!
Rob Weber.jpg
17 april 2020

In memoriam: Rob Weber

Door Jacob Bergsma

Op 14 april is Rob Weber aan de gevolgen van het coronavirus bezweken. Weber was jarenlang een stille kracht achter vele schermen. Velen kenden hem, weinigen wisten wie hij was.

Rob Weber heeft veel betekend voor de verspreiding van basketball in Nederland. Letterlijk. Hij reed opgewekt naar verkooppunten door heel Nederland met zijn auto vol dozen met het basketbalblad ‘Full Court Press’. Doordat hij steevast een donkerblauw colbert met glimmende knopen droeg, kreeg hij de bijnaam ‘de buschauffeur’. Daar kon hij – op zijn geheel eigen wijze – onbedaarlijk om lachen.

Altijd op de achtergrond haalde Rob Weber veel voldoening uit het simpelweg ‘erbij zijn’: een basketballiefhebber in hart en nieren. Hij kwam overal, hoorde veel en schoof graag aan bij de redactievergaderingen van Full Court Press. Hij was bovendien medewerker van Rayon West van de Nederlandse Basketball Bond. Als er ergens geholpen kon worden, dan hielp Rob.

Bij Dunckers in Hilversum steunde hij met cijfertjes coach Louis Schuyt, die hij tot zijn persoonlijke vriendenkring mocht rekenen. Bij Omniworld Almere kreeg hij een vaste functie als scout. Weber ontfermde zich ook altijd over de scouts van Oranje, die hij met raad en daad terzijde stond. Een zelfde soort functie bekleedde hij tijdens Haarlem Basketball Weken en All Star Gala’s.

Rob Weber was met zijn technische kennis een vraagbaak voor clubs op het terrein van de registratie van statistieken. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig werden die nog verwerkt met behulp van een programmaatje dat was geschreven in de ongebruikelijke taal ‘flex’. Met zijn kennis van programmeren, was Rob Weber de enige die kon ‘sleutelen’ aan dat programma. Hadden de gebruikers van het Borsu-pakket een probleem, Rob Weber loste het op. Bij de komst van de derde scheidsrechter in eredivisiewedstrijden paste hij de software voor het laatst aan.

Toen kampte hij echter al met de nodige fysieke ongemakken. Als diabeet kende hij zijn beperkingen, maar de complicaties van die ziekte maakten zijn wereld steeds kleiner. Zijn gezichtsvermogen liep achteruit, waardoor het werken achter een beeldscherm steeds lastiger werd. Sinds vorig jaar kwam daar een probleem bij waardoor zijn mobiliteit nog verder afnam.

Rob Weber overleed op 14 april in een hospice. Hij zou op 6 mei 68 jaar oud zijn geworden.

Gerelateerde artikelen