LDDK-20191212-0001.JPG
12 december 2019

Basketbal Academie Limburg stunt in Rotterdam

Door Mark Vrolijk

ROTTERDAM, 12 december 2019 - Basketbal Academie Limburg heeft donderdagavond voor een daverende stunt gezorgd door in Rotterdam Zeeuw & Zeeuw Feyenoord te verslaan. De Limburgers sloegen in het laatste kwart vernietigend toe. Feyenoord kon niet meer aanhaken en incasseerde een 70-84 nederlaag.

Het is pas de tweede keer dat Feyenoord in het Topsportcentrum verliest. De Feyenoorders verloren thuis alleen de competitieopening tegen Zorg en Zekerheid Leiden (69-72). Sindsdien waren de Rotterdammers bezig aan een ongekende opmars, met de tweede plaats tot gevolg.

Tegen BAL kan Feyenoord weer deels beschikken over Jeroen van der List, die lange tijd met een zware griep uitgeschakeld was. Toch is Van der List nog niet 100% fit. Ook Willem Brandwijk (schouderblessure) speelt nog niet.

BAL maakt al snel duidelijk dat het naar Rotterdam is gekomen om te winnen. De Limburgers plaatsen een 8-0 run en Feyenoord heeft pas na drie minuten de eerste score op het bord staan: een driepunter van Quentin Snider.

Hij en Keyshawn Woods houden Zeeuw & Zeeuw in het eerste kwart aangehaakt. Woods en Snider eindigen vanavond met respectievelijk 21 en 26 punten, waarmee Snider topscorer van de wedstrijd wordt. Het zijn daarmee helaas ook de enige twee Feyenoorders die serieus voorkomen in de statistieken.

Waar Feyenoord in eerdere wedstrijden nadrukkelijker combineerde, leunt het nu op solo’s. De individuele acties van Woods en Snider zijn echter niet genoeg voor de winst. De beperkte rotatiemogelijkheden bij Zeeuw & Zeeuw worden ook zichtbaar: bij de thuisploeg worden door ‘de bank’ slechts tien punten gemaakt. Bij BAL 36.

Ook is er een groot reboundverschil: 25 voor de thuisploeg versus 38 voor BAL. Het is de achilleshiel van Feyenoord, waar Toon van Helfteren al heel het seizoen op hamert, maar waarin Zeeuw & Zeeuw zeker nog niet uitontwikkeld is.

Via een 44-44 ruststand eindigt het derde kwart in 58-59. In het laatste kwart heeft BAL duidelijk nog adem over, in tegenstelling tot de roestig ogende Feyenoorders. Wietze Nossek en Elay Wirjo bombarderen de Rotterdamse basket met drie- en tweepunters. Binnen een paar minuten staat het 62-71.

Er wordt nog één keer tegengesputterd (66-71), maar daarna schieten Ivan Simic en Trey Burch-Manning met driepunters de wedstrijd definitief op slot. Er zijn dan nog vijf minuten te gaan, maar de Rotterdamse formatie kan geen vuist meer maken. Snider scoort nog één keer, waarna de onvermoeibaar ogende Simic en Burch-Manning de eindstand verzorgen: 70-84.

Als Zeeuw & Zeeuw in de komende wedstrijden positieve resultaten wil boeken, zal het meer rebounds moeten pakken, harder voor elkaar moeten werken in de verdediging en weer teambasketbal gaan moeten laten zien. BAL troefde Feyenoord vandaag op alle fronten af en werd daarmee terecht winnaar.