!
21 maart 2021

Enaruna, Edwards, Bergens, Plet en Strating door naar laatste 32

Door Ronald van Dam

Vijf van de negen Nederlandse mannen die meedoen aan het NCAA Tournament zijn met hun universiteitsteams door naar de tweede ronde. Voor Tristan Enaruna (Kansas), Jesse Edwards (Syracuse), Alexander Strating (Colorado), Jamie Bergens en Ismael Plet (Oral Roberts) gaat March Madness verder. Matt Haarms (BYU), David N'Guessan (Virgina Tech), Dylan van Eyck (Iona) en Bas Leyte (UNC Greensboro) zijn uitgeschakeld. De vrouwen Maud Huijbens en Jade Blagrove komen zondagavond en in de nacht van zondag op maandag in actie. In Nederland zendt sportzender ESPN op het zesde kanaal veel van het NCAA Tournament uit.

Ohio State (2) - Oral Roberts (15) 72-75

Hier kan gerust van een 'upset' worden gesproken. De ploeg van Jamie Bergens en Ismael Plet schakelde in de South Region het als tweede geplaatste Ohio State uit. Beide Nederlandse freshman kregen geen speeltijd. Forward Kevin Obanor was goed voor 30 punten, 11 rebounds en 5/12 driepunters.

Florida (7) - Virgina Tech (10) 75-70

Voor de Hokies van David N'Guessan zit 'The Big Dance' er al op in de South Region. Virginia Tech verloor het reboundgevecht met 36-22 en zag Florida tegen 56,5 procent afwerken. Freshman N'Guessan kreeg twee minuten speeltijd en scoorde niet.

Florida speelt in de tweede ronde tegen het Oral Roberts van Bergens en Plet. Dat duel staat op de rol voor 2.45 uur in de nacht van zondag op maandag.

San Diego State (6) - Syracuse (11) 62-78

Ook het Syracuse van Jesse Edwards schakelde een hoger gerankte opponent uit. In de Midwest won de Orange onder aanvoering Buddy Boeheim, zoon van coachlegende Jim Boeheim, die goed was voor 30 punten en 7 op 10 driepunters van San Diego State. Sophomore Edwards scoorde in 16 minuten van de bank af 2 punten en pakte 5 rebounds.

In de tweede ronde is West Virginia (3) de opponent. Syracuse komt zondagavond Nederlandse tijd alweer in actie om 22.15 uur.

Alabama (2) - Iona (15) 68-55

De Gaels van Dylan van Eyck hielde in de East Region tot de rust (33-32) nog gelijke tred met Alabama. Maar in de tweede helft schoot Iona toch tekort, vooral reboundend (42-26) en achter de driepuntslijn (21, procent). Senior Van Eyck mocht van de bank af 23 minuten aan de bak en kwam daarin tot 4 punten, 2 rebounds, 1 assist en 1 steal.

Kansas (3) - Eastern Washington (14) 93-84

In de eerste helft leek in dit duel in de West Regio nog een verrassing in de maak. Maar de Jayhawks van sophmore Tristan Enaruna, die niet meedeed, bogen een 38-46 achterstand bij rust om in een zege met negen punten verschil. Bij Kansas was junior Ochai Agbaji goed voor 28 punten, 7 rebounds, 3 assists en 3 op 9 driepunters. De onlangs positief op COVD-19 geteste Enaruna zal zich woensdag weer bij de ploeg voegen, mits de Jayhawks nog in het toernooi zitten.

De tegenstander in de tweede ronde is USC (6). Het duel wordt in de nacht van maandag op dinsdag om 2.40 uur gespeeld.

Florida State (4) - UNC Greensboro (13) 64-54

In de East Region mocht UNC Greensboro één helft (29-26) hopen op een stunt, maar toen het verschil eenmaal tien punten was, behield Florida State de rest van de wedstrijd de controle en liet de ploeg van Bas Leyte niet meer dichterbij komen. De Nederlandse sophmore mocht 14 minuten meedoen en pakte in die speeltijd 5 rebounds.

Colorado (5) - Georgetown (12) 96-73

Alexander Strating en zijn collegeteam Colorado moesten het in de East Region opnemen tegen het door niemand minder dan Patrick Ewing gecoachte Georgetown. D'Shawn Schwartz was met 18 punten, 4 assists, 3 rebounds en 5 op 7 driepunters een te grote plaag voor de Hoyas van Ewing. Bij rust (47-23) was het verschil al gemaakt. Senior Strating mocht in de slotfase nog een minuutje aan March Madness proeven.

Colorado speelt nu in de volgende ronde in de nacht van maandag op dinsdag om 00.45 uur tegen Florida State (4).

Brigham Young (6) - UCLA (11) 62-73

De druiven zijn zuur voor de Nederlandse center Matt Haarms en zijn Brigham Young Cougars in de East Region. Haarms en zijn ploeg zagen de Bruins een 27-38 voorsprong nemen in de eerste helft. Na rust lukte het BYU niet meer die achterstand weg te werken. Haarms was in 27 minuten goed voor 11 punten, 10 rebounds en twee blocks. Het is voor de 23-jarige senior de eerste keer dat hij in de eerste ronde wordt uitgeschakeld. Dat overkwam hem bij zijn drie seizoenen voor Purdue nooit.