!
Basketball Nederland.jpg
3 september 2019

AMC Amsterdam zoekt basketbalsters voor onderzoek

Door Ronald van Dam

Het AMC Amsterdam is op zoek naar basketbalsters die mee willen werken aan een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van kuitspieroefeningen op blessures en prestaties. 

Basketball is een blessuregevoelige sport. Tot nu toe is veel klinisch onderzoek naar de effectiviteit van blessurepreventieprogramma’s bij mannelijke beoefenaars van basketball verricht. Met deze studie wil het AMC Amsterdam een nieuwe weg inslaan bij blessurepreventieonderzoek binnen het basketball.

Waarom meedoen?
Als atleet wil je graag je blessures tot een minimum beperken en tevens je prestaties verbeteren. Eerdere studies tonen aan dat een toename in kuitspierkracht de spronghoogte positief kan veranderen. Met een nieuwe MRI-techniek hoopt het AMC spierkarakteristieken van atleten in kaart te kunnen brengen om meer inzicht te krijgen in veranderingen in prestatie en blessurepreventie.

Erkend onderzoekscentrum
Het AMC Amsterdam is aangewezen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als een van de elf IOC-onderzoekscentra wereldwijd. In deze centra wordt onderzoek gedaan naar het voorkomen van sportblessures en naar de gezondheid van sporters in het algemeen.

Wat houdt deelname in?
Bij toezegging tot deelname wordt elke atleet apart per loting verdeeld in een Interventiegroep A, Interventiegroep B of in een Controlegroep. Mocht jij in een controlegroep worden geloot dan verandert niets aan je huidige manier van trainen. Bij de interventiegroep wordt er een kuitspier specifieke oefening toegevoegd aan het reguliere trainingsprogramma (ongeacht hoeveel je normaal per week al aan krachttraining spendeert). Deze interventie duurt twaalf weken en wordt volgens een persoonlijk schema gevolgd. Het uitvoeren kost maximaal drie keer vijftien minuten per week.

Voorafgaand (week 0) en naderhand (week 13) wordt bij het Amsterdam UMC (locatie AMC) een MRI-scan van de onderbenen gemaakt en worden krachtmetingen verricht (totale duur negentig minuten). Daarnaast wordt om de twee weken een korte online vragenlijst toegestuurd om blessures en trainingsarbeid te monitoren.

Hoe doe je mee?
Wil je met je team meedoen, of is er behoefte aan meer informatie, neem dan contact op met coördinerend onderzoeker Özgür Kilic per mail (o.kilic@amc.nl) of via de telefoon (+31 6 22 74 63 72).

Gerelateerde artikelen