!
22 EK VU20 NED LIT Vennema drive.jpg
14 juli 2022

Orange Lions VU20 lopen in overtime net eerste zege mis bij EK in A-divisie

Door Ronald van Dam

Het mocht niet zo zijn. De Orange Lions VU20 waren woensdag dichtbij hun eerste overwinning bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie. Na het grootste deel van de wedstrijd voor te hebben gestaan, trokken de Nederlandse basketbalsters tegen Litouwen in de verlenging toch net aan het kortste einde en verloren met 56-59. De ploeg van bondscoach Aurélie Bonnan speelt nu verder om de dertiende t/m zestiende plaats en moet twee keer winnen om niet te degraderen.

Kwartstanden

8-9; 18-15; 16-14; 11-15; 3-6

Game flow

De inzet van dit duel: de winnaar mag gaan spelen om de plaatsen negen t/m twaalf, de verliezers strijdt tegen degradatie. Waar Nederland in de poulefase geen kans had tegen Frankrijk, Hongarije en Tsjechië kan het zich wel meten met Litouwen. Het wordt een spannende wedstrijd met negen leadchanges en de voorsprong van een van de twee teams is nooit groter dan vier punten. Nederland leidt een halve minuut voor tijd nog met 53-49, maar persoonlijke fouten stellen Litouwen in staat er vanaf de vrije worplijn een verlenging uit te slepen. In die nerveuze overtime scoren de Orange Lions nog maar drie punten en gaat Litouwen alsnog met de zege aan de haal.

Stats don't lie

Het schorpercentage van Nederland is met 37,7 beter dan in de eerste drie duels, maar het is opvallend dat de Lions 0 uit 16 achter de driepuntslijn zijn. Wel wint Nederland het gevecht in de rebound (48 om 35) en scoort het meer punten in de paint (44 om 28). Daar tegenover staan 27 Nederlandse turnovers waar Litouwen 17 punten uit scoort. Zelf maken de Lions 20 punten uit 20 keer balverlies van de Oost-Europese opponent.

Topscorers

Nederland: Iris Vennema (grote foto) 17 punten (7/15); Lotte van Kruistum 17 punten (7/13) en 12 rebounds (4 aanvallend); Floor Toonders 6 punten, 15 rebounds en 4 steals.
Litouwen: Audrone Zdaneviciute 24 punten en 4/9 driepunters; Urte Cizauskaite 16 punten, 8 rebounds en 6 steals.

22 EK VU20 NED LIT Van Kruistum drive.jpg

'Vandaag ben ik een trotse coach'

Bondscoach Aurélie Bonnan: "Tja, wat kan ik zeggen, als je met zo klein verschil verliest, had je ook kunnen winnen. Het commitment van de meiden was geweldig dit keer, ze hebben echt alles gegeven. Iedereen, de speelsters in het veld, de speelsters op de bank, de staf en de Nederlandse fans. Het is wat het is. We maken fouten, omdat we niet gewend zijn om te winnen. Nu is het zaak om de laatste kans te pakken om in de A-divisie te blijven. Maar al met al moet ik zeggen dat ik vandaag een trotse coach ben."

Next game (13e t/m 16e plaats)

Vrijdag 15 juli: Nederland - Ierland (15.15 uur)

(Terug)kijken

Check de beelden op: FIBA U20 Women's European Championship 2022 - FIBA.basketball

Foto's: fiba.basketball

22 EK VU20 NED LIT Volkslied.jpg

Gerelateerde artikelen