!
12 november 2020

Worstelende Orange Lions na rust ten onder tegen Slowakije

Een lelijke tegenvaller. Zo zal de 84-64 nederlaag tegen Slowakije in het tweede kwalificatiewindow voor EuroBasket 2021 door de Orange Lions zijn ervaren. De Nederlandse basketbalsters stonden voor rust dertien punten voor (28-41), maar werden donderdagavond in de tweede helft zoek gespeeld door Slowakije. Daardoor is alles in groep H weer open, met drie landen die nu allemaal één wedstrijd hebben gewonnen en er één hebben verloren.

Game flow

De Orange Lions, op papier de uitspelende ploeg, begonnen in de in Sporthallen Zuid gecreëerde bubbel goed aan het tweede window. De ploeg van bondscoach Hakim Salem leidde al snel met 4-11, maar zag Slowakije vervolgens eerst langzij (14-14) en daarna met 19-18 voor komen, alvorens het eerste kwart sterk te finishen: 19-22. Die lijn werd in het derde kwart doorgezet. Laura Cornelius was aanvallend de aanjager (14 punten bij rust en 3 op 3 driepunters), samen met Emese Hof (10 punten en 4 rebounds). Bij 28-41 leek Nederland serieus weg te gaan lopen, maar de Lions verzuimden de genadeslag uit te delen en zagen Slowakije terug komen tot 36-43 bij rust.
In het derde kwart raakte Naderland het langzaam maar zeker helemaal kwijt. Aanvallend werd er niets meer gecreëerd en verdedigend was er niemand die de penetraties van Barbora Balintova kon stoppen. Of ze scoorde zelf, of de bal ging naar buiten naar Sabina Oroszova (4 op 6 driepunters) of inside naar Anna Jurcenkova. Via 46-46 werd het 59-48, maar in de slotfase kwam Nederland toch nog weer binnen de tien punten: 61-54. In het laatste kwart liep de spreekwoordelijke ballon helemaal leeg. Alleen Cornelius en Hof scoorden nog voor de Lions. Samen maakten ze na de rust 16 van de slechts 21 Nederlandse punten.

Opvallend

Nederland werkte in de eerste helft tegen 62 procent af, maar finishte op 44 procent en nam over de hele wedstrijd 16 (!) schoten minder dan Slowakije. De Orange Lions leden 16 keer balverlies (tegen Slowakije 7), misten 9 vrije worpen (10 op 19), stonden de tegenstander 15 aanvallende rebounds en 8 punten op de fastbreak toe.

Topscorers

Slowakije: Barbora Balintova 20 punten, 8 assists en 3 turnovers; Sabina Oroszova 18 punten, 8 rebounds, 5 assists en 4/6 driepunters.
Nederland: Emese Hof (grote foto) 22 punten (9/14), 7 rebounds, 4 assists en 5 turnovers; Laura Cornelius (foto) 18 punten (6/10), 6 rebounds, 4 assists, 3/3 driepunters en 3 turnovers.

'Geen gas terug nemen tegen een Oosteuropese vechtploeg'

Hakim Salem: "De laatste vijftien minuten zijn we niet meer in onze aanval gekomen, misten te veel en verdedigend werd er niet meer gecommuniceerd. Toen we dertien punten voor kwamen, namen we gas terug en dat kun je tegen een Oosteuropese vechtploeg als Slowakije niet doen. Het is lastig om zo snel na de wedstrijd de vinger op de zere plek te leggen, maar we hadden geen antwoord op de penetraties van hun pointguard Barbora Balintova, die te veel kon creëren en als ze zelf niet scoorde een open teamgenoot wist te vinden. Bovendin gaven we te vaak cruciale aanvallende rebounds weg. De energie was op een gegeven moment helemaal weg. Zij vochten voor hun laatste kans en dat zag je terug in het veld. We zijn teleurgesteld, maar de blik moet nu op Hongarije. Dat is een must win geworden in een groep waarin nu alles nog mogelijk is."

Next match

Zaterdag 14 november: Hongarije - Nederland, om 18.00 uur, live te zien bij Ziggo Sport op kanaal 13.

Foto's: Luka de Kruijf