!
2019_Orange Lions_VU20_EK_ITA_Driessen drive
8 november 2019

Noor Driessen heeft zin in debuut bij Orange Lions

Door Ronald van Dam

Het zat eraan te komen. Noor Driessen maakt donderdag 14 november a.s. haar debuut als A-international bij de Orange Lions in de kwalificatiewedstrijd voor EuroBasket 2021 tegen Hongarije. En ze heeft er zin in. "Ik ben heel blij dat ik de kans krijg. Ik had er natuurlijk wel op gehoopt, dat wel. Maar het is toch een verrassing. Hoe ik het heb gehoord? Gewoon gelezen in een email van de bondscoach."

Door de telefoon klinkt de 20-jarige basketbalster rustig en nuchter. Ze is ook wel wat gewend. Driessen komt als sinds 2014 uit voor de vertegenwoordigende jeugdselecties van Nederland. In de zes jaar die volgden maakte ze van alles mee. Promotie met Nederland VU16 in 2014 naar de A-divisie werd gevolgd door degradaties met U16 en daarna U18, om in 2018 met de Orange Lions VU20 onverwacht derde van Europa te worden in de A-divisie. "Ja, je kunt we zeggen dat ik alle soorten emoties heb mee gemaakt. Maar dat brons twee jaar geleden was toch wel een fantastische ervaring. Onze coach Laki Lakner had een speelstijl voor ons bedacht waarmee we geweldig hebben kunnen verrassen. We hadden een relatief klein team, geen grote speelsters waarmee we inside konden gaan. Dus moesten we het hebben van scoren van buiten, één-tegen-één spelen, een hoog tempo hanteren, fastbreaks lopen en keihard verdedigen. Dat was de basis voor ons succes."

Over haar pluspunten als basketbalster hoeft de ranke small forward niet lang na te denken. "De verdediging. Ik ben 1.82 meter, op mijn positie neem ik veel lengte mee en ik ben snel op mijn voeten. Dat is lastig voor de meeste directe tegenstanders. Iets anders dat kan ik noemen is mijn drive, ook een sterk punt in mijn spel. Of er nog dingen voor verbetering vatbaar zijn? Natuurlijk, mijn schot moet beter en dan vooral de driepunter, maar daar werk ik hard aan."

Driessen maakt deel uit van het nationale 3x3 programma aan de vrouwenkant, waarin tien speelsters zitten die toegewijd naar de Olympische Kwalificatie Toernooien voor de Spelen in Tokyo toe werken. En nu zit ze dus ook voor de eerste maal bij de A-selectie aan de 5-5 kant voor het eerste EK-kwalificatiemoment. En dat combineert Driessen dan ook nog met competie spelen bij landskampioen Sportiff Company Grasshoppers in de Women's Basketball League en een studie Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. "Maar die studie heb ik nu wel even op een lager pitje gezet."

Met Grasshoppers kan ze inmiddels een aardig cv overleggen met twee landstitels, twee Supercups en eenmaal het winnen van de Carla de Liefde Trofee, zoals de nationale beker bij de vrouwen heet. En dan won ze ook nog brons in 2017 met de Orange Lions bij de FIBA 3x3 U18 Europe Cup. Dus is de logische vraag aan Driessen waar nu haar grootste passie ligt, 5-5 of 3x3? "Ik vind het allebei leuk, maar als ik echt moet kiezen ga ik voor 5-5. Lastig om uit te leggen waarom. Dat is een gevoel, daar ben je toch van jongs af aan mee opgegroeid. Maar dat neemt niet weg dat ik 3x3 ook geweldig vind en heel graag naar de Spelen in Tokyo zou willen."

Of ze verder nog iets kwijt wil? "Ja, dat iedereen op donderdag 14 november naar de Sporthallen Zuid moet komen om ons tegen Hongarije aan te moedigen. Dus nu meteen je tickets kopen."

Gerelateerde artikelen