!
12112021 Hakim Salem team.jpg
6 februari 2021

Alles of niets voor Hakim Salem en de ontspannen, gespannen Orange Lions

Door Ronald van Dam

Het moment van de waarheid nadert. Als de Orange Lions zaterdag 6 februari in Piestany in de bubbel van Slowakije winnen, gaan de Nederlandse basketbalsters voor het eerst in 31 jaar naar het Europees Kampioenschap. Verliezen betekent automatisch geen EK. Bondscoach Hakim Salem staat voor een van de belangrijkste wedstrijden in zijn carrière. Het wordt alles of niets. ‘We zullen het hoofd koel moeten houden’.

Basketball Nederland spreekt Salem in de week voor de cruciale interland twee keer telefonisch. Eerst op dinsdagochtend op Schiphol vlak voor vertrek naar Slowakije. De bondscoach had zijn selectie voor het laatste window zondagavond laat helemaal bij elkaar in Van der Valk Schiphol langs de A4, de vaste verzamelplek van de Orange Lions. Maandag werd er twee keer getraind en was er tussendoor tijd voor een fotoshoot voor The Good Roll, de nieuwe partner waarmee de NBB optrekt om de wereld minder shitty te maken.

Het grote verschil met de vorige bubbel in november in Amsterdam is dat uitgezonderd Janis Boonstra alle Lions nu wel in competitie zijn, dus ook zij die uitkomen in Women’s Basketball League. “Dat scheelt zeker”, zegt Salem. “Iedereen heeft wedstrijdritme. Op Janis na, die terug is gekomen van een blessure, maar we zijn heel blij dat ze er bij is.” De meest opvallende naam in de selectie is die van Kourtney Treffers, die zich na een afwezigheid van drie jaar weer beschikbaar heeft gesteld voor de Lions. “We hebben goed gesproken met elkaar. Kourtney maakt nu haar minuten bij Den Helder en heeft de afgelopen tijd met ons in Amsterdam meegetraind om haar conditie verder op te bouwen. Het is heel fijn om een speelster van haar kaliber er weer bij te hebben.”

Alle hulp is welkom, want pressure is on. Winnen van Slowakije komende zaterdag betekent dat Nederland voor het eerst in 31 jaar weer mee mag doen aan het Europees Kampioenschap voor vrouwen. De selectie die dat in 1989 in Bulgarije voor het laatst deed en daar zesde werd van Europa, bestond toen uit Daphne Berends, Laura Schaap, Petra Weeda, Anja Aandewiel, Marjan van Dulmen, Caroline Smits, Jolanda Hoolboom, Eugenie Lewis, Sandra van Embricqs, Esther Wender, Annette Keur en Anita Blangé, gecoacht door wie anders dan Meindert van Veen.

Salem realiseert zich dat zijn ploeg geschiedenis kan schrijven en met plaatsing het Nederlandse basketball een flinke boost geeft. “Er is druk. Maar het is een goede vibe. Er heerst een ontspannen, gespannen sfeer. We weten wat we moeten doen.”

12112021 Hakim Salem.jpg

Wat het gesprek meteen op de vraag brengt wat de staf en speelsters hebben geleerd van de 84-64 nederlaag in november tegen Slowakije, waarbij een voorsprong van 13 punten werd verspeeld. Salem: “Ik heb de beelden van die wedstrijd inmiddels zo vaak gezien, dat ik je minuut voor minuut kan vertellen wat er gebeurde. De belangrijkste les is dat we moeten blijven doen wat we hebben afgesproken, ook als het even niet loopt. En dat deden we in de tweede helft tegen Slowakije niet meer, met name de communicatie in de verdediging. Er werd niet meer geswitcht, basisafspraken niet nageleefd.”

“Als wij niet nakomen wat we hebben afgesproken, als we niet veertig minuten lang samen spelen en ons focussen, dan gaan we eraf”, is de wijze les volgens de bondscoach. “Als het even niet loopt, wat gebeurt er dan op zo’n moment? Wat doen we dan? Daar hebben we met de groep heel veel over gesproken. We hadden toen de basis nog simpeler moeten maken. Aan de andere kant hebben we veerkracht getoond door 48 uur later van Hongarije te winnen. Toen zijn we wel door die moeilijke fase gekomen, waardoor we alles nog in eigen hand hebben.”

'We weten waar we aan toe zijn'

Als we hem donderdagavond opnieuw spreken, heeft Salem net gezien hoe Hongarije met 65-57 van Slowakije heeft gewonnen. Daarmee zijn de kaarten geschud. Als Nederland van Slowakije wint, plaatst het zich als groepswinnaar voor EuroBasket 2021. Bij verlies eindigen de landen in kwalificatiegroep H alle drie gelijk met twee zeges en twee nederlagen. Aangezien de Orange Lions het slechtste doelsaldo hebben, worden ze automatisch derde en gaan ze niet naar het EK.

Salem: “We hoeven in elk geval niet te gaan zitten rekenen of we bij de vijf beste nummers twee horen. We weten waar we aan toe zijn. Dit is wat het is. Alleen een zege brengt ons naar het EK.”

Terwijl de speelsters in het hotel op een groot scherm keken, zag Salem in de hal hoe Hongarije overeind bleef tegen Slowakije. Dat zal Nederland zaterdag ook moeten doen. “Het was een vechtwedstrijd met veel intensiteit, kijk maar naar de score, een ugly game. Slowakije speelde heel agressief, heel fysiek en dat zullen ze tegen ons ook weer gaan doen. We zullen het hoofd koel moeten houden.”

14112020 HUN NED Coachbord.jpg

De Orange Lions arriveerden dinsdag na een reisdag pas in de avond in het hotel, waarna de staf en speelsters eerst uitvoerig werden getest, voordat er kon worden getraind. “We trainen twee keer per dag. In de ochtend hebben we een uur, maar als alle protocollen zijn afgehandeld, heb je nog drie kwartier over. ’s Avonds krijgen we anderhalf uur, maar daar gaat ook zeker een kwartier van af. We trainen goed, de intensiteit is hoog en de sfeer is goed.”

Of hij eigenlijk wel goed slaapt dezer dagen? Salem lacht. “In zo’n window slaap ik sowieso weinig. We zitten tot laat nog met de staf te analyseren; de training, wedstrijdmomenten, je wilt niets over het hoofd zien. Ik sta er om vijf uur alweer naast, want ik sta altijd vroeg op. Het is een zware kwalificatie geweest sinds het eerste window eind 2019, ook voor mij persoonlijk. 2020 was in alle opzichten een heftig jaar. Niet alleen door corona. Ik scheurde mijn achillespees af en in juli overleed mijn moeder. Des te zoeter zal een overwinning op Slowakije smaken na alles dat er is gebeurd. Dit wordt een van de belangrijkste wedstrijden die ik heb gecoacht, er hangt zoveel van af. Maar hé, we hebben twee keer van Hongarije gewonnen en één goede helft tegen Slowakije gespeeld. De ploeg kan dit. Het wordt oorlog, maar het zit er in.”

Nederland – Slowakije is vanaf 17.20 uur live te zien op Ziggo Sport Kanaal 13 en Ziggo Sport Docu.

Foto's: fiba.com.

Gerelateerde artikelen