!
2019_FIBA_EuroCup_officials_Last_
18 december 2019

Nieuwe FIBA officials maken debuut in FIBA EuroCup Women

De twee nieuwe Nederlandse FIBA scheidsrechters hebben hun internationale debuut achter de rug. Op 4 december j.l. reisden de kersverse internationals Arnoud van Bochove en Tijmen Last naar respectievelijk Spanje en Frankrijk voor een wedstrijd in de FIBA EuroCup Women. Beiden kijken terug op een geslaagd debuut.

2019_FIBA_EuroCup_Women_Last.jpg

Arnoud van Bochove: "De eerste nominatie van FIBA kwam vrij onverwacht en voor mij ook niet helemaal lekker qua timing. Ik mocht woensdag 4 december naar het Spaanse Gernika voor een wedstrijd in de FIBA EuroCup Women, precies in mijn weekje vakantie. Ik zou met mijn vriendin naar haar zus in Wenen gaan. Maar je eerste wedstrijd teruggeven is natuurlijk geen optie en met alle steun van mijn vriendin werd het dus: zondag van Rotterdam naar Wenen, dinsdag van Wenen naar Spanje, donderdag weer van Spanje terug naar Wenen, om vrijdagavond terug naar Rotterdam te vliegen. Je moet er iets voor over hebben..."

"Op de wedstrijddag in Spanje zat ik om half tien aan het ontbijt en maakte kennis met mijn collega’s. Na het ontbijt is er even ruimte om jezelf terug te trekken. Vanuit de club werd er een rondleiding met gids aangeboden door het historische stadje Gernika dat voor de Basken een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis. Een mooie en leerzame tour door het stadje en anderhalf uur later was het tijd voor de lunch, keurig geregeld bij een lokaal restaurantje. Daarna is het eigenlijk even ieder voor zich tot aan het moment van ophalen voor de wedstrijd. In die vrije tijd probeer je vooral wat uit te rusten en jezelf voor te bereiden op de wedstrijd van die avond."

"De wedstrijd zelf was helaas verre van spannend, maar dat hebben wij als crew natuurlijk niet in de hand. Voor ons was het belangrijk om geconcentreerd te blijven. We moesten als team consistent blijven in de criteria en gedisciplineerd in de mechanics. Door elkaar daar steeds op te coachen tijdens time-outs en tussen de kwarten door lukte dit ons als team goed. Het zorgde ervoor dat we de wedstrijd goed onder controle bleven houden en er geen ruimte was voor grote frustraties bij de verliezende partij. Na een geslaagd debuut en een goede teamprestatie konden we rond kwart over tien aan ons diner."

"Om half twaalf lag ik in bed, nog nadenkend over wat er goed ging en vooral wat er beter kan. Het werd een kort nachtje, want mijn taxi naar het vliegveld stond al om vijf uur klaar. Terug naar Wenen."

"Al met al is zo'n eerste FIBA-wedstrijd een belevenis en een uitdaging. Opeens sta je weer als een rookie op het veld. Alles dat je meemaakt, is nieuw. En al die ervaringen en belevenissen op en naast het veld moet je een plekje geven. Je begint weer op nul en onder aan de ladder. Maar ik ga zeker de uitdaging aan om die ladder zo hoog mogelijk te beklimmen. Want zo'n eerste wedstrijd smaakt naar meer."

Tijmen Last: "Mijn eerste FIBA nominatie kwam via de mail binnen, een wedstrijd in de EuroCup Women. Na het FIBA introductieweekend in Zagreb afgelopen september werden er vooral nieuwkomers uit de Europese toplanden aangeschreven. Ik ging er eigenlijk van uit pas bij de zomertoernooien in actie te mogen komen. Extra leuk en verrassend was dus mijn nominatie voor de wedstrijd tussen het Franse Basket Landes en het Hongaarse Aluinvent DVTK Miskolc op woensdag 4 december in Mont-de-Marsan. De aangewezen crew bestond verder uit scheidsrechters uit Wales en Zwitserland, en een commissaris uit Luxemburg."

"Na mijn vliegreis naar Frankrijk werd ik samen met de rest van de crew opgehaald door een vertegenwoordiger van de thuisvereniging. Tijdens de autoreis was er tijd om kennis te maken met de anderen en het uitwisselen van zowel nationale als internationale ervaringen. Na de autoreis van twee uur kwamen we aan in een authentiek hotel in het centrum van Mont-de-Marsan. De volgende ochtend na het ontbijt was er tijd voor een bezichtiging van het stadje en een goede kop koffie. Hierbij konden we onze eigen scouting van beide teams doornemen en de wedstrijd voorbespreken."

"Er zaten bijna 2500 toeschouwers in de sfeervolle hal die daarmee nagenoeg was uitverkocht. Vooral de merkbare beleving van het publiek, ondersteund door een continu spelende fanfare, heeft mij positief verrast. De wedstrijd zelf was spannend en tevens bepalend voor de eindstand in de eerste ronde van de poule. Als DVTK, vooraf tweede in de poule, zou winnen, zouden zij net als Landes Basket verzekerd zijn van een plek in de volgende ronde. De wedstrijd ging qua stand gelijk op tot het einde, maar werd uiteindelijk gewonnen door de thuisploeg."

"Al met al was het een prachtige en leerzame eerste internationale ervaring. Bovenal hoop ik die mee te kunnen nemen naar onze eigen competities, en daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere verbetering van basketball in Nederland."

Gerelateerde artikelen