!
vu20_2
12 juli 2024

Oranje VU20 is er niet in geslaagd om ook tegen België de winst te pakken

Oranje VU20 is er niet in geslaagd om na de demonstratie tegen Kroatië ook tegen Belgie de winst te pakken. Onze Zuiderburen, die in de voorbereiding nog twee keer van Oranje verloren, waren in de slotfase van de boeiende wedstrijd net wat cooler en won met 62-70. Zaterdag volgt de halve finale tegen Tsjechië.

Oranje vloog uit de startblokken met Stotijn, Hooiveld, Vennema, Olsem en Molina. Dit vijftal trok het hoge niveau van de wedstrijd van woensdag nog even door, en voordat België het goed en wel doorhad, stond Oranje met 12-2 voor na een running jumper van Milou van Vliet. De Belgische staff wisselde driftig door, en langzaam maar zeker kroop België dichterbij. Phoenix Stotijn kreeg een beuk op een drive en schoot vrije worpen raak voor 14-7. De sterk spelende Sam Daelemans sloot even later aan vanaf de vrije werplijn voor 14-11 en een stukje later 14-12 . Toch was het slotakkoord voor Oranje dat met 16-14 de eerste periode naar zich toe trok. België nam in de tweede periode even de leiding over bij 25-26 maar Oranje herpakte zich. Van Vliet en Hooiveld gooiden back to back jumpers raak en uiteindelijk wist Oranje de rust te halen met een 31-30 voorsprong.  Na de rust nam België even de leiding over. Sam Daelemans scoorde nog maar eens een driepunter, maar Oranje antwoordde via Nikki Kleyhorst die dacht: Dat kan ik ook, en 34-34 liet aantekenen. Oranje bleef in de drivers seat, maar kreeg het niet meer voor elkaar om België weg te drukken. Tot bij 45-39 Oranje middels een 6-0 run weer een gaatje sloeg. Even verder , ruim een minuut voor het eind van het kwart gooide Keona Douwstra zelfs de 52-44 binnen. Het slotakkoord was voor België, met Nastja Claessens in een hoofdrol die in de slotfase van het kwart 52-48 binnen gooide. België rook wel bloed, en nam halverwege de vierde periode het commando over. Na 57-57 van Jasmijn Olsem was het weer Claessens die het deed voor België. Ze scoorde de 57-58 vanaf de streep en even later met net iets meer dan twee minuten op de klok gooide ze de 59-61 op de borden. En dat was de nekslag voor Oranje dat moeite had met de Belgische defensie, en in de haast om te counteren wat slordig werd, waar België knap en goed profiteerde. Het gat werd maximaal 10 bij 59-69 door Nora Hucorne , die een verdedigende toppartij speelde maar ook in dubbele cijfers scoorde. Isa Hooiveld zette met een verre driepunter de eindstand op de borden: 62-70 met vijftien seconden te gaan.

Coach Sengers na afloop: Mooie wedstrijd met twee vrij gelijkwaardige teams. Het komt aan op details en de Belgen deden dat wat beter aan het einde van de wedstrijd.
We moeten iets meer minuten scherp zijn in de verdediging de volgende keer als we tegen ze spelen en met meer vertrouwen onze kansen benutten. België had de zaken netjes op orde. Ze verdedigden extra op Iris, en daar hadden we wel wat last van. Dat was geen grote verrassing, want in Weert hadden ze dat ook al eens gedaan, maar toen schoten we hun triangle kapot. Vandaag begonnen te twijfelen. 'Complimenten aan België, die hebben het slim gedaan vandaag en wij straffen het niet af, dus bleven ze het doen'

Cijferwerk:
Nederland: Jasmijn Olsem 15 punten 9 rebounds; Isa Hooiveld 11 punten; Iris Vennema 8 punten; Ilse de Vries 8 punten; Milou van Vliet 7 punten;
België: Nastja Claessens 20 punten 13 rebounds; Sam Daelemans 21 punten 8 rebounds; Nora Hucorne 13 punten 5 rebounds.