!
MalevyLeons-bradleybraves
22 juli 2024

Volgens Malevy Leons (OKC Thunder) is het ‘altijd goed om te dromen’

Door Tiel van den Heuvel

Dat Quinten Post en Jesse Edwards op draftnacht een NBA-team vonden verraste basketbalfans in Nederland niet. Dat Tristan Enaruna en Malevy Leons óók meteen bij een NBA franchise aan konden sluiten was misschien wat minder verwacht – maar zeker niet minder verdiend. Basketball.nl belde een tijdje geleden met Malevy, die in Oklahoma City een plaatsje binnen de Thunder-organisatie probeert af te dwingen.

(foto's bij dit artikel via BradleyBraves.com)

Malevy, wat moet jij in een wervelwind zijn beland!? Vóór we het over je NBA-avontuur hebben: wat voor college seizoen heb je achter de rug?

We behaalden March Madness jammer genoeg niet. We hebben een goed seizoen gehad, maar niet het maximale eruit gehaald. Vorig jaar wonnen we onze conference, er gingen een paar jongens weg en sommige spelers, waaronder ik, kregen een grotere rol. Dat ging lekker, we gingen 25-11 geloof ik, maar haalden onze doelen dus net niet.

Voor jou individueel ging het ook goed, je kreeg een grotere rol. Waar moest je aan werken?
Ik wist dat ik beter moest communiceren met m’n teamgenoten, een betere leider moest zijn. Maar ik ging het seizoen in met het doel om overall een meer complete speler te worden. Elke dag een stukje beter.

Houd je dan ondertussen in de gaten wat scouts en media van je denken?

Daar probeer je bij weg te blijven, maar je ziet echt wel eens iets voorbij komen op Twitter of Insta. Het is leuk als mensen je spel waarderen. Dan krijg ik ooit berichtjes van willekeurige mensen: “Kom please bij de Knicks spelen.” Of vrienden sturen me een mock draft waar ik 36e stond. Ik geniet daarvan, maar dan moet ik ze uitleggen dat die bron waarschijnlijk niet zo betrouwbaar is, haha.

Had je van tevoren een voorkeur voor wáár je ging landen?

De NBA is de NBA, voor mij. Ik wilde vooral ergens een voet tussen de deur krijgen. Dat ik bij OKC ben beland is wel een geluk, áls ik had mogen kiezen hadden zij zeker heel hoog gestaan. De organisatie heeft een goede naam en ze hebben vorig jaar de G-League gewonnen.

Hoe ging je workout, daar?

We kwamen met zes andere spelers een dag trainen. Dan laten ze zien dat ze een plan voor je ontwikkeling hebben en ze benadrukten dat ze dát in me zagen: iemand die echt nog veel beter kan worden. En ik weet dat ik die ontwikkeling kan gebruiken, dat er nog veel meer in zit.

MalevyLeons-interview-jul24

Hoe beleefde je de NBA Draft?

Niet zo gestressed, eigenlijk. Mijn agent Drew Calso onderhield alle contacten met de teams. Hij verzamelde de aanbiedingen, vroeg me of ik naar Oklahoma wilde en binnen een half uur was het geregeld. Ik wist al dat er interesse was, dus dat geluk had ik wel.

Denk je dan meteen: ik ga Shai Gilgeous-Alexander slopen?

Haha, nee. Eerlijk: ik weet natuurlijk niet eens of ik Shai ga zien, die gaat eerst naar de Olympics en ik heb het team nog niet gehaald. Mijn agent stuurde me laatst een quote waar ik vaak aan denk: ‘A journey of a thousand miles, starts with a single step.” Zo sta ik erin: ik neem kleine stappen naar een groter doel en probeer de kleine overwinningen te vieren.

Je hebt een 10-contract. Wat houdt dat in?

Als ik 60 dagen bij het team blijf heb ik recht op een bonus waar mijn agent van tevoren over heeft onderhandeld, bovenop het minimum salaris. Andere teams kunnen me altijd betere contracten aanbieden maar eerlijk: ik ken de details niet goed genoeg. Ik vertrouwen m’n agent daar volledig in zodat ik me kan concentreren op waarvoor ik hier ben: beter worden op het veld.

Je lijkt er heel realistisch en ‘down to earth’ in te staan. Maar durf je ook te dromen van waar dit naartoe gaat?

Het is altijd goed om te dromen. En mijn droom is op het hoogste niveau te spelen. Dat is de NBA. Ik ben nu vooral bezig te genieten van alle momenten waar ik nu deel van uitmaak.

Basketball.nl sprak met Malevy vóór hij daadwerkelijk in actie kwam voor Oklahoma City in de Summer League. Inmiddels speelde hij in 5 wedstrijden. Daarin kwam hij gemiddeld tot 15 minuten, 4.5 punten, 3 rebounds en een steal (afgerond) per wedstrijd.

Gerelateerde artikelen