!
Algemeen bal door netje grijs.jpg

Meldpunt Veilige Sport

Veilige Sport

Meldpunt Veilige Sport

Is er bij jou op de vereniging iets vervelends gebeurd, of iets wat niet hoort? Ben je sporter, trainer, bestuurder, ouder, vrijwilliger of anderszins betrokkene? Ga met elkaar in gesprek over vermoedens van of zorgen over mogelijk ongepast en/of ongewenst gedrag. Je kan allereerst terecht bij de vertrouwenscontactpersoon en/of het bestuur van jouw vereniging. Je kan ook terecht bij het Meldpunt Veilige Sport van de NBB.

Bij het Meldpunt kun je melding doen van integriteitsschendingen, zoals:

  • grensoverschrijdend gedrag, zoals machtsmisbruik, intimidatie, agressie en geweld, racisme en discriminatie, pesten en uitsluiting;
  • seksuele intimidatie;
  • matchfixing en ongewenst gokgedrag;
  • dopingovertredingen.

Je kunt bij het Meldpunt ook terecht voor vrijblijvend advies, bijvoorbeeld door middel van een gesprek zonder dat dit direct een melding wordt. Geef dit wel duidelijk in het begin van het contact aan.

Klik hier voor een overzichtelijke visual m.b.t. het Meldpunt Veilige Sport NBB

Er is ook een landelijk meldpunt voor de sport. Dit is het Centrum Veilige Sport Nederland

Melding bij Integriteitsmanager of vertrouwenscontactpersonen
De NBB heeft een integriteitsmanager: Wouter Ypma. Hij is er voor het bevorderen van een eerlijke, veilige en schone sport en het beperken van integriteitsrisico’s binnen de sportbond. De integriteitsmanager is te bereiken op integriteitsmanager@basketball.nl en 06 16008521.

De NBB heeft ook drie vertrouwenscontactpersonen. Zij bieden een luisterend oor en kunnen (indien nodig) doorverwijzen. Je kunt hier altijd terecht als eerste aanspreekpunt, bijvoorbeeld als je er op de vereniging niet uit komt. De vertrouwenscontactpersonen zijn bereikbaar via vcp@basketball.nl, of persoonlijk via:

  • Raisa Paula: 06 18957988.
  • Ivy Critchlow: 06 41321278.
  • Chris van Dam: 06 54347261

Naast de integriteitsmanager en de vertrouwenscontactpersonen van de sportbond, is er ook een accountmanager van de NBB betrokken bij de opvolging van meldingen.

Als vereniging is het goed een eigen vertrouwenscontactpersoon aan te stellen, zodat de eigen leden een (eerste) aanspreekpunt hebben binnen de vereniging, die tevens de cultuur en structuur van de club goed kent.

Wat gebeurt er met mijn melding?
Nadat jij een melding hebt gedaan, neemt het Meldpunt zo snel mogelijk contact met je op. Dat doen we binnen twee werkdagen. Als het nodig is, vragen we je om aanvullende informatie. Ook vragen we je om toestemming om jouw persoonsgegevens te verwerken. Dat is nodig, om met je melding aan de slag te kunnen gaan. Notities over je melding bewaren we in een beveiligd meldsysteem. We nemen je melding in behandeling en zorgen voor een passende opvolging ervan.

Soms zullen we je advies geven over stappen die je zelf kunt zetten, eventueel met hulp van het bestuur van je vereniging. Of we zorgen voor bemiddeling en ondersteuning. In andere gevallen kan de melding een vervolg in het tuchtrecht krijgen, of dragen we informatie over aan de politie. Dat doen we bijvoorbeeld als er een gevaarlijke situatie is voor jou of andere leden van je sportclub. Wat we ook doen, waar mogelijk is houden wij je als melder op de hoogte.

Wat doet het Centrum Veilige Sport Nederland?
Dit is het landelijke meldpunt voor alle sporten. Je kunt zelf kiezen of je melding doet bij het meldpunt van je sportbond of bij het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). Het CVSN is telefonisch te bereiken via 0900 202 55 90 (dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 8:30 - 17:30 uur). Per e-mail is het CVSN bereikbaar via info@cvsn.nl. Lees hier meer informatie over het CVSN: https://centrumveiligesport.nl/.

Soms kunnen andere instanties een rol spelen in de opvolging van een melding. Denk aan het Centrum Seksueel Geweld, een huisarts, de GGD, Slachtofferhulp Nederland en Veilig Thuis. Het Meldpunt Veilige Sport van de NBB en het CVSN hebben afspraken gemaakt met deze partijen en zullen hiernaar doorverwijzen indien nodig.

Geeft het Meldpunt ook vertrouwelijk advies?
Nee, het Meldpunt geeft geen vertrouwelijk advies. De informatie die je aan het meldpunt geeft, moet indien nodig gedeeld kunnen worden met andere functionarissen en instanties. Voor vertrouwelijk advies kun je contact opnemen met een vertrouwenspersoon van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN).

Wanneer ben ik verplicht om melding te doen?

Als bestuurder of begeleider van een sportclub ben je verplicht om een melding te doen als je seksuele intimidatie vermoedt. Dat kan bij het Meldpunt Veilige Sport van de NBB of het CVSN. In bepaalde situaties ben je verplicht om melding te doen bij de aanklager in het tuchtrecht. Mocht dat nodig zijn, dan wijzen we je hier op. Gaat je vermoeden over matchfixing en wedstrijdmanipulatie? Voor alle leden van de bond geldt dat je dan verplicht bent om bij het Meldpunt Veilige Sport van de NBB of het CVSN melding te doen.

Wat moet ik in mijn melding opnemen?
Het helpt als je melding zo volledig mogelijk is. Wat is er gebeurd, hoe is het gebeurd, wie waren er betrokken, waar en wanneer vond het plaats, en welke mensen of instanties weten er (mogelijk) ook van af? Neem zoveel mogelijk informatie op in je melding.

Kan ik anoniem melden?
Ja. Anoniem contact opnemen of een melding doen kan via: SpeakUp NBB. Maar, let op: anonieme meldingen kunnen niet altijd in behandeling worden genomen. Het helpt dus als je jouw identiteit deelt. Daar wordt altijd zorgvuldig mee om gegaan. Voor bestuurders of begeleiders van sportverenigingen geldt dat zij verplicht zijn om vermoedens van seksuele intimidatie te melden. Dit kan dus niet anoniem.

Wanneer bel ik de politie?
Bel de politie bij acute, dreigende situaties via 112 of 0900 8844.

Chat via FIER
Wil je anoniem je verhaal bespreken, chat dan via FIER. De medewerkers van het chatteam luisteren naar je, geven je informatie en helpen je als je dat wilt. De chat is bedoeld om sporters en iedereen die betrokken is bij sport advies te geven bij seksuele intimidatie, misbruik of andere vormen van intimidatie, geweld en grensoverschrijdend gedrag. Chat met Fier staat voor je klaar van maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 6.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uur.

Tuchtrecht
De tuchtrechtspraak van de NBB wordt gedaan door verschillende organen, zoals de Tucht- en Geschillencommissie van de NBB (TGC), het Instituut Sportrechtspraak (ISR) en de Gerechtelijke Organisatie van de BNXT-League. De TGC voert het tuchtrecht uit voor alle strafbare handelingen en overtredingen van Statuten en reglementen van de NBB. Een overtreding op het tuchtreglement dient te worden gemeld bij de TGC. Het tuchtrecht van de NBB op het gebied van seksuele intimidatie, matchfixing en doping wordt uitgevoerd door het ISR. Een overtreding op het Tuchtreglement Matchfixing en het Reglement Seksuele Intimidatie dient te worden gemeld bij het ISR. Een overtreding van het Nationaal Dopingreglement moet worden gemeld bij de Dopingautoriteit.