!
Arriba online teampresentatie.jpeg
4 maart 2021

Hoe Arriba in coronatijd een actieve basketbalvereniging is gebleven…

Door Ronald van Dam

Basketball in coronatijd, het valt niet mee. Probeer als vereniging maar eens contact met je leden te houden, als er niet gespeeld kan worden en je elkaar ook niet ziet bij trainingen, wedstrijden, toernooien, feesten of andere clubactiviteiten. Bij Arriba, een bloeiende studentenbasketbalvereniging uit Enschede met 83 leden, besloten ze niet bij de pakken neer te gaan zitten. Het dit seizoen aangetreden bestuur heeft samen met de verschillende commissies geprobeerd zoveel mogelijk initiatieven te nemen. Dat alles onder het motto: wat we kunnen doen, dat doen we!

Mededeling vooraf: dit wordt een online interview met vier bestuursleden en een commissielid, voor uw verslaggever ook een geheel nieuwe ervaring. We voeren het gesprek met Rens van der Ploeg (voorzitter), Leanne van der Leij (secretaris), Pim Langeveld (penningmeester), Chiel Egers (wedstrijdsecretaris) en Menno Dorland (toernooi- en feestcommissie).

En toen kwam corona…

Chiel: “Toen maart vorig jaar de coronapandemie uitbrak, waren wij nog geen bestuur. Maar binnen Arriba is het motto altijd geweest: wat we kunnen doen, dat doen we. Dus als nieuw bestuur dat na de zomer is aangetreden, hebben we ons als doel gesteld als vereniging actief te blijven en onze leden tevreden te houden, al hadden we toen nog geen idee hoe het allemaal zou lopen.”

Rens: “Aan het begin van het nieuwe seizoen en het nieuwe studiejaar mocht er nog meer dan nu. We hebben een aantal weken nog wedstrijden kunnen spelen en door kunnen trainen tot half december. Het introductiefeest, waar je nieuwe leden beter leert kennen en zij de vereniging kunnen ontdekken, hebben we ook nog fysiek kunnen organiseren. Normaal huren we daar een ruimte voor af, maar nu hebben we het buiten in het bos gedaan op het terrein van een scouting. De opkomst was hoog. Met nieuwe leden meegerekend, waren we met ruim vijftig mensen bij elkaar.”

Chiel: “We kregen als bestuur in deze bijzondere tijd met ongewone dingen te maken. Bijvoorbeeld het opstellen van coronaprotocollen om te kunnen trainen. Tot 14 december is er nog getraind. Met maximaal acht personen, vier op elke helft en op anderhalve meter van elkaar. Een hoop gemieter, maar het werd wel gewaardeerd. Ook al was het een anders trainen dan je gewend bent, het was tenminste een sociale gebeurtenis, waarbij je elkaar in elkaar weer even zag.”

Leve Twitch en Discord!

Pim: “De teamintroductie is ook een evenement waarbij we onder normale omstandigheden met alle leden bij elkaar komen. Elk team verzint een thema en bijnamen voor de spelers, je beklimt het podium en stelt je voor aan de rest van de club. Nu hebben we dat online gedaan. Via een livestream op Twitch stelde een team zich digitaal voor en in Discord kon de rest van de vereniging meekijken en commentaar geven op de presentatie.”

Leanne: “Goed dat we het zo hebben gedaan, maar met zijn allen fysiek bij elkaar in een zaal is toch leuker. Dan haak je ook minder snel af. Dan valt het ook op als een team niet compleet is.”

Chiel: “Eerlijk is eerlijk, de online borrels komen onderhand mijn neus uit. De meeste studenten hebben hun dispuut, studievereniging, sportclub, je zit zo drie keer per week met een biertje voor je scherm.”

Arriba mannen thuis met publiek.jpg

Nu er bij Arriba niet meer gebasketbald wordt, probeert de club op een andere manier binding te houden met de leden.

Frutsels, snacks en chocolademelk

Rens: “Omdat fysieke evenementen niet mogelijk waren, ga je andere manieren zoeken om contact te houden met de leden. Ons sinterklaasfeest bijvoorbeeld is iets waar elk seizoen naar wordt uitgekeken. In plaats daarvan zijn we als bestuur nu kerstpakketten langs gaan brengen bij de leden. Er lagen in een berging nog wat Arriba-tasjes die we hebben gevuld met allerlei frutsels, snacks en pakjes chocolademelk. We hebben een schema gemaakt en zijn de pakketten door de hele stad gaan bezorgen. Samen met Chiel ben ik bij een lid uit het recreantenteam langs geweest die we allebei nog nooit hadden gezien. Het ging hem niet eens zozeer om het kerstpakket, maar die vond het gewoon fantastisch dat we dit deden. Ik geloof wel dat het werd gewaardeerd.”

Menno: “Het doel van de commissies is activiteiten te organiseren voor de leden. Met de feestcommissie zijn we gaan zoeken naar andere mogelijkheden online, om iets meer dan alleen een digitale borrel te bieden. We hebben een online muziekbingo georganiseerd en een online beerpong event, zeer populair bij studenten. Voor de toernooicommissie is het helemaal lastig om iets te doen. Nu we weer buiten mogen gaan trainen willen we een sport challenge gaan houden, waarbij we onderlinge wedstrijdjes gaan doen tussen onze teams.”

Speciale corona-emmer

Rens: “Als Arriba verkeren we in de gelukkig omstandigheid dat we op de campus van de Universiteit Twente over twee mooie buiten basketbalvelden beschikken met goede baskets en ringen.”

Leanne: “Van onze 83 leden zijn er vijf ouder dan 27, de rest mag wel buiten aan de slag. Het is de bedoeling dat elk team twee keer per week gaat trainen. Wedstrijdjes spelen mag alleen binnen je eigen team, want de Universiteit Enschede beschouwt elk team als een bubbel. De regels zijn hier net even strenger dan landelijk. Er moet bij elke training een corona-coördinator aanwezig zijn. En we hebben een speciale corona-emmer met gelletjes en alcohol om de handen schoon te maken. Maar we kunnen in elk geval weer basketballen.”

Geen verloren jaar…

Rens: “Voor het basketball is het misschien wel een verloren jaar, maar als bestuurslid van Arriba en als vereniging voelt dat niet zo. We hebben nu bijvoorbeeld meer tijd om ons bezig te houden met het zoeken naar sponsors.”

Chiel: “Wat ik het meest mis? Het team, elkaar een paar keer per week zien en lekker met elkaar basketballen.”
Rens: “Daar ga ik in mee. Ik mis het teamverband, het sociale aspect, het samen iets doen.”
Leanne: “Ik mis vooral het iets te doen hebben; dat je je twee keer per week in een hal aan het sporten bent.”
Pim: “Ik mis de gezonde spanning voor de wedstrijd. Dat je bij het warmlopen naar de tegenstander kijkt en denkt: hoe gaan we dit aanpakken!?”
Menno: “En ik mis vooral de derde helft.”

Gerelateerde artikelen