!
2020_Copa de la Reina_Hof beker.jpg
9 maart 2020

Emese Hof heeft haar eerste prijs in Spanje te pakken

Door Ronald van Dam

Emese Hof heeft haar eerste prijs in Spanje te pakken. De Nederlandse basketbalster veroverde zondag met haar club Perfumerias Avenida uit Salamanca de Copa de la Reina, de nationale beker bij de vrouwen in Spanje. In de finale was de club van Hof, die ook eerste staat in de Spaanse Liga Femina de Baloncesto, met 76-58 te sterk voor de grote rivaal Spar Citylift Girona.

Deze twee clubs stonden de afgelopen vijf seizoenen ook al tegenover elkaar in de strijd om de Spaanse titel, waarbij Avenida drie keer (2016, 2017 en 2018) aan het langste eind trok en Girona tweemaal (2015 en 2019). De bekerfinale ging de afgelopen vier keer ook tussen Avenida en Girona. De club uit Salamanca ging er alle keren met de Copa de la Reina vandoor, inclusief afgelopen zondag.

De uit Utrecht afkomstige en bij CTO Amsterdam Vrouwenbasketball opgeleide Emese Hof speelt dit seizoen voor het eerst in Spanje. De afgelopen vier seizoenen kwam ze uit voor het team van de universiteit van Miami in het Amerikaanse college basketball. Met de Hurricanes speelde ze vier keer het befaamde NCAA Tournament, waarbij haar ploeg twee keer de tweede ronde haalde.

2020_Copa de la Reina_Hof blij.jpg

Emese Hof (rechts) euforisch na het winnen van de Spaanse beker.

"Het was mooi om voor het eerst in twintig jaar in Salamanca zelf als host van de bekerfinale te winnen voor onze eigen fans", zegt Hof vanuit Spanje. "En na twee keer verliezen in de competitie van Girona eindelijk weer gewonnen te hebben, en hoe! Ik speelde lekker en moest flink aan de bak met hun post speelster. We hebben een erg god team, dus ik ben blij dat ik mijn deel heb kunnen bijdragen aan deze super overwinning."

In de Spaanse bekerfinale was voormalig UConn-speelster Tiffany Hayes topscorer met 25 punten. Hof droeg 4 punten bij. In haar eerste Spaanse seizoen krijgt de 23-jarige Nederlandse center gemiddeld 18 minuten speeltijd en is daarin goed voor 8,9 punten en 5,6 rebounds per duel. Hof staat met haar club Perfurmerias Avenida ook nog in de kwartfinale van de FIBA EuroCup Women. Op donderdag 12 maart is in Rusland Dynamo Kursk de tegenstander van Avenida.

Afgelopen donderdag was er op nrc.nl een mooi interview met Emese Hof te lezen waarin ze openhartig vertelt over haar leven als basketbalprof in Spanje. 'Nu zit ik altijd in highs of lows. Je zit nooit in het stabiele midden, nooit in het grijze deel. Als basketball slecht gaat, gaat het ook niet heel goed met Emese.'

Gerelateerde artikelen