Door Luuk von Burg
Hij zit al bijna tien jaar in Duitsland, maar gaat nu de stap maken naar een van de grote jongens. Na meerdere succesvolle seizoenen in Göttingen wordt Johan Roijakkers de nieuwe hoofdcoach van Brose Bamberg.
“Er is in Bamberg veel misgegaan de afgelopen jaren”, begint Roijakkers zijn verhaal. “Aan ons de taak om schoon schip te gaan maken.” De negenvoudig kampioen van Duitsland speelde tot drie jaar geleden nog in de EuroLeague, maar moet het nu doen met de FIBA Champions League. “Het is een behoorlijk niveauverschil, maar nog steeds niet mis”, zegt Roijakkers over het basketball in deze Europese competitie van de FIBA. “Daarnaast blijft Bamberg een grote naam in Duitsland en in Europa, een enorme eer om voor te werken natuurlijk.”
De coronacrisis heeft de basketbalclub uit Noord-Beieren hard getroffen. De begroting is in het seizoen 2020/2021 zes miljoen minder dan in het jaar ervoor. Maar volgens Roijakkers is dit niet het grootste probleem. “Er is de laatste jaren veel geld over de balk gesmeten. Er staan nog mensen op de loonlijst die hier helemaal niet meer rondlopen. De general manager is alleen maar bezig met het uitkopen van contracten. Zo zijn er nog wat zaken waarbij geld is weggegooid.”
Roijakkers is met zijn hele staf overgekomen vanuit Göttingen, waaronder mede-Nederlander Hylke van der Zweep en wil daarmee ook in Bamberg iets gaan opbouwen. “Dat was wel een vereiste. We hebben bij BG Göttingen samen een stabiele Bundesligaploeg neergezet. Nu willen we ook hier iets voor ver in de toekomst creëren”, vertelt Roijakkers.
De Nederlanders hebben een driejarig contract ondertekend bij Brose en zijn uiteraard ook van plan die tijd vol te maken.
Toen de 39-jarige Brabander in 2012 begon bij de ploeg uit Nedersaksen speelde het nog in de Pro A, het tweede niveau van Duitsland. In 2014 promoveerde Roijakkers met zijn team naar het hoogste niveau van Duitsland en coacht sindsdien onafgebroken in de Bundesliga. Afgelopen jaar behaalde BG Göttingen voor het eerst de play-offs, een historisch moment.
In die bijzondere play-offs, die werden afgewerkt in een bubbel in München, bereikte Roijakers met Göttingen de kwartfinales. Naast Van der Zweep en Roijakkers waren er nog meer Nederlanders afgereisd naar München. Om de door corona vertrokken Amerikanen te vervangen, waren internationals Jito Kok en Leon Williams aangetrokken. Zij speelden eenmalig het toernooi mee voor het team uit Göttingen, omdat de competitie in Nederland en België al voortijdig was beëindigd.
Roijakkers: “We hadden geen zin in spelers die hierheen kwamen voor hun statistieken. Ik kende de twee natuurlijk goed en daarom was de chemistry vanaf moment een weer top.”
Roijakkers als bondscoach van de MU18 in 2012.
BG Göttingen won de eerste wedstrijd van de Crailsheim Merlins, maar verloor opeenvolgend van Oldenburg en Ratiopharm Ulm. De derde plaats in de poule leverde de Nederlanders een plek in de kwartfinales op, maar moesten het hier afleggen tegen de uiteindelijke kampioen Alba Berlin. “De general manager van Alba zei over ons, dat aan ons spel een voorbeeld genomen zou moeten worden. Ik denk dat dat een mooi compliment is”, zegt Roijakkers trots.
De algemene organisatie rondom het toernooi beviel de ex-coach van Göttingen ook erg goed. Alle spelers, coaches en officials zaten in een zogenaamde actieve zone gedurende het eindtoernooi. “Dat werkte perfect”, vertelt Roijakkers. “Het was wel wat gek in die lege zaal. Een beetje als een Europees jeugdkampioenschap. Maar uiteindelijk wende dat ook. Al met al was het best leuk en een mooie ervaring.”
Foto: Belgaimage
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief