!
2223 WBL GRA JJ Karin Kuijt
22 maart 2023

Den Helder Suns in WBL nog niet zeker van eerste plek in reguliere seizoen

Den Helder Suns is in de Women's Basketball League nog niet zeker van de eerste plek in het reguliere seizoen. De regerend kampioen verloor dinsdagavond met 87-74 bij Triple Threat en moet nu na de bekerfinale de laatste competitiewedstrijd tegen Sportiff Grasshoppers winnen om als nummer één de play-offs in te gaan.

Ook Grasshoppers kwam dinsdagavond in actie. De club uit Katwijk was thuis met 65-55 te sterk voor Jolly Jumpers, waardoor het verschil op de ranglijst met Den Helder weer twee punten is. Jolly Jumpers kan door dit verlies de derde plek uit het hoofd zetten en zal als nummer vier aan de play-offs beginnen.

Komende zaterdag (25 maart) staat in Landsmeer de finale van de Basketball Cup bij de vrouwen op het programma. Om 20.00 uur spelen Den Helder Suns en TopKip Lions om de Carla de Liefde Trofee.

Op zaterdag 1 april maken Den Helder en Grasshoppers onderling uit wie de competitie als nummer één afsluit.

Triple Threat - Den Helder Suns 87-74

Geen goede generale repetitie op weg naar de bekerfinale voor de Den Helder Suns dat zonder de geblesseerde Kiki Fleuren tegen een nederlaag aanliep in Haarlem. In de eerste helft bleven beide teams bij elkaar tot een minuut voor rust, toen Triple Threat het eerste gaatje (46-38) wist te slaan. In de tweede helft bouwde de ploeg van Laki Lakner de voorsprong uit naar 21 punten, voordat Den Helder iets kon terug doen. Het verschil werd in het laatste kwart langzaam steeds iets kleiner. Den Helder kwam nog terug tot 68-64, maar net op tijd was Triple Threat weer bij de les, waardoor het alsnog 87-74 werd. Toshua Leavitt was met 27 punten en 7 op 12 driepunters van grote waarde bij de thuisploeg. De Suns hadden in Janiek van Veen (24 punten) en Iris Vennema (23 punten) hun meest productieve speelsers.

Sportiff Grasshoppers - Jolly Jumpers 65-55 (Elite A)

Door het verlies van Den Helder hield Grasshoppers uitzicht op de eerste plek in de competitie (en thuisvoordeel in de play-offs), maar dan moest het zelf wel thuis winnen van Jolly Jumpers. Dat lukte, al kwam de thuisploeg wel met 17-22 achter, maar aan de hand van de makkelijk scorende Alissa van der Plas ging Grasshoppers toch met een 29-24 voorsprong de rust in. Het verschil werd begin derde kwart met vier rake driepunters op 14 punten gebracht. Bij 48-42 begin vierde kwart klampte Jolly Jumpers nog eenmaal aan, maar dichterbij kwam de ploeg uit Tubbergen niet. Met een 9-0 run gooide Grasshoppers de wedstrijd in het slot. Jacobine Klerx (13 punten), Van der Plas (12) en Iris Govers (11 en 12 rebounds) eindigden bij Grasshoppers in de dubbele cijfers.

Grasshoppers-coach Renate Sluijs sprak van een lastige wedstrijd: “Vooral in de eerste helft zijn we niet gefocust en voeren we de taken niet uit. Na de rust doen we dat wel wat beter. Al met al een moeizame overwinning."

Martijn Bos, assistent-coach van Jolly Jumpers: "Net als tegen Den Helder stonden we verdedigend prima, maar ook nu misten we flink wat makkelijke ballen. Daardoor konden we net niet aanhaken op het moment dat we de kans kregen. Aan afronden gaan we de komende trainingen werken. Reboundend vond ik ons sterk. Ondanks de nederlagen tegen Den Helder en Grasshoppers gaan we met vertrouwen de play-offs in. De teamgeest is goed."