!
Ardito arbiters.jpg
5 oktober 2020

Arbiters Ardito gekozen tot Verenigingsscheidsrechters van het jaar

Door Ronald van Dam

Alles is een beetje anders in tijden van corona, zo ook de Week van de Scheidsrechter en de bijbehorende verkiezing van de Verenigingsscheidsrechter van het jaar. Die is dit jaar gewonnen door vijf basketbalscheidsrechters van Ardito uit Zaltbommel. Tijdens de Week van de Scheidsrechter, een sport breed initiatief dat van 3 t/m 11 oktober wordt gehouden, zetten we alle officials nog eens extra in het zonnetje. Dat verdienen ze, want: zonder scheidsrechters en juryleden geen basketbalwedstrijden.

De Week van de Scheidsrechter

Veel sporten komen langzaam weer op gang. Vaak wel in aangepaste vorm, als gevolg van de coronapandemie, maar gelukkig mogen we weer samen sporten en zijn de competities weer begonnen. Daarbij zijn onze scheidsrechters, juryleden en officials onmisbaar. Net als in voorgaande jaren organiseren sportkoepel NOC*NSF en de sportbonden samen de Week van de Scheidsrechter. Deze week is bedoeld om scheidsrechters, juryleden en officials in het zonnetje te zetten, maar ook om meer aandacht te vragen voor deze boeiende en uitdagende vrijwilligerstaak.

De Verenigingsscheidsrechter van het jaar

De Nederlandse Basketball Bond grijpt elk jaar de Week van de Scheidsrechter aan om een Verenigingsscheidsrechter van het jaar te kiezen, iemand die zich op een bijzondere manier voor zijn vereniging verdienstelijk heeft gemaakt. Dat kan een beginnende scheidsrechter zijn, maar ook een ouder die er voor zorgt dat de wedstrijd van zijn of haar kind kan worden gespeeld. Verenigingsscheidsrechters zijn onmisbaar voor het basketball en op deze manier willen we daar extra aandacht aan gegeven. Eerdere winnaars zijn Nino Neeleman (DAS) en Maral Tabei (Venlo Sport Crusaders).

De winnaar: de BS2-opleiding van Ardito

Dit jaar gaat de eer van de Verenigingsscheidsrechter van het jaar naar een vijftal scheidsrechters van Ardito, een basketbalclub uit Zaltbommel met zeven teams. Zij hebben de verkiezing gewonnen, omdat ze de vernieuwde BS2-scheidsrechtersopleiding volgen, die Ardito als eerste club in het nieuwe seizoen heeft georganiseerd. De vijf scheidsrechters ontvangen binnenkort een fraai officieel PEAK scheidsrechters shirt.

De vernieuwde BS2-scheidsrechtersopleding

De BS2-opleiding is komend seizoen flink vernieuwd. Uit een enquête onder de verenigingen is gebleken de opleiding als te belastend werd ervaren, met name het fluiten van twee oefenwedstrijden door de cursisten. In de praktijk blijkt dat lastig haalbaar voor verenigingen, waardoor te weinig mensen de opleiding afronden. Voortaan hoeft er nog maar één wedstrijd te worden gefloten. Het idee daarachter is dat het echte oefenen pas gebeurt als mensen een diploma hebben. Verenigingen wordt wel gevraagd te zorgen voor een goede begeleiding bij de eerste officiële wedstrijden van de nieuwe BS2-scheidsrechters. De workshop Leiderschap & Sportiviteit is vervangen door een workshop Arbitrage. Bij die workshop is aandacht voor de basis principes van de arbitragetechniek, maar ook zaken als communicatie en weerbaarheid komen aan bod. En er komt een workshop spelregelkennis bij. Vooralsnog is er geen afsluitend examen, maar wel een deelname verplichting.

De werkwijze van Ardito uit Zaltbommel

“Het beleid van onze vereniging is dat alle spelers boven U18 een BS2-diploma hebben”, vertelt Jan Dirx van Ardito. “Dit doen we met een tweetraps aanpak; eerst het spelregelbewijs halen, het seizoen erop de BS2-opleiding volgen. Ook voor het spelregelbewijs organiseren we elk seizoen een bijeenkomst, om te voorkomen dat leden vastlopen en het bewijs niet in één keer halen. Als onze leden eenmaal bij de BS2-cursus verschijnen, doen ze actief mee. Iedereen stelt vragen en is betrokken. De praktijklessen - het fluiten van oefenwedstrijden – vinden ze over het algemeen het leukste.”
“Mijn tip aan andere verenigingen: gebruik geen competitiewedstrijden, maar organiseer zelf oefenwedstrijden voor de BS2-cursisten. Veel jeugdleden hebben namelijk nog een bijbaantje, hebben daardoor minder tijd en daar concurreer je mee als vereniging. En maak hen duidelijk dat een BS2-opleiding meer tijd kost dan de F-cursus. Zorg bovendien bij de oefenwedstrijden voor voldoende begeleiding. In het verleden hebben we wel eens met drie begeleiders gewerkt. Tot slot: fluiten is leuk en oefening baart kunst. Hoe meer je fluit, hoe leuker het wordt.”

Gerelateerde artikelen