!
LDDK-20201215-0001-2 Paul de Vos.jpg
15 december 2020

‘Gouden gast’ Paul de Vos onderscheiden met Bondsspeld

Door Ronald van Dam

Paul de Vos is onderscheiden met de Bondsspeld van Nederlandse Basketball Bond. De Vos is vandaag volkomen terecht in de schijnwerpers gezet voor alles dat hij tot nu toe heeft gedaan voor het Nederlandse basketball in het algemeen en het Rotterdamse basketball in het bijzonder. Hij kreeg op de dag van zijn 67ste verjaardag de onderscheiding uit handen van Jaap van der Put, NBB-bestuurslid breedtesport, topsport en talentontwikkeling.

Paul de Vos heeft een lange staat van dienst opgebouwd in diverse functies in het basketball. Hij werd op zijn twintigste al voorzitter van de Rotterdamse club AMVJ en is sindsdien al 47 jaar lang onafgebroken bezig als vrijwilliger. Van 1979 t/m 1984 was hij bestuurslid in het toenmalige Rayon West van de NBB, dat werd gevormd door de kernen Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amersfoort. Van 1984 t/m 1989 zette hij zich in als bestuurslid van de Topsportliga van de NBB, een statutair nagenoeg zelfstandig onderdeel van de bond, waarbij De Vos volgens insiders voor relativering en evenwicht zorgde bij de soms botsende belangen van de bond en de liga.

In de jaren tachtig was De Vos daarnaast ook nog teammanager van het Nederlands juniorenteam en het Nederlands kadettenteam aan de mannenkant, daarvoor was hij nog actief als trainer in Rayon West. Verder is De Vos betrokken geweest bij de start van de NBB Basketball Academy Rotterdam, een van de vijf door NOC*NSF ondersteunde regionale opleidingscentra van de bond. En sinds 1990 zet hij zich in het Rotterdamse in voor diverse basketball brede maatschappelijk activiteiten en projecten, zoals clinics op scholen, de oprichting van een G-team, Playing for Succes en Walking Basketball. In 2019 werd De Vos als Mister Basketball voor de Maasstad in het zonnetje gezet en onderscheiden.

Vandaag de dag is hij nog steeds een toegewijd vrijwilliger bij DBL-club Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Vandaag zou eigenlijk de dag zijn dat het startsein zou worden gegeven voor het rood-witte huis, een evenement dat Feyenoord Basketball wilde organiseren om samen met andere Rotterdammers vooruit te blikken op betere tijden. Door de lockdown moet dat project, waar De Vos nauw bij betrokken was, helaas worden afgeblazen.

Het verzoek van Feyenoord Basketball (een initiatief van vrijwilliger Leo de Kruijf) om De Vos voor te dragen voor een Bondsspeld, werd van harte ondersteund door voormalig NBB-bestuurslid en ex-international Jan Loorbach, die op meerdere (basketbal)vlakken met De Vos te maken heeft gehad. “Paul klopte diverse keren namens de club om financiële steun aan bij Rotterdamse goede doelenstichtingen waar ik bij betrokken was, en die dan de maatschappelijke programma’s van de club hielpen te ondersteunen. Dat waren altijd goed onderbouwde voorstellen, die getuigden van een geïntegreerde aanpak van waar de club voor moest staan: topsport in een brede maatschappelijke bedding. Paul deed alles enorm gemotiveerd, intelligent en integer, in dienst van de toevertrouwde belangen, bescheiden en dus zonder pretenties of persoonlijke ambities. En met humor en relativering. Het is een gouden gast die onnoemelijk veel voor het basketbal in Rotterdam en ook landelijk heeft betekend.”

Gerelateerde artikelen