!
19 maart 2021

Lekdetec.nl verstevigt koppositie met thuiszege op Jolly Jumpers

Lekdetec.nl heeft z'n koppositie in de Women's Basketball League verstevigd. De club uit Bemmel won woensdagavond thuis probleemloos met 81-58 van Jolly Jumpers en staat nu vier punten voor op 4Consult/Binnenland en Dozy BV Den Helder, zij het met een wedstrijd meer gespeeld. Van die twee achtervolgers kwam Den Helder woensdagavond ook in actie. De ploeg van Mario Bennes hield een 53-86 zege over aan de uitwedstrijd tegen Keyser Capital Martini Sparks, voor het eerst gecoacht door Robert Tinga. Donderdagavond speelden Sportiff Company Grasshoppers en BC Utrecht Cangeroes nog tegen elkaar. De punten bleven na een 84-62 eindstand in Katwijk.

Lekdetec.nl - Jolly Jumpers 81-58

Lekdetec.nl-coach Vincent van Sliedregt vindt dat zijn ploeg in verdedigend opzicht weer een stap heeft gezet. "We zijn consequenter in onze afspraken, waardoor we vanaf het begin de transitie, drives en post-ups, de sterke punten van Jolly Jumpers, limiteerden."
Maar Van Sliedregt zag dat de bezoeksters met een ander wapen - de aanvallende rebound - wel effectief waren. Jolly Jumpers pakte er negen en won het reboundgevecht met 43-35. "Vaak weten we ondanks onze beperkte lengte op pure vechtlust de rebound te winnen, maar dat kwam nu niet uit de verf", aldus Van Sliedregt.

Mede daardoor was het derde kwart met 17-17 voor Jolly Jumpers, dat door 21-4 en 21-13 in de eerste twee kwarten bij rust wel al tegen een 42-17 achterstand aan keek. Van Sliedregt: "Door hogere schotpercentages trokken we de wedstrijd geleidelijk naar ons toe. Eind derde kwart kwam Jolly Jumpers nog even opzetten, maar na onze sterke start begin vierde kwart was de wedstrijd gespeeld. Compliment voor de Jumpers voor het mooie gevecht onder de borden. Iets minder balverlies en onze 47,8 procent achter de driepuntslijn maakten het verschil."

Mart Kieftenbeld, coach van Jolly Jumpers, vond dat zijn ploeg voor rust op vechtlust werd afgetroefd. "Als je tegen de koploper speelt, moet de intensiteit op peil zijn, moet je wat extra's geven om iets af te dwingen. Vooral in de eerste helft was dat niet zo en dat straft Bemmel af. Na rust werken we harder en meer als geheel, maar dat was niet meer voldoende om ze aan het wankelen te brengen."

Scores Lekdetec.nl: Julia Jorritsma 18 punten, 7 rebounds en 2/4 driepunters; Lisanne de Jonge 12 punten, 6 assists en 2 blocks; Anne van Vlijmen 10 punten, 8 assists en 2/4 driepunters.
Scores Jolly Jumpers: Jade Brughuis 12 punten en 8 rebounds.

Keyser Capital Martini Sparks - Dozy BV Den Helder 53-86

De basketbalsters van Dozy Den Helder moesten midweeks flink wat kilometers maken voor hun uitwedstrijd in het Groningse Haren. Aan coach Mario Bennes de taak om zijn speelsters vanaf de start op scherp te zetten en die focus gedurende langere periodes in de wedstrijd vast te laten houden. "Het was op voorhand sowieso een lastige wedstrijd", vond Bennes. "Je weet niet hoe Sparks reageert op vertrek van hun coach Klaas Stoppels. Ze kunnen vol nieuwe energie proberen zich te bewijzen en elke wedstrijd aangrijpen om alsnog de play-offs te halen. Voor ons was het belangrijk om te zien hoe we ervoor staan richting de laatste lastige wedstrijden die we nog moeten spelen om bovenin te eindigen in de reguliere competitie."

Bennes vond dat Den Helder 'aarzelend' aan de wedstrijd begon. In eerste instantie ging het in het eerste kwart redelijk gelijk op, maar in de laatste minuten kwam er toch een eerste gaatje: 18-27. Door de verdediging aan te scherpen liepen de bezoeksters in het tweede kwart verder uit via 20-30 en 20-45 naar een 25-50 voorsprong bij rust. Het lukte Den Helder niet de focus na rust vast te houden. De thuisploeg, voor het eerst gecoacht door voormalig assistent Robert Tinga, scoorde makkelijker, hetgeen in een 18-22 score in het derde kwart resulteerde. Volgens Bennes verliep het laatste kwart rommelig en was niet fraai om naar te kijken. Via werd 10-13 werd het uiteindelijk 53-86.

Robert Tinga, de nieuwe coach van Sparks, spreekt van een bewogen week. "Afgelopen maandag hebben we als team een aantal afspraken gemaakt over wat we van elkaar verwachten en wat we op het veld willen zien. Doel is met elkaar consistenter te spelen en minder met pieken en dalen. Tegen Den Helder begonnen we goed, maar in het tweed kwart liepen we erachter aan en lukte het niet om onder hun baldruk en fysieke spel uit te spelen. In de rust hebben we andere doelen gesteld en met elkaar een goede tweede helft gespeeld waarin we bijna gelijk opgaan met Den Helder. We speelden vol energie, durfden aan te vallen, deden leuke dingen in de aanval en verdediging en konden zo met een veel beter gevoel van het veld stappen. De volgende stap om sneller uit een moeilijke periode te komen. Basketball is een sport van runs en die van de tegenstander moeten we beperken, zodat we tot het einde in de wedstrijd blijven."

Scores Sparks: Kim Jaasma 19 punten en 3/6 driepunters; Ires van der Wal 13 punten en 6 rebounds.
Scores Den Helder:
Kiki Fleuren 20 punten en 4/8 driepunters; Sarah Curran 20 punten en 2/4 driepunters; Janiek van Veen 14 punten, 4 rebounds en 4 steals; Kourtney Treffers 11 punten en 4 rebounds.

Sportiff Company Grasshoppers - BC Utrecht Cangeroes 84-62

Het begin was de bezoekesters die aan de hand van het sterk spelende duo Roos Hof en Leah Romkes een voorsprong pakten en BC Utrecht Cangeroes de rest van het duel bij de hand namen. Maar Grasshoppers vond dat er nog iets rechtgezet moest worden voor het matige optreden van de Katwijkse ploeg in Utrecht. Het zorgde voor een bij vlagen ietwat chaotische wedstrijd, maar wel intensief en met een hoog tempo. "En dat is een spelbeeld waar wij voor tekenen, omdat het bij ons past", constateerde Grasshoppers-coach Axel Gouw tevreden.
Ondanks een 43-36 achterstand bij rust en nadelige marge van zeventien punten bij 57-40 bleef BC Utrecht Cangeroes vechten. "Maar uiteindelijk was het op bij ze en lopen we in twee minuten tijd toch weer wat verder uit", aldus Gouw.
Collega-coach Ramon Kuipers van de bezoekende ploeg was teleurgesteld. "We hadden er meer van verwacht. We waren aardig in de race, maar het laatste kwart, waarin we het vaak goed doen, deed ons dit keer de das om. Veel tijd om bij dit verlies stil te staan hebben we niet, want zaterdag wacht al weer de volgende wedstrijd, thuis tegen Den Helder."

Scores Grasshoppers: Noor Driessen 18 punten, 5 assists en 4 steals; Daborah Vos 18 punten, 3 rebounds en 3/9 driepunters; Ilse Kuijt 14 punten.
Scores BC Urecht Cangeroes: Leah Romkes 17 punten en 9 rebounds; Roos Hof 14 punten; Renee Hoveling 13 punten en 5 rebounds.

Foto Lekdetec.nl-Jolly Jumpers: Hennie van Diest
Foto huddle Sparks: Arnold Meijer