!
Women U20 B
7 juli 2024

Orange Lions groepswinnaar op EK VU20 Basketball

Het Nederlands VU20-basketbalteam, onder leiding van headcoach Bart Sengers en zijn assistenten Stijn van Duijn en Nadine Boessaart, heeft de eerste plek behaald in groep D tijdens het EK in Sofia, Bulgarije. Met overwinningen in beide wedstrijden in een poule van drie, is dit een veelbelovende start voor de tweede fase van het toernooi.

Oranje's openingswedstrijd tegen Roemenië

Oranje opende zaterdag tegen Roemenië, een team dat vorig jaar sterk presteerde op het EK in eigen land. De Roemenen begonnen fel en zetten Nederland in de eerste minuten onder druk. Halverwege het eerste kwart nam Nederland echter de leiding, wat resulteerde in een eindstand van 10-26 na het eerste kwart en 18-40 bij rust. De voorsprong bleef behouden en Nederland profiteerde van de nieuwelingen in het Roemeense team.

Scores:

• Iris Vennema: 13 punten
  • Jaleesa Molina: 13 punten, 11 rebounds, 4 assists
  • Milou van Vliet: 13 punten

Coach Bart Sengers was tevreden na afloop: "Op basis van wat we wisten dat zij kunnen hebben we gedaan wat we moesten doen."

Nederland vs. Team GB: Een Spannende Strijd

Binnen 24 uur moest Oranje opnieuw aantreden, dit keer tegen Team GB op zondagmiddag. Coach Sengers reflecteerde: "We waren laat in het hotel gisteravond, hebben laat gegeten, en dan word je wakker op zondag met het idee 'zometeen trainen', maar het is natuurlijk zometeen wedstrijd in dit geval."

Nederland begon de wedstrijd niet goed en stond na tien minuten op een achterstand van 16-29. Ondanks goede schotpogingen vielen de punten niet, wat resulteerde in een ruststand van 30-46.

Na rust kwam Nederland sterk terug, met Isa Hooiveld die zes van de eerste acht Nederlandse punten scoorde. Een drietje van Iris Vennema bracht de stand op 41-52 en zorgde voor paniek bij de Britten. Vennema bleef scoren en bracht Nederland in de driver seat voor het laatste kwart. Uiteindelijk scoorde Oranje 10 van de laatste 12 punten en won met 77-66.

Scores:

• Iris Vennema: 20 punten, 5 rebounds, 4 assists
  • Isa Hooiveld: 14 punten, 4 steals
  • Jaleesa Molina: 12 punten
  • Jasmijn Olsem: 10 punten

Coach Sengers na afloop: "We hebben nog steeds niet ons eigen basketbal laten zien. Het is goed dat we ook deze winnen, dan kunnen we groeien in het toernooi, maar we moeten ook eerlijk zijn. België lijkt even verder dan wij nu."