!
2223 WBL POG1 DHS BAL Van Veen DEZE
9 april 2023

Den Helder, Grasshoppers en Binnenland naar halve finales van play-offs in WBL

Drie van de vier halve finalisten in de play-offs van de Women's Basketball League zijn bekend. Den Helder Suns bereikte zaterdag de halve eindstrijd door met 43-83 bij Basketbal Academie Limburg te winnen. Daardoor werd het 2-0 in het voordeel van de Suns in de best-of-three.

Ook Sportiff Grasshoppers had aan twee wedstrijden genoeg in de kwartfinale tegen Lekdetec.nl. In Bemmel werd het zaterdag 46-81, ruim voldoende voor de club uit Katwijk voor een plek in de halve finales.

De derde halve finalist die zaterdag bekend werd, is Startportaal Binnenland. De ploeg uit Barendrecht won in eigen huis met 62-58 van Jolly Jumpers en bepaalde zo de eindstand in de best-of-three op 2-0.

De enige kwartfinale die nog niet is beslist, is die tussen Triple Threat en TopKip Lions. In Landsmeer zegevierden zaterdag de Lions met 86-79 en sleepten er zo een derde, beslissende wedstrijd uit.

Basketbal Academie Limburg (8) - Den Helder Suns (1) 43-83

Bij winst in sporthal Boshoven zou Den Helder Suns verzekerd zijn van een plek in de halve finales van de play-offs. De eerste vijf minuten gingen beide teams nog gelijk op (9-11), maar in het verdere verloop van het tweede kwart nam Den Helder al een beetje afstand. Het was vooral de sterk spelende Janiek van Veen (grote foto) die ervoor zorgde dat de regerend landskampioen bij rust met een 23-36 voorsprong naar de kleedkamer ging.

In het derde kwart maakten de Suns het verschil steeds groter en bij 34-61 was de wedstrijd gespeeld. Uiteindelijk prijkte er een zege met veertig punten verschil op het scorebord. Daar was ook te zien dat Den Helder vier speelsters in dubbele punten had, waarbij Van Veen uitblonk met 22 punten (8 op 10), 4 op 5 driepunters, 4 rebounds en 4 assists. Suns-coach Mario Bennes vond dat zijn team verdedigend goed op dreef was. Bij BAL waren Floor Bohré en Sydney Clayton goed voor 13 punten.

Lekdetec.nl (7) - Sportiff Grasshoppers (2) 46-81

Sportiff Grasshoppers had in Bemmel een vliegende start (0-10) en ondanks een licht herstel van de thuisploeg na een snelle time-out, ging het eerste kwart met 8-21 naar de bezoekende ploeg. Lekdetec.nl vocht voor zijn laatste kans en dat was terug te zien in het tweede kwart (20-15) en uit de 28-36 ruststand putte de club uit Bemmel weer hoop. Die bleek ijdel, want in het derde kwart verdween Grasshoppers definitief uit het zicht. Via 30-52 werd het 32-61 en was het duel gespeeld. Het verschil liep uiteindelijk op naar 45 punten. Lotte van Kruistum (16 punten en 12 rebounds) en Iris Govers (16 punten en 11 rebounds) waren bij Grasshoppers beiden goed voor een double-double.

Grasshoppers-coach Renate Sluijs: "We hielden ons aan de afspraken en maakten wat kleine aanpassingen in de verdediging die goed werkten. Na de rust bleven we gefocust spelen en hielden de intensiteit hoog. Op naar de halve finale."

"Het is helaas niet het seizoen geworden waar we hoopten door diverse omstandigheden", oordeelt Lekdetec.nl-coach Jeroen van Vugt. "Wel leuk om te zien dat een aantal jonge meiden stappen heeft gemaakt en dat is goed voor de toekomst."

2223 WBL QFG1 GRA LEK

TopKip Lions (6) - Triple Threat (3) 86-79

De opdracht voor TopKip Lions was duidelijk: winnen, anders was het seizoen voorbij. Triple Threat had aan een zege voldoende voor een plek in de halve finales. Het werd een duel op het scherpst van de snede met wisselende kansen. Het begin was met 9-6 voor de thuisploeg, vervolgens nam Triple Threat het initiatief over (9-14) voorsprong, maar leidde TopKip Lions na het eerste kwart met 20-18. Ook in het tweede kwart stond steeds weer een ander team voor. Een sterk sotakkoord met scores van Janna Vogelaar en Epiphany Ettienne bezorgde de thuisploeg een 43-36 voorsprong bij rust.

In het derde kwart kwam Triple Threat bij 51-53 weer heel even voor, maar dat was ook meteen de laatste voorsprong van de ploeg van Laki Lakner. De Lions gingen met 59-55 het vierde kwart in en slaagden erin de zege in veilige haven te loodsen. Bij 78-75 moest de Haarlemse steeds vaker aan de noodrem trekken. Maar de thuisploeg gooide acht vrije worpen (twee voor Lindsay Pengel, twee voor Etienne en vier voor Charlotte van Kleef) gedecideerd door het netje. Pengel was met 23 punten topscorer bij TopKip Lions.

De beslissende derde wedstrijd wordt maandag 10 april om 19.00 uur in Haarlem gespeeld.

Startportaal Binnenland (5) - Jolly Jumpers (4) 62-58

Het werd een wedstrijd met twee gezichten. Jolly Jumpers leidde na net eerste kwart met 12-14 en na een sterk tweede kwart (15-27) leek het bij een 27-41 ruststand in het voordeel van de ploeg uit Tubbergen uit te gaan draaien op een derde wedstrijd. Maar in de tweede helft stond er een heel ander Binnenland op het veld. Door het derde kwart met 23-14 te winnen, vocht de thuisploeg zich terug in de wedstrijd. Vervolgens stond de formatie uit Barendrecht Jolly Jumpers nog maar drie punten toe. De uiteindelijke 62-58 zege was voldoende om de kwartfinale voortijdig met 2-0 te beslissen. Marlou de Kleijn en Janine Guijt waren bij Binnenland ieder goed voor 15 punten. Jasmijn de Ceuninck van Capelle was met 13 punten en 7 rebounds topscorer bij Jolly Jumpers.

Binnenland-coach Remy de Wit: "De eerste helft zeer matig van onze kant. Je wilt dan als coach dat je ploeg na de 'half time speech' reageert en dat deden ze geweldig. Halverwege het derde kwart hadden we voldoende grip op de wedstrijd. Jolly Jumpers was een lastige ploeg om tegen te spelen. Chris Stomp heeft daar dit jaar een geweldige job gedaan en verdient dat respect ook."

Martijn Bos, assistent-coach bij Jolly Jumpers: "Helaas waren we iets te wisselvallig. De dames hebben gevochten als leeuwen. Het was niet voldoende. Dat is nu moeilijk te accepteren, maar dat komt op termijn wel, aangezien we er alles aan gedaan hebben om zo optimaal mogelijk te presteren. Tijdens play-offs, maar ook in het reguliere seizoen. We zijn trots op het team; op hun inzet, mindset en de ontwikkeling."

Binnenland speelt nu in de halve finale tegen Den Helder Suns. De andere halve finale gaat tussen Grasshoppers en de winnaar van de serie tussen Triple Threat en TopKip Lions.

De speeldata van de best-of-three zijn donderdag 13 april, zaterdag 15 april en en woensdag 19 april.