!
13032021 Lions Jolly Jumpers.jpg
14 maart 2021

Koploper Lekdetec.nl komt met de schrik vrij bij Triple Threat

Door Ronald van Dam

Triple Threat heeft Lekdetec.nl een lastige avond bezorgd in de Women's Basketball League. De nieuwkomer dwong de koploper zaterdag tot het uiterste, maar delfde toch met 84-80 het onderspit. Achtervolgers 4Consult/Binnenland en Sportiff Company Grasshoppers wonnen ook. Binnenland versloeg thuis BC Utrecht Cangeroes met 77-68, Grasshoppers had in Haren geen moeite met het nog puntloze Keyser Capital Martini Sparks: 45-90. Lions Basketball nam afstand van Jolly Jumpers door de onderlinge confrontatie met 80-68 te winnen. Dozy BV Den Helder was vrij.

Triple Threat - Lekdetec.nl 84-80

De ploeg van coach Dominique Schemmekes had zich voorgenomen om niet door de driepunter van Lekdetec.nl te worden verslagen. In die missie slaagde Triple Threat, want de koploper kwam met 5 uit 23 niet verder dan 21,7 procent achter de driepuntslijn. Het eerste kwart was met 11-18 nog voor de bezoeksters, daarna vocht de Haarlemse club zich langszij (42-42 bij rust), om vervolgens met een 67-64 voorsprong aan het laatste kwart te beginnen. Lekdetec.nl wankelde, maar won het vierde kwart met 17-24 en nam zo toch de punten mee naar Bemmel.

Schemmekes baalde van de gemiste kans om de koploper beentje te lichten. "Het is een bittere pil. Het is steeds hetzelfde verhaal. We maken het elk topteam ontzettend moeilijk, maar vergeten te winnen. Het begin was slecht, maar we kamen sterk uit de time-out door een run te maken met de bank. Het werd zo een spannende wedstrijd, waarin wij na rust het momentum hadden. Met de inside dreiging van Naomi Halman, die ze in het begin nog aan banden legden, kregen we open schoten en backdoors. Helaas raakte Naomi in het vierde kwart geblesseerd, op het moment dat we wedstrijd controleerden en zij achter ons aan moesten. Doodzonde. We geven twee aanvallende rebounds weg, waardoor zij weer voor komen. Bij 79-81 krijgen we uit een pick-and-roll een driepunter om de oren Dat drietje nekt ons, want dan kom je vijf punten achter en moet je fouten gaan maken om de klok te stoppen. Je loopt dan achter de feiten aan en geeft de wedstrijd weg. Ik ben trots op mijn team, maar het wordt wel een keer tijd dat we dit soort wedstrijden ook gaan binnenhalen."

Lekdetec-coach Vincent van Sliedregt zag zijn ploeg niet de wedstrijd spelen zoals hij voor ogen had. "In de laatste vier minuten van het tweede kwart geven we de controle weg. De frustratie daarover gaat gepaard met de beleving bij Triple Threat, dat voor de winst ging. Complimenten daarvoor. De driepunter van Lisanne de Jonge een minuut voor tijd leidt tot een gaatje en is de spreekwoordelijke nagel aan hun doodskist."

Scores Triple Threat: Katie Bussey 27 punten, 7 rebounds, 3 assists en 6/13 driepunters; Naomi Halman 10 punten, 9 rebounds en 4 assists; Janine Guijt 14 punten; Iris Vennema 12 punten en 2/4 driepunters.
Scores Lekdetec.nl: Lisanne de Jonge 25 punten, 9 rebounds en 3 steals; Julia Jorrisma 25 punten en 10 rebounds; Anne van Vlijmen 12 punten, 11 rebounds en 6 assists; Yfke Hoek 20 punten en 7 rebounds.

Keyser Capital Martini Sparks - Sportiff Company Grasshoppers 45-90

Op papier wachtte Grasshoppers een makkelijke avond tegen de hekkensluiter. "Zo'n wedstrijd gaat het er vooral om of we de focus kunnen vinden en progressie tonen", luidde de waarschuwing van Grasshoppers-coach Axel Gouw vooraf. Hij zag dat zijn ploeg inderdaad met de juiste mindset aan de wedstrijd begon. Sparks kon alleen het eerst kwart mee, daarna nam Grasshoppers steeds verder afstand.

Gouw: "Zij lieten een hele compacte verdediging zien, waardoor wij veel open schoten kregen. Deborah Vos helpt ons in het zadel door zes op zes driepunters te maken in de eerste helft. We trekken daarna de teugels aan in de verdediging, maar het was eigenlijk al geen wedstrijd meer. Thuis wonnen we met 2 verschil, nu met 45. Dat bevestigt het beeld dat we beter, gedisciplineerder en consistenter hebben gespeeld dan de eerste keer. Nu dat vasthouden."

Klaas Stoppels, die zijn laatste wedstrijd voor de Sparks coachte, vond dat zijn ploeg wederom twee leuke kwarten speelde - nu het eerste en het vierde - maar ook weer twee kwarten waarin Sparks nauwelijks tot scoren kwam. "De winst zit 'm in de speeltijd van de U20 meiden. Zodra de U20 competitie weer van start mag, gaan we daar de vruchten van plukken."

Stoppels stopt per direct vanwege de tegenvallende resultaten en omdat zijn band met de spelersgroep in zijn ogen niet meer optimaal is. "Ik wist dat het een lastig seizoen zou worden, omdat we een groot deel van onze starters zijn kwijt geraakt. Ondanks het harde werken van het bestuur hebben we niet de kwaliteitsinjectie kunnen doorvoeren die we voor ogen hadden, waarbij de pandemie ook niet heeft geholpen. Ik hoop dat mijn actie ertoe leidt dat het team beter gaat presteren en nog een wedstrijd kan winnen. Daarnaast hoop ik oprecht dat dit project van de grond komt. Dat verdienen het bestuur en de speelsters."

Scores Sparks: Demi Mulder 18 punten.
Scores Grasshoppers: Deborah Vos 20 punten en 6/7 driepunters; Marieke van Schie 12 punten en 4 steals; Ilse Kuijt 12 punten en 6 rebounds; Rosalie Aandewiel 12 punten.

13032021 Lions Jolly Jumpers bank blij.jpg

Blijdschap op de bank bij Lions na een score. Op de grote foto Lindsay Pengel omhoog naar de ring. Foto's: Jasmijn de Wit.

Lions Basketball - Jolly Jumpers 80-68

De thuisploeg leverde een slordig eerste helft af met veel gemiste schoten en verdedigend mindere momenten. Door een run in het derde kwart, met daarin een hoofdrol voor Charlotte van Kleef die 11 punten scoorde met 3 op 3 driepunters, slaagde Lions Basketball erin een gat van tien punten te slaan. Die voorsprong werd vervolgens nog wat verder uitgebreid en vastgehouden tot het einde van de wedstrijd.

Lions-captain Tanya Bröring, die met haar team weer de weg omhoog heeft gevonden: "Bijna iedereen droeg bij aan het scoren, we hadden vier speelsters in de dubbele cijfers. Verdedigend is er nu ook meer eenheid met goede rotaties, waar we elke week nog stappen in willen maken als team."

Mart Kieftenbeld, coach van Jolly Jumpers, sprak van een gemiste kans in Landsmeer. "Van onze kant was het een wedstrijd met twee gezichten. Veel spelplezier en een glimlach op de gezichten in de eerste helft, maar teleurstelling na rust. We zullen de koppen bij elkaar moeten steken om de oorzaken daarvan duidelijk te krijgen en er dan van te leren."

Scores Lions: Charlotte van Kleef 16 punten; Tanya Bröring 15 punten; Myrthe den Heeten 14 punten; Denise Bloemkolk 13 punten;
Scores Jolly Jumpers: Jade Brughuis 18 punten; Laura Steggink 16 punten; Pien Nijhuis 11 punten.

4Consult/Binnenland - BC Utrecht Cangeroes 77-68

Ook Joost van Rangelrooy, coach van 4Consult/Binnenland, had het bij het uitduel tegen BC Utrecht Cangeroes over een wedstrijd et twee gezichten. Voor rust denderde de thuisploeg via 22-11 in het eerste kwart en 19-6 in het tweede kwart naar een 41-17 voorsprong bij rust. Het derde (16-23) en vierde kwart (20-26) waren de bezoeksters, maar het pleit was toen al beslecht in Barendrechts voordeel.

Van Rangelrooy: "We hadden na de nederlaag woensdag bij Grasshoppers voor ons zelf nog wat recht te zetten en begonnen scherp aan het duel. Daardoor spelen we een prima eerste helft, zowel aanvallend als verdedigend. Na rust was het precies andersom. Aanvallend haalden we nog net een voldoende, maar verdedigend lukte er niet veel meer. Gelukkig was de druk toen al van de ketel, maar je verwacht natuurlijk veertig minuten goed basketball."

Ramon Kuipers, coach van BC Utrecht Cangeroes, zag zijn ploeg juist omgekeerd voor de dag komen. "Na een eerste helft waarin we niet al te best speelden, kwamen we na rust met lef en energie uit de kleedkamer. Helaas was de opgelopen schade in de eerste helft te groot om er nog een wedstrijd van te maken. Al met al hebben we er toch een goed gevoel aan overgehouden.

Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 25 punten, 4 steals en 3/6 driepunters; Beyza Okayben 10 punten; Maaike van Zeijl 10 punten en 3 steals; Lisa van den Adel 10 punten en 5 rebounds.
Scores BC Utrecht Cangeroes: Renee Hoveling 20 punten en 9 rebounds; Hennie van Schaik 16 punten, 5 rebounds en 3 steals.

Gerelateerde artikelen