!
HSVB 2.jpeg
26 juni 2020

Bouwen aan topbasketball voor vrouwen in het noorden: ‘Deurdoun, kop d’r veur’

Door Ronald van Dam

Het vrouwenbasketball in Noord-Nederland had een boost nodig. Van 2011 t/m 2018 speelde er geen noordelijk team op het hoogste niveau. Inmiddels zijn er de Keyser Capital Martini Sparks, maar de weg naar de top is lang én lastig. Een gesprek met Gaaike Euwema en Margo Koning, respectievelijk communicatie- en bestuursadviseur van de Sparks en bestuurslid van HSVB. ‘Opgewekt stapje voor stapje voorwaarts ploeteren’.

Waarom zijn jullie twee seizoenen geleden vanuit de Harense vereniging HSVB met de Keyser Capital Martini Sparks gestart?

“Om een aantal redenen. Ten eerste om voor regionale talenten de laatste stap naar de top mogelijk te maken. Wij vonden dat we hun intrinsieke motivatie en harde werk moesten belonen. Ten tweede omdat wij het als Groningers heel raar vonden dat er in een van de meest succesvolle zaalsportsteden van Nederland geen vrouwenteam op het hoogste niveau speelde, in geen enkele sport. Dat voelde heel ongemakkelijk. Daarom zijn we vanuit HSVB gewoon maar aan de slag gegaan. Iemand moet het doen toch!?”

Waar waren de grootste uitdagingen?

“Alles was een uitdaging. En in Groningen doen we niet aan mooipraterij, dus een uitdaging noemen hier gewoon een probleem. Dus alles was een probleem. Financiën, samenstelling team en staf, huisvesting speelsters, vervoer, vrijwilligers, communicatie, alles moest vanaf scratch worden opgebouwd.”

En hoe los je die problemen dan op?

“Gewoon ‘deurdoun, kop d’r veur’ zoals we dat hier zeggen. Dus steeds maar weer de energie en de middelen zoeken om oplossingen te vinden. En ondertussen proberen stappen vooruit te zetten. Je afsluiten voor gezeur en het grote doel voor ogen houden. Plus genoegen nemen met te weinig slaap en hopen dat je omgeving accepteert dat ze vaak op de tweede plek komen.”

Sparks.jpeg

Keyser Capital Martini Sparks moet voor regionale talenten in Noord-Nederland de laatste stap naar de top mogelijk maken.

Hoe verloopt de samenwerking met de clubs in Groningen en omgeving?

“Over het algemeen heel goed. Of eigenlijk moeten we zeggen, steeds beter. Want ook daar ging in het begin door alle drukte wel eens wat mis. HSVB, onze moedervereniging, werkt prima samen met Exercitia en BV Groningen. Ook met studentenclub De Groene Uilen/Moestasj verloopt de samenwerking fijn. En we zouden heel graag wat meer samen willen doen met Donar, hopelijk kunnen we daar het komende seizoen wat stapjes in zetten.”

Hoe krijg je getalenteerde basketbalsters naar het noorden van het land? Wat hebben jullie te bieden?

“We willen zoveel mogelijk werken met onze regionale talenten, maar speelsters die hier komen studeren en/of werken zijn natuurlijk een mooie aanvulling. Bovendien kunnen onze eigen talenten in veel gevallen veel leren van en zich optrekken aan sterke speelsters die van buiten komen.
Wij bieden uitstekende sportieve faciliteiten en de mogelijkheid om veel trainingsuren te maken. Bovendien is Groningen de leukste stad van Nederland en de hele wereld, met een geweldige binnenstad en een schitterend Ommeland. Plus een hele goede universiteit en een dito hogeschool. Wat we ook doen is bemiddelen richting huisvesting/gastgezin en werk, maar we verwachten wel dat speelsters zich daar zelf ook voor inspannen. Verwend divagedrag past niet bij onze cultuur. Maar als er problemen of vragen zijn, is er bij ons of in ons netwerk altijd wel iemand die kan helpen.
Er wordt niemand betaald en er is dus niemand in dienst. We werken uitsluitend met vrijwilligers en met vrijwilligersvergoedingen. Dat maakt dat de onderlinge verhoudingen gebaseerd zijn op een gezamenlijk doel en minder op gezags- en machtsverhoudingen.”

Hoe verloopt de samenwerking met de NBB en de clubs in de Women’s Basketball League?

“Zoals overal waar eigen belangen en het algemeen belang niet altijd met elkaar sporen: soms schuurt het wat. Maar over het algemeen komen we er samen goed uit.”

HSVB 3.jpeg

HSVB, de 'moedervereniging' van de Sparks, werkt al prima samen met clubs als Exercitia en BV Groningen, maar zou graag meer samen willen optrekken met Donar.

Topbasketball in Groningen is populair. Hoe kunnen jullie profiteren van het succes van Donar?

“Wij zouden heel graag wat meer samen met Donar willen optrekken en we zien daarin volop win-win mogelijkheden en low hanging fruit. Aan de andere kant snappen we ook heel goed dat Donar niet zit te wachten op een nog niet helemaal volwassen en bovendien armlastig vrouwenteam. We hebben met Donar afgesproken dat we binnenkort om tafel gaan om eens te kijken wat we wel en niet voor elkaar kunnen betekenen.”

Jullie zien diversiteit als kernwaarde van basketball. Kun je dat toelichten?

Voor mij (Gaaike Euwema, RvD) heeft basketball altijd synoniem gestaan met wederzijds respect en met het samenspelen en samenwerken met mensen met andere achtergronden. Ik ben nu ruim vijftig jaar actief in het basketball en heb misschien twee keer een incident meegemaakt waarbij racisme een rol speelde. Blijkbaar is basketball een sport die het beste in mensen naar boven haalt en waarbij iedereen mag zijn wie hij of zij is. Hoe mooi wil je hebben in deze rare tijden?”

Jullie missie is vrouwen naar de top. Is die groter dan basketball alleen?

“Absoluut. Wij constateren dat vrouwen anno 2020 economisch en maatschappelijk nog steeds minder kansen krijgen dan mannen. Wij zien Martini Sparks dus ook als een podium, als een instrument om daar wat aan te doen. Ten eerste natuurlijk als een vehikel om als basketbalster de top te bereiken en het vrouwenbasketball hier goed op de kaart te zetten. Maar ook als een community die zich maatschappelijk inzet voor vrouwen in het algemeen. Zo komen wij binnenkort in samenwerking met een aantal andere organisaties onder het label van Martini Sparks met een loopbaantraject voor vrouwen.”

Waar staat het topvrouwenbasketball in Noord-Nederland over vijf jaar?

“Over vijf jaar hopen we op nationaal niveau mee te doen om de prijzen. Dat gaat niet lukken in ons uppie, daar hebben we een veel breder draagvlak voor nodig. Zowel financieel als organisatorisch als qua community en toegevoegde maatschappelijke waarde. Opgewekt stapje voor stapje voorwaarts ploeteren dus. Elke reis begint met een eerste stap, die is twee jaar geleden gezet. Inmiddels zijn we onderweg en waar onze reis ons gaat brengen? Geen idee, maar het is een mooi avontuur…”

Gerelateerde artikelen