!
11 maart 2021

Grasshoppers wijst Binnenland terug in topper in WBL

Door Ronald van Dam

Sportiff Company Grasshoppers heeft woensdagavond de topper tegen 4Consult/Binnenland in de midweekse speelronde van de Women's Basketball League gewonnen. Het werd 65-57 voor de Katwijkse club die daarmee revanche nam voor de 79-65 uitnederlaag in Barendrecht op 24 februari. Jolly Jumpers boekte de vierde zege van het seizoen door uit met 55-69 van Keyser Capital Martini Sparks te winnen. Het blijft wel zesde op de ranglijst, omdat nummer vijf Lions Basketball ook won. De club uit Landsmeer was in Haarlem met 80-93 nieuwkomer Triple Threat de baas.

Sportiff Company Grasshoppers - 4Consult/Binnenland 65-57

Binnenland trad aan zonder de met knieklachten kampende Eline Kasius die normaliter inside een dominante factor in de ploeg van coach Joost van Rangelrooy is. Dat resulteerde o.a. in een 52-38 reboundoverwicht over de hele wedstrijd voor Grasshoppers.
Van Rangelrooy: "We misten Eline met haar inside dreiging en je zag in het eerste kwart, waarin we met 17-8 achter kwamen, dat we echt moesten zoeken om zonder haar te spelen. Daarna hebben we het wel steeds beter opgepakt, maar we konden niet doordrukken."
De volgende drie kwarten hield Binnenland wel gelijke tred met de thuisploeg, maar het gat kon niet meer worden gedicht. Via 27-20 bij rust en 43-37 na drie kwarten werd het uiteindelijk 65-57.
De winnende coach Axel Gouw: "Jammer dat Binnenland Eline Kasius miste. Het is leuker tegen teams te spelen als ze op volle sterkte zijn. Zonder haar waren ze een beetje zoekende, maar vonden uitkomst in Marlou de Kleijn. Bij ons was iedereen weer inzetbaar gelukkig. We zijn blij met de punten en dat we met de juiste intensiteit hebben gespeeld. Ik denk dat we een stapje hebben gezet. Dat zie je terug in het feit dat we ze op acht punten houden in het eerste kwart, en dat de verdediging en rebound op orde was. Op sommige momenten was het nog wel slordig aanvallend, maar we speelden tenminste met lef. Ik heb goede bijdragen gezien van de bank, in een topper tegen Binnenland is dat een mooie opsteker."
Van Rangelrooy tot slot: "We waren niet goed genoeg dit keer."

Scores Grasshoppers: Ilse Kuijt 16 punten, 5 rebounds en 2/4 driepunters; Noor Driessen 10 punten, 10 rebounds en 4 assists.
Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 20 punten, 8 rebounds en 2 steals; Jamailah Adams 10 punten en 10 rebounds; Lisa van den Adel 10 punten.

Triple Threat - Lions Basketball 80-93

De thuisploeg had volgens Lions-captain Tanya Bröring de betere start, vooral Iris Vennema was bij Triple Threat meteen lekker op dreef. Maar door hard werken en het verdedigend beter neer te zetten, kwamen de Lions aanvallend beter in de wedstrijd. Het tweede kwart was met 21-7 voor de bezoeksters die met een goede teamaanval, bezegeld met driepunters, een voorsprong van vijftien punten (31-46) bij rust pakten. Maar Triple Threat gaf niet op en kwam al vechtend dichterbij in het vierde kwart, al hield Lions controle en pakte zo de winst.
Bröring: "Na wat lastige wedstrijden hebben we laten zien weer als team veerkracht te tonen. Iedereen droeg zijn steentje bij aan deze zege. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering, maar we zijn back on track."
Dominique Schemmekes, coach van Triple Threat: "Na onze goede start nam Lions een time-out en begon daarna de driepunters raak te knallen, vijf op zes in de eerste helft en 55 procent over de hele wedstrijd. Wij geven hen die driepunters, terwijl we liever voor contested tweepunters gaan, maar dan nog moet je ze er wel in schieten en dat deden ze. Ik heb voor rust veel doorgewisseld en iedereen minimaal vijf minuten laten spelen, maar helaas kregen we te weinig van de bank, ondanks de goede looks. Zaterdag wacht Bemmel, dat een vergelijkbare speelstijl heeft en graag driepunters schiet. Dan zullen we dat toch anders moeten aanpakken."

Scores Triple Threat: Janine Guyt 20 punten; Iris Vennema 16 punten.
Scores Lions: Myrthe den Heeten 24 punten en 6/8 driepunters; Charlotte van Kleef 23 punten en 7 rebounds; Tanya Bröring 15 punten, 12 assists en 4 rebounds.

Keyser Capital Martini Sparks - Jolly Jumpers 55-69

Jolly Jumpers-coach Mart Kieftenbeld zag zijn ploeg een ongecontroleerde eerste helft spelen. Het gevolg: de Sparks maakten in zijn ogen te veel punten en Jolly Jumpers te weinig. Na een pittige gesprek tussen coach en speelsters herstelde de club uit Tubbergen zich na de rust heel snel en 'kilde' de wedstrijd meteen in het derde kwart. Daarna kon Kieftenbeld iedereen lekker laten spelen en kwam Jolly Jumpers niet meer in de problemen.
Zijn collega Klaas Stoppels vond het een wedstrijd met twee gezichten. De Sparks speelden volgens hem een goede eerste helft. met veel druk, een hoge intensiteit en de nodige steals, resulterend in makkelijke scores. "Maar het lukt helaas nog niet om dat veertig minuten vol te houden."

Scores Sparks: Kim Jaasma 18 punten.
Scores Jolly Jumpers: Iris Zwart 14 punten; Noëlle Droste 13 punten; Jade Brughuis 10 punten; Pien Nijhuis 10 punten en 5 rebounds.