!
16 april 2021

Dozy BV Den Helder ontsnapt in Haarlem, alleen Jolly Jumpers dwingt derde wedstrijd af

Door Luuk von Burg

Drie van de vier ploegen die aantreden in de halve finale van de Women's Basketball League zijn bekend. Alleen Jolly Jumpers en Lekdetec.nl spelen zaterdag een beslissende derde wedstrijd. 4Consult/Binnenland en Sportiff Company Grasshoppers deden wat ze moesten doen en wonnen vrij eenvoudig. Dozy BV Den Helder had in Haarlem een zware avond, maar wist na verlenging een overwinning op Triple Threat uit het vuur te slepen.

BC Utrecht Cangeroes-4Consult/Binnenland 60-108 (0-2)

In het eerste kwart lijkt het erop dat Cangeroes kan aanhaken, maar al snel weten de Barendrechtse bezoeksters een gaatje te slaan. Via meerdere driepunters van Gabriëlle van den Bosch lijkt 4Consult/Binneland op de halve finale af te cruisen. Ruststand: 28-41. Na rust deelt Binnenland de genadeklap uit. Door een aantal snelle scores van Roper en De Kleijn loopt de ploeg van Joost van Rangelrooy uit naar een zeer ruime voorsprong. Hoofdcoach van de Utrechtse ploeg Ramon Kuipers baalt dat het al zo snel beslist was. "Het was de slechtste wedstrijd die we hebben gespeeld. We hebben niet geleverd en het was vrij snel klaar", aldus Kuipers.

Aan het eind van het derde kwart staat het 46-81 in het voordeel van de bezoekers. Het laatste kwart is een formaliteit, want Binnenland weet dat het de halve finale heeft bereikt. Van Rangelrooy is in zijn nopjes met de overwinning en blij dat zijn ploeg kan uitrusten voor de volgende ronde. "Dit is wat we wilden. Nu kunnen we ons goed gaan voorbereiden op de halve finale tegen Jolly Jumpers of Lekdetec. Een totaal andere tegenstander. Maar ik ben wel heel blij met deze serie."

Scores BCU Cangeroes: Henny van Schaik 10 punten en 7 rebounds; Lisa van Dalsum 10 punten; Renee Hoveling 10 punten.
Scores 4Consult/Binnenland: Marlou de Kleijn 27 punten (5/7 3pt) en 5 assist; Jamailah Adams 19 punten (9/10); Jaida Roper 16 punten (5/7)

Jolly Jumpers-Lekdetec.nl 79-68 (1 - 1)

Twee dagen eerder kroop Lekdetec door het oog van de naald, maar ditmaal laat Jolly Jumpers de gasten uit Bemmel niet ontsnappen. Vanaf het eerste moment leidt de ploeg uit Twente met ruime cijfers. Aan het eind van het eerste kwart staat er een knappe 24-11 voorsprong voor Jolly Jumpers op het bord en ook in het tweede kwart komt Lekdetec er niet aan te pas. Bij een tussenstand van 28-11 vlucht Vincent van Sliedregt, hoofdcoach van de Bemmelse formatie, in een time-out. Maar de korte pauze is niet voldoende, want Lekdetec weet maar niet dichterbij te komen.

Hoofdcoach Vincent van Sliedregt ziet de spreekwoordelijke deksel op basket, ondanks dat zijn ploeg wel tot goed gecreëerde schoten komt. "Waar we in de eerste wedstrijd een vergelijkbaar wedstrijdverloop zagen, was dit keer het schotpercentage van Jolly Jumpers zo hoog dat we ondanks een poging tot een comeback nooit meer dichterbij kwamen dan drie punten verschil", legt hij uit.

Pas in het laatste kwart hervinden de vrouwen uit Gelderland zich en poetsen ze in vier minuten een achterstand van veertien punten weg. Toch komt de inhaalspurt te laat en trekt Jolly Jumpers de overwinning over de streep.

Mart Kieftenbeld, coach van de winnende ploeg, spreekt over een fantastische eerste vijftien minuten. "We hebben Bemmel toen van het kastje naar de muur gestuurd. In de tweede helft gaan zij in vechtmodus, maar we waren op tijd weer bij de les om de overwinning veilig te stellen."

Zaterdag valt in Bemmel de beslissing in de derde wedstrijd tussen Lekdetec.nl en Jolly Jumpers.

Scores Jolly Jumpers: Laura Steggink 19 punten; Birte Steggink 15 punten; Iris Zwart 13 punten en 7 assist; Jade Brughuis 13 punten (5/7).
Scores Lekdetec.nl: Julia Jorritsma 20 punten; Lisanne de Jonge 14 punten en 10 rebounds; Yfke Hoek 13 punten.

Triple Threat-Dozy BV Den Helder 101-105 (0-2)

In Den Helder twee dagen eerder had de ploeg uit de kop van Noord-Holland geen kind aan de nieuwkomer Triple Threat. In Haarlem was dat wel anders. Triple Threat begon fel en nam brutaal de leiding in de wedstrijd. De goed spelende Britt Zappeij en Naomi Halman namen de Haarlemse ploeg op sleeptouw. Voor de Dominique Schemmekes, de coach van Triple Threat, was dat geen complete verassing. "We zijn een ontzettend gevaarlijk team als de bal valt."

Een flinke tegenvaller voor Den Helder was het uitvallen van international Kourtney Treffers. Zij raakte in het derde kwart geblesseerd aan haar enkel en keerde niet meer terug in de wedstrijd. Gedurende de hele wedstrijd ontliepen de twee ploegen elkaar maar weinig. Een rake midrange jumper van Janiek van Veen bracht Den Helder met nog vijf seconden te gaan op gelijke hoogte. In de verlenging was het uiteindelijk de score van Sanne van Poelgeest die de wedstrijd op slot deed en de strijdbare nieuwkomers uit Haarlem uitschakelde.

De winnende hoofdcoach Mario Bennes is blij dat zijn ploeg door is naar de halve finale, maar zag Den Helder niet scherp starten en een matige verdediging neerzetten. "In de verlenging stond de verdediging opeens wel en beslissen we de wedstrijd vanaf de vrijeworplijn. De eerste ronde hebben we tot een goed einde gebracht. Nu wacht de regerend landskampioen Grasshoppers."

Ondanks dat Schemmekes baalt van het verlies is hij enorm trots op zijn team. "We hebben drie kansen gehad om te winnen, maar die ballen maken we niet en dus verliezen we de wedstrijd. Het voelt daardoor ook als een echte verliespartij. Maar ik kan alleen maar trots zijn op de dames. We zijn teruggekomen van een vijftig punten pak rammel. Ze zijn zo snel op dit niveau gekomen, ondanks dat ze zich zo vaak hebben moeten aanpassen dit seizoen. Een nieuwe coach, veel blessures, noem maar op. We hebben gewoon heel veel zin in volgend jaar. We willen door en hier volgend jaar weer staan."

Volgende week gaat Dozy BV Den Helder verder in de play-offs van de WBL als het aantreedt tegen Sportiff Company Grashoppers in de halve finale.

Lions Basketball-Sportiff Company Grasshoppers 68-90 (-2)

Sportiff Company Grashoppers won het eerste duel gecontroleerd met 76-58, maar moest in Landsmeer nog flink aan de bak. In de eerste helft bleef de thuisclub goed bij, pas na rust maakte de ploeg van Axel Gouw het verschil, door met name de sterk spelende Noor Driessen en Deborah Vos.

Marlous van Nieuwveen baalt dat het seizoen erop zit, maar heeft haar meiden zien strijden tegen de regerend landskampioen. "We hebben ook best wel goed gespeeld, maar Katwijk was gisteren gewoon de betere ploeg en we komen net te kort. Ik wil de Grasshoppers dan ook veel succes wensen in de volgende ronde."

De Katwijkse vrouwen treffen volgende week dinsdag de gedoodverfde titelfavoriet Dozy BV Den Helder in de halve finale van de WBL play-offs.

Scores Lions Basketball: Tanya Bröring 24 punten; Myrthe den Heeten 16 punten.
Scores Grashoppers: Noor Driessen 18 punten en 12 rebounds; Deborah Vos 18 punten.