!
31 januari 2021

Grasshoppers, Lekdetec.nl en Lions in achtervolging op Den Helder

Door Ronald van Dam

Sportiff Company Grasshoppers, Lekdetec.nl en Lions Basketball zijn vooralsnog de naaste achtervolgers van Dozy BV Den Helder in de Women’s Basketball League. De koploper zelf won in de derde speelronde sinds de hervatting met 79-61 van nieuwkomer Triple Threat. Grasshoppers versloeg Jolly Jumpers met 86-45, Lions Basketball zegevierde uit bij Keyser Capital Martini Sparks met 52-98 en Lekdetec.nl was met 76-71 de sterkste in de topper met 4Consult/Binnenland.

Dozy BV Den Helder - Triple Threat 79-61

De koploper begon matig, vond Mario Bennes. Volgens de coach van Den Helder hadden zijn speelsters de afspraken niet op orde, waardoor Triple Threat verrassend met 15-19 leidde na het eerste kwart, mede dankzij 8 punten van de sterk startende Katie Bussey. Maar halverwege het tweede kwart was Den Helder al weer langszij en door langzaam maar zeker betere aanvallen af te leveren, ging het toch de rust in met een 35-31 voorsprong. Opmerkelijk was het lage schotpercentage (26 procent) van de thuisploeg in de eerste helft, waarin het Maaike Klein met een blessure kwijtraakte (overstrekt been).
Na rust liep het volgens Bennes zowel aanvallend als verdedigend 'iets beter', resulterend in een 61-47 voorsprong na drie kwarten. Het verschil liep op naar 20 punten, waarvan er uiteindelijk 14 overbleven. Opvallend waren de slechts 5 turnovers en liefst 25 aanvallende rebounds voor Den Helder.

Coach Dominique Schemmekes zag Triple Threat een goede eerste helft spelen. "Anders hadden we een groter pak rammel kunnen krijgen. We zetten Den Helder verdedigend onder druk en speelden goede aanvallen, de jeugd deed lekker mee. Nu is het nog een kwestie van de rebounds ook echt pakken. Maar ja, dat valt tegen iemand als de sterke Kourtney Treffers niet mee. Het derde kwart hadden we een dip en daar zijn we eigenlijk nooit meer bovenop gekomen. En die 18 turnovers hielpen ook niet. Ik vind Den Helder overigens het beste team dat ik tot nu toe heb gezien. Sterk, goed uitgebalanceerd. Gaat Janiek van Veen eruit en dan brengen ze gewoon Kiki Fleuren, dat zegt alles. Maar ik zie bij ons per week groei, ook bij de jeugd. Hoe meer die bijstappen, hoe gevaarlijker we worden. Onze twaalfmansrotatie, dat wordt een geheim wapen. Je weet bij ons nooit wie hot is."

Scores Den Helder: Kourtney Treffers 18 punten, 12 rebounds en 4 steals; Sanne van Poelgeest 14 punten; Kiki Fleuren 12 punten, 7 rebounds en 4 assists; Sarah Curren 12 punten en 15 rebounds.
Scores Triple Threat: Katie Bussey 17 punten; Naomi Halman 14 punten en 13 rebounds: Iris Vennema 13 punten en 2/5 driepunters.

Lekdetec.nl - 4Consult/Binnenland 76-71

Soms zijn er wedstrijden waarbij de statistieken niet relevant zijn en dat was zaterdag het geval bij Binnenland, betoogde coach Joost van Rangelrooy na afloop. "Het was slecht bij ons. Verdedigend zakten we door de ondergrens heen, we hadden een complete off-day." Van Rangelrooy gaf de credits aan Lekdetec dat daar dankbaar gebruik van maakte. "Ik had geen grip op de ploeg en dat gevoel hadden ze zelf ook niet met elkaar. Onverklaarbaar, want dat gebeurt niet vaak met dit ervaren team."
Zijn Lekdetec-collega Vincent van Sliedregt zag aanvankelijk dat bij Binnenland veel via Eline Kasius liep, die de post coverage van de thuisploeg al snel doorhad en zo veel persoonlijke fouten bij de tegenstander uitlokte. Aanpassingen vanaf de kant en het harde werken van Katoo Koenen en Julia Jorritsma gaven Lekdetec meer grip op de wedstrijd, waardoor het bij de rust weer gelijk was: 35-35.
In de tweede helft leek het hoge tempo en de agressieve defense van de thuisclub te veel van het goede voor Binnenland. Er kwam zo meer ruimte voor drives en het driepuntspercentage ging ook omhoog naar 38 procent. Het resulteerde in 60-52 voorsprong na drie kwarten en uiteindelijk een 76-71 zege. Van Sliedregt: "Een pot om vertrouwen uit te halen. We doen waardevolle ervaring op tegen een toptegenstander."

Scores Lekdetec.nl: Lisanne de Jonge 22 punten (9/12), 6 rebounds, 4 assists en 2/2 driepunters; Julia Jorritsma 16 punten en 3/6 driepunters; Anne van Vlijmen 19 punten (7/12), 10 assists en 4/8 driepunters; Yfke Hoek 11 punten en 2/3 driepunters.
Scores Binnenland: Eline Kasius 31 punten (8/15) en 8 rebounds; Marlou de Kleijn 19 punten en 6 rebounds.

Sportiff Company Grasshoppers - Jolly Jumpers 86-54

Grasshoppers kwam tegen de nog naar z'n ritme zoekende jonge ploeg van Jolly Jumpers nooit in de problemen. Axel Gouw, coach van de thuisploeg: "Je kon goed zien dat zij qua ritme stonden waar wij twee weken terug waren. Ze hadden een laag schotpercentage en de timing ontbrak. Bij ons ging het beter dan vorige week, vooral in de dingen waarin we beter willen zijn. We deden het nu met twaalf speelsters en dan zijn we op ons sterkst; als iedereen ook met de mindset speelt om iets te willen betekenen."
Volgens zijn collega-coach Mart Kieftenbeld leed Jolly Jumpers een terechte nederlaag in Katwijk in wat voor zijn ploeg de eerste wedstrijd sinds de hervatting na de corona-onderbreking was. "Er zitten wel goede delen in ons spel, waarin we zowel aanvallend als verdedigend wat laten zien. Er is een stijgende lijn van het eerste naar het vierde kwart, elk kwart verbeteren we. Reboundend kwamen tekort en het aantal keren balverlies lag te hoog. Een goede wedstrijd voor ons groeiproces."
Scores Grasshoppers: Liselot Kulk 19 punten en 3/5 driepunters; Ilse Kuijt 13 punten en 3/5 driepunters; Iris Govers 12 (5/6), 9 rebounds en 2/2 driepunters; Lotte van Kruistum 12 punten en 9 rebounds.
Scores Jolly Jumpers: Laura Steggink 9 punten en 6 rebounds; Jade Burghuis 9 punten

Keyser Capital Martini Sparks - Lions Basketball 52-98

De thuisploeg ging in de tweede helft keihard onderuit volgens coach Klaas Stoppels. "Het was een wedstrijd met twee gezichten. In het eerste kwart kwamen we met 14 punten achter, maar door in het tweede kwart als team te spelen, de afspraken na te komen en beter aan te vallen, winnen we dat kwart. De eerste minuten na rust doen we nog mee en komen we zelfs terug tot op zes punten. Daarna vervallen we in oude fouten. We gaan te veel dribbelen, resulterend in moeilijke oplossingen en liefst 32 keer balverlies. In het vierde kwart heb ik de bank veel laten spelen. Al met al een leerervaring."
Marlous Nieuwveen, coach van de Lions, was aanvallend over de eerste helft tevreden, verdedigend niet. "We scoren 45 punten voor rust. In onze vorige wedstrijd hadden we 47 punten over het hele duel. Maar 35 punten tegen vind ik te veel. Ik wilde meer pit zien, vandaar dat we na rust zijn gestart met een press over het hele veld en daar bezorgden we de Sparks veel problemen mee. Ze kwamen niet meer in hun aanvallende flow. Bij ons ging het schotpercentage omhoog, we speelden met meer lef en meer vertrouwen. Daar ben ik blij mee."

Scores Sparks: Ires van der Wal 15 punten.
Scores Lions: Tanya Bröring 19 punten, 8 assists en 6 rebounds; Charlotte van Kleef 19 punten: Myrthe den Heeten 15 punten.

Volgende weekeinde is er op zaterdag 6 februari door de interland van de Orange Lions in Slowakije een beperkt speelprogramma met drie duels.

Foto's: Geert Bekker (Grasshoppers) en Arnold Meijer (Sparks).