Door Ronald van Dam
Nog vier dagen en dan gaan voor onze 3x3 basketballers de Olympische Spelen in Tokyo van start met de eerste groepswedstrijd tegen Servië. Om goed voorbereid klaar te zitten voor de wedstrijden die live bij Eurosport te volgen zullen zijn en in samenvatting bij de NOS, zet assistent-coach Jard Schuit de vijf belangrijkste zaken in 3x3 nog even op een rij. En als service hebben we voor u ook nog even het volledige speelschema en de (uitzend)tijden.
“In het moderne 5-5 basketball zien we de laatste jaren al een enorme toename van het aantal schoten van afstand. Een driepunter levert immers meer op dan een gewone score. In 3x3 is een schot achter de lijn maar liefst twee keer zoveel waard als er binnen. Dat heeft een enorme impact op het spel. Het is verdedigend gezien een absolute must om het aantal (open) schoten van afstand te limiteren. De meeste teams spelen daarom verdedigend met veel druk op de bal. Eén raak schot van afstand kan de hele wedstrijd doen kantelen."
“Zowel 5-5 als 3x3 wordt gedomineerd door acties waar twee spelers elkaar helpen een makkelijk schot te creëren, door bijvoorbeeld pick-and-rolls, handoffs of screens van de bal af. In 5-5 worden veel van dit soort situaties verdedigend opgelost door extra spelers te laten helpen vanaf de andere kant van het veld, ook wel ‘helpside’ genoemd. In 3x3 basketball is dat geen mogelijkheid. Het afstandsschot is dodelijk en de afstanden en rotaties zijn te groot, omdat er minder spelers op het veld staan."
“In plaats van 24 seconden, hebben de spelers in 3x3 maar 12 seconden om tot een schot te komen. Daarnaast moet de bal, zodra die van partij wisselt, eerst worden ‘gecleard’, wat ook weer kostbare tijd en seconden vergt. Het spel in 3x3 is daarom enorm snel. Door het gebrek aan tijd moet elke seconde maximaal worden benut. Snel kunnen schakelen is vaak de sleutel tot succes.”
“Als team (niet per persoon) mag je zes fouten maken voordat je in de ‘bonus’ terecht komt. Daarna is elke fout echter twee vrije worpen waard, ook als er wordt gescoord. Een rake tweepunter met fout kan dan zelfs vier punten opleveren. Vanaf de tiende fout krijg je zelfs elke keer tweemaal en zijkant. Het uitlokken en zelf tijdig maken van fouten is een cruciaal tactisch element voor het managen van de flow van de wedstrijd. Aangezien er niet mag worden gecoacht, moeten de spelers dit zelf oplossen in het veld.
“Omdat er zo weinig tijd is, er bijna geen helpside wordt gespeeld en een wedstrijd maar tien minuten of tot de 21 punten duurt, gaan spelers vanaf het begin tot het einde tot het gaatje. Vaak ben je in een mum van tijd compleet gesloopt. Na drie minuten is er een eerste ‘TV time-out’, waar je de spelers al zult zien snakken naar adem (het wordt in Tokyo namelijk ook nog eens 35 graden). Op vier minuten van het einde is er nog een kort moment van rust. Daarna moeten de spelers door elke muur en grens heen om de wedstrijd binnen te slepen. Het zijn vaak niet de teams met de beste spelers, maar de teams die het hoofd koel houden in de hitte van de strijd die winnen. De teams die het beste weten om te gaan met de omstandigheden, die hard blijven werken en elkaar blijven coachen, zullen het meeste succes hebben.”
Het speelschema van de Orange Lions 3x3 bij de Olympisch Spelen ziet er als volgt uit:
Zaterdag 24 juli:
Nederland-Servië (8.25 uur*)
Nederland-Rusland (15.00 uur)
Zondag 25 juli:
Nederland-Japan (12.05 uur)
Nederland-China (15.00 uur)
Maandag 26 juli:
Nederland-België (11.40 uur)
Nederland-Polen (15.25 uur)
Dinsdag 27 juli:
Nederland-Letland (11.25 uur)
Kwartfinales (14.00 en 15.20 uur)
Woensdag 28 juli:
Halve finales (10.30 en 11.40 uur)
3e/4e plaats (14.15 uur)
Finale (15.25 uur)
*Nederlandse tijd
Foto's fiba.basketball
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief