Door Ronald van Dam
In ons streven basketbalverhalen uit het land te vertellen, staan we dit keer even stil bij Dedein. Deze basketbalvereniging uit Didam had twee jaar geleden weinig toekomstperspectief, maar een aantal leden wist het tij te keren. Inmiddels is er weer sprake van ledengroei en is Dedein niet langer ‘het best bewaarde geheim van het dorp’. De toekomst? “Het liefst volgend seizoen een U14-team erbij.”
Didam is een vriendelijke plaats met zeventienduizend inwoners tussen Arnhem en Doetinchem in de provincie Gelderland, op de plek waar zich in de Romeinse tijd een Germaanse nederzetting bevond. De lokale basketbalclub Dedein is van wat recentere datum: in 2021 bestaat de club 45 jaar. Het meest prominente oud-lid is niet de eerste de beste. Niemand minder dan voormalig NBA-basketbalprof Geert Hammink begon op zijn veertiende bij Didam zijn basketbalcarrière.
Bestuurslid Pim Pastoors is al bijna vijfentwintig jaar lid en kan zich nog herinneren dat in de hoogtijdagen, toen hij zelf jeugdlid was, Dedein honderdvijftig leden had. Maar dat werden er elk jaar wat minder, totdat twee jaar geleden een aantal leden en oud-leden de koppen bij elkaar stak. “Zo kon het niet langer, er moest iets gebeuren, elk jaar kwamen we dichter bij het nulpunt”, zegt Pastoors. “Het was hoog tijd om de schouders eronder te zetten, anders was de club misschien wel ter ziele gegaan.”
Een paar oude palen werd omgetoverd tot buitenbaskets en daarmee ging Dedein de spreekwoordelijke boer op om clinics op scholen en braderieën te geven. En zie daar: het ledenbestand is toegenomen tot vijftig en de club telt nu drie competitie spelende teams. “We hebben een U12-team, een U16-team dat volgend seizoen U18 gaat spelen en uit de twee recreatieteams bij de mannen senioren is een team voortgekomen dat in de 3x3 competitie wil gaan uitkomen. Aan de vrouwenkant hebben we nog geen team, maar er spelen al wel een paar meisjes in de U12.”
Maar het belangrijkste is wel dat Dedein niet langer ‘het best bewaarde geheim van het dorp’ is, de slogan waarmee de club zich de afgelopen twee jaar aan Didam heeft gepresenteerd. Bij de stichting Welcom, een welzijns- en cultuurorganisatie in de gemeente Montferland, waar Didam toebehoort, was Dedein onbekend. Pastoors: “Gymleraren op scholen kenden ons niet en als we een clinic op een braderie gaven, hoorde je vaak: ‘Wat leuk! heeft Didam een basketbalvereniging?’. Of: ‘Zijn jullie net opgericht?’ We zijn van ver gekomen, maar inmiddels op het punt dat we zelf door de pers worden benaderd in plaats van andersom.”
Om het U16-team buiten te kunnen trainen, ging Dedein meteen een samenwerking aan met een lokale school. Op de grote foto: de jeugd van Dedein heeft de toekomst (foto Niels Bolder).
Om zichzelf beter aan de bevolking te presenteren onderging de website een metamorfose. Wie nu naar dedein.nl surft, wordt meteen gewezen op de mogelijk om een proeftraining te komen volgen. “Ons doel is niet meteen om je een lidmaatschap door de neus te boren”, zegt Pastoors, “maar iemand die een sport overweegt of die wil switchen, moet de mogelijkheid krijgen om een keer kennis te maken met Dedein en met basketball. Tachtig procent van de mensen die zo’n training volgt, blijft hangen. We hebben flink gezaaid en zijn nu voorzichtig aan het oogsten.”
Dat Dedein niet een langer de grote onbekende is, heef Didam ook de afgelopen maanden kunnen ervaren. Zodra minister-president Rutte bekend had gemaakt dat kinderen tot 12 jaar weer mochten gaan sporten met elkaar, ging de club aan de slag. Pastoors: “Op donderdag meldde Rutte dat we naar buiten mochten. Op vrijdag maakte de gemeente bekend hoe we goedkeuring konden krijgen. Op zaterdag lag er een plan bij de gemeente en op dinsdag hadden we toestemming, en konden we starten met trainen. Met dank aan een enthousiaste jeugdtrainer die ruimte had in zijn achtertuin. Door deze snelle actie werden we genoemd in het persbericht van de gemeente en dat zorgde er weer voor dat de regionale pers veel aandacht aan ons heeft besteed.”
En toen ook de jeugd t/m 18 jaar weer meer ruimte kreeg voor (contact)sporten, ging Dedein meteen een samenwerking aan met een lokale school. Pastoors: “Daardoor kon ons U16-team weer in de buitenlucht aan de slag. De school heeft buiten op het terrein een volwaardig basketbalveld met baskets op de juiste hoogte. De samenwerking met de school bestond voor de uitbraak van het coronavirus nog niet, maar alles was snel geregeld toen we contact opnamen.”
Al met al ziet de toekomst van Dedein er stukken rooskleuriger uit dan twee jaar geleden, wat van Pim Pastoors een blij bestuurslid maakt. Wensen zijn er nog genoeg. “Een concrete lange termijnplanning hebben we niet, maar we zouden al heel blij zijn als er volgend seizoen een U14 bij zou kunnen komen, zodat we verder kunnen groeien en voor de jeugdleden continuïteit kunnen waarborgen. Dat zou een mooie volgende stap zijn.”
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief