Door Ronald van Dam
Worcester zou je kunnen kennen van de wereldberoemde Worcestersaus, die vaak wordt gebruikt als marinade bij vis- en vleesgerechten. Maar de Engelse stad is ook de plek waar Maarten Bouwknecht (26) al voor het tweede seizoen actief is. Een Nederlandse basketbalprof in Groot-Brittannië, die hadden we nog niet. Ondanks al het coronagedoe gaat het goed met de Groninger. “Ik ben gezond, heb het hier naar mijn zin. Nee, ik heb niets te klagen.”
In Out of Bounds zoekt Basketball Nederland (digitaal) contact met landgenoten die in het buitenland spelen. In deze aflevering vertelt Maarten Bouwknecht over zijn verblijf bij de Engelse eredivisieclub Worcester Wolves.
Toegegeven. Veel wist Maarten Bouwknecht ook niet van de Britse basketbalcompetitie toen hij twee jaar geleden werd gevraagd om bij de Worcester Wolves te komen spelen. Maar het was Bouwknecht wel duidelijk dat er na vier seizoenen geen toekomst meer voor hem was in Den Bosch (onderste foto), dus stond hij wel open voor een buitenlands avontuur. “Ze hadden alleen net een slecht seizoen achter de rug en ik had geen zin om voor twee overwinningen per seizoen naar Engeland te verhuizen." Maar na wat verder informeren bleek Worcester een club te zijn met een budget en de ambitie voor de top vier. "Ze hadden een goed plan dat me wel aan sprak.”
Bouwknecht, die werd opgeleid en debuteerde in de eredivisie bij Donar, pakte zijn koffers en vertrok naar een stad die een half uurtje rijden van Birmingham ligt. Hij omschrijft Worcester als een studentenstad, een kruising tussen Groningen en Den Bosch. Hij speelt er nu voor het tweede seizoen en woont in een appartement in het centrum. Het niveau van de British Basketball League is hem meegevallen. “Maar het is wel anders dan de Nederlandse competitie. Het is veel fysieker en veel individueler. Je moet je heel veel zelf creëren, heel anders dan het teambasketball dat in Nederland wordt gespeeld. Mij ligt dat wel.”
In zijn eerste seizoen bij de Worcester Wolves draaide de club van Bouwknecht bovenin mee, won de Britse beker (foto hierboven) en lag op play-offkoers, totdat de coronapandemie uitbrak en ook in Groot-Brittannië voortijdig het seizoen werd beëindigd. “De buitenlandse spelers werden vrijwel meteen naar huis gestuurd. Ik ben teruggegaan naar mijn familie in Groningen, waar ik de zomer heb doorgebracht. Ik heb geprobeerd om fit te blijven, maar het is in Nederland altijd al lastig om een zaaltje te vinden om te basketballen, laat staat in coronatijd. Ik heb dus veel buiten getraind, op pleintjes met vrienden, en aan mijn conditie gewerkt. Al met al heb ik me er redelijk doorheen geslagen.”
Bouwknecht bleef met de Wolves in contact en keerde in september weer terug naar Engeland, waar in oktober het seizoen gewoon is begonnen. “In tegenstelling tot de Dutch Basketball League hebben wij wel steeds doorgespeeld, al ging dat bij ons wel met horten en stoten. Onze Amerikanen konden eerst niet naar Engeland komen en zijn pas vorige week gearriveerd. Daardoor speelden we met maar vijf profs, een half team, waardoor we niet zo goed aan het seizoen zijn begonnen en al uit de beker liggen.”
Zijn eigen stats zijn wel goed, getuige de 17,6 punten, 5,6 assists, 4 rebounds en 2 steals gemiddeld, plus een driepuntspercentage van 44,4. Leuk, maar Bouwknecht wil voor de prijzen spelen, daarvoor is hij de Noordzee overgestoken. “Nu de Amerikanen terug zijn, hebben we geen excuses meer. Het is nu aan ons om het tij te keren en alsnog voor de titel te gaan.”
Met de Brexit en alle mogelijke gevolgen daarvan, houdt hij zich niet zo bezig, maar aan corona is ook voor de Nederlander geen ontsnappen. “De cijfers zijn niet heel erg goed hier. Het land gaat tot half februari in lockdown, wat inhoudt dat bijvoorbeeld alle restaurants en niet essentiële winkels dichtgaan. We spelen onze wedstrijden al het hele seizoen zonder publiek. Elke training wordt je temperatuur opgemeten en moet je een vragenlijst invullen. Je wordt ook regelmatig getest. Maar vooralsnog spelen we en dat is wat we natuurlijk willen blijven doen. Ik ben gezond, heb het hier naar mijn zin. Nee, ik heb niets te klagen.”
Bouwknecht was bij het vorige kwalificatiewindow van de Orange Lions in november vorig jaar aangewezen als reserve en hoefde uiteindelijk niet af te reizen naar de Turkse bubbel. Hij hoopt voor het derde en laatste window in februari opnieuw in de selectie te worden opgenomen. En is 3x3 anders misschien een alternatief voor hem? De Orange Lions willen naar Tokyo. Met zijn speelstijl en vermogen om zelf kansen te creëren, zou hem dat moeten liggen. “Ik vind 3x3 leuk, heb in de zomer altijd aan toernooien meegedaan, maar 5x5 heeft altijd mijn voorkeur gehad. Ik heb af en toe contact met de bondscoach en als ze me in de zomer nog nodig hebben, wie weet… Ik sta er in elk geval voor open."
Foto's Colin Edwards / Alamy Stock Photo en Robert Verboon
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief