!
23012021 WBL Loon Lions Lekdetec.nl.jpg
24 januari 2021

4Consult/Binnenland dient Dozy BV Den Helder eerste nederlaag toe

Door Ronald van Dam

Dozy BV Den Helder is z'n ongeslagen status kwijt in de Women's Basketball League. 4Consult/Binnenland was zaterdag de eerste ploeg die de Helderse koploper dit seizoen een nederlaag toebracht. Het werd 77-71 in Barendrecht voor de thuisploeg. Sportiff Company Grasshoppers, BC Utrecht Cangeroes en Lekdetec.nl pakten alledrie een uitzege.

4Consult/Binnenland - Dozy BV Den Helder 77-71

De eerste helft was volgens Binnenland-coach Joost van Rangelrooy voor Den Helder, omdat zijn ploeg niet al te best stond te rebounden. "Gelukkig viel de schade nog mee bij rust". Die bedroeg na een 0-7 run van de bezoeksters zes punten aan het einde van het eerst kwart (16-22) en halverwege vijf punten: 37-22.
In de tweede helft zag Van Rangelrooy zijn ploeg veel meer strijd leveren. Binnenland boog de achterstand mede door een 7-0 run om in een 59-57 voorsprong aan het einde van het derde kwart. Ook het vierde kwart was met 18-14 voor de thuisploeg en dat resulteerde in de eerste nederlaag voor Den Helder dit seizoen.
Van Rangelrooy: "We speelden in de tweede helft echt samen en schoten onze driepunters goed. We hebben terecht gewonnen, maar moeten kritisch blijven ondanks deze mooie en welkome opsteker tegen de gedoodverfde titelfavoriet. We zijn nog niet waar we willen zijn."
Den Helder-coach Mario Bennes vond dat zijn ploeg een redelijke eerste helft speelde, maar te veel scores weg gaf uit post-ups. "Bij vlagen was er geen helpside. Het derde kwart brak ons op. We geven open schoten weg aan de verkeerde speelsters. In het vierde kwart raken we maximaal twaalf punten achter, komen nog wel iets terug, maar Binnenland wist veel makkelijker de open speelster te vinden dan wij. Ze hebben terecht gewonnen."
Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 24 punten, 6 rebounds en 4/8 driepunters; Gabriëlle van den Bosch 17 punten en 4 rebounds: Jamailah Aadams 14 punten, 6 rebounds en 4 assists.
Scores Den Helder: Kiki Fleuren 21 punten en 5/10 driepunters; Janiek van Veen 14 punten, 8 rebounds en 4 assists; Kourtney Treffers 10 punten en 17 rebounds.

Triple Threat - Sportiff Company Grasshoppers 66-75

Grasshoppers-coach Axel Gouw vermoedde vooraf al dat het geen makkelijke wedstrijd voor zijn ploeg ging worden tegen de nieuwkomer in de Women's Basketball League. "Triple Threat heeft een combinatie van jong gretig talent en gevestigde namen. Het is een club met een filosofie die bouwt aan z'n identiteit. Dat is leuk om te zien."
Grasshoppers kwam nooit los van Triple Threat. Na een 13-24 voorsprong voor Grasshoppers na het eerste kwart was het tweede kwart met 12-8 voor de thuisploeg, net als het derde kwart met 20-17. Triple Threat knokte zich zo terug naar 45-49 en Grasshoppers moest alles uit de kast halen om met een zege Haarlem te verlaten.
Gouw: "Dat was hun verdienste. Toch denk ik dat we ten opzichte van vorige week nu wel een stap in de goede richting hebben gezet."
Dominique Schemmekes vond dat zijn ploeg een goede wedstrijd had gespeeld. "Je laat zien dat je met de top drie mee kunt spelen. Ik heb veel respect voor Grasshoppers, omdat zij al heel lang doen waar wij nu ook mee zijn begonnen: spelen met de jeugd. Ik ben blij dat ik vooruitgang heb gezien. Onze bank kwam niet heel lekker in de wedstrijd, we moesten het te veel van onze starters hebben. We verliezen de wedstrijd op oude gewoontes die op cruciale momenten de kop op steken. Bijvoorbeeld net op het verkeerde moment helpen, waardoor je een open drietje weggeeft. Maar ik ben er van overtuigd dat zij ons nu heel serieus nemen. We hebben laten zien dat we hier thuishoren."
Scores Triple Threat: Katie Bussey 27 (11/18) en 5/7 driepunters: Naomi Halman 13 punten en 13 rebounds.
Scores Grasshoppers: Ilse Kuijt 17 punten en 4 steals; Deborah Vos 16 punten (8/15) en 6 rebounds; Noor Driessen 13 punten (6/12), 7 rebounds, 4 assists en 3 steals.

23012021  flying Loon Lions .jpg
Lions Basketball - Lekdetec.nl 47-61

De eindstand doet vermoeden dat Lekdetec.nl niet al te veel problemen met Lions Basketball had, maar de werkelijkheid was anders. Het was de hele wedstrijd spannend en waar Lions de kwarten steeds goed begon, sloot Lekdetec die goed af. Het verschil werd door de bezoeksters verdedigend gemaakt in het tweede en vierde kwart. Lekdetec.nl kreeg in het tweede kwart maar acht punten tegen en samen met de scoredrift in de laatste vijf minuten van de wedstrijd resulteerde dat in de Bemmelse zege.
Vincent van Sliedregt, coach van Lekdetec.nl: "Na de wake up call in Den Helder hebben we deze wedstrijd laten zien dat er veel meer in zit, als we met intensiteit spelen. Hoewel het soms slordig was hebben we met hard werken de Lions op 47 punten kunnen houden en de zege uit Landsmeer meegenomen."
Scores Lekdetec.nl: Julia Jorritsma 23 punten.

Keyser Capital Martini Sparks - BC Utrecht Cangeroes 60-75

Sparks-coach Klaas Stoppels oordeelde na afloop dat zijn ploeg door het spreekwoordelijke ijs was gezakt. "Verliezen is niet leuk, onnodig verliezen al helemaal niet. Het kenmerk van een jonge en onervaren ploeg zijn de pieken en dalen, het niet constant zijn."
De eerste heeft was volgens Stoppels nog wel redelijk, resulterend in een 32-24 voorsprong. Na rust werd zijn ploeg op agressie en in de rebound geklopt. De grote speelsters van BC Utrecht heersten onder het bord (15 aanvallende rebounds) en dat leverde de bezoeksters 15 'second chance points' op. Tel daar 25 keer balverlies bij op en de eerste zege voor BC Utrecht Cangeroes is verklaard. Via 50-52 aan het einde van het derde kwart werd het uiteindelijk 60-75.
Ramon Kuipers, de Utrechtse coach, zag een fysieke wedstrijd, waarbij zijn ploeg zich in de eerste helft enigszins liet afbluffen. "In de tweede helft steeg het team qua energie naar grote hoogte en haalden we de verdiende zege binnen. Basketbaltechnisch is het nog niet waar we moeten zijn, maar het is goed om te zien dat we kunnen schakelen in een wedstrijd."
Scores Sparks: Kim Jaasma 13 punten en 13 rebounds; Demi Mulder 13 punten; Danielle Pruys 12 punten.
Scores BC Utrecht: Roos Hof 14 punten; Anna van Dalsum 12 punten met 4/10 driepunters; Renee Hoveling 13 punten en 8 rebounds; Josefien Cornelissen 11 punten.

Foto's: Jasmijn de Wit

Check de stand en het programma in de WBL.

Gerelateerde artikelen