!
Utrecht Cangeroes huddle.jpg
1 oktober 2020

Preview op de start van Women’s Basketball League (deel 1)

Door Ronald van Dam

Met negen teams – Triple Threat uit Haarlem is de nieuwkomer – gaat komend weekeinde het nieuwe seizoen in de Women’s Basketball League (WBL) van start, mits COVID-19 meewerkt. Door de coronapandemie en het voortijdig beëindigen van de competitie in maart dit jaar, is Sportiff Company Grasshoppers nog steeds de regerend landskampioen. Wie stoot de club uit Katwijk van de troon? We brengen een voorbeschouwing op het nieuwe seizoen in drie delen. Vandaag Triple Threat, BC Utrecht Cangeroes en Keyser Capital Martini Sparks.

Triple Threat
www.triplethreat.nl
We beginnen met de debutant in de WBL, Triple Threat uit Haarlem. De Sportvereniging van het Jaar in 2019 wil z’n speelsters het perspectief bieden op het hoogste niveau te kunnen basketballen en onderzocht daarom de mogelijkheid om in te schrijven voor de eredivisie bij de vrouwen. “We hadden U18 meiden die de overstap naar de U20 categorie moesten gaan maken, maar wat dan? Wat is de stip aan de horizon?”, vertelt hoofdcoach Roberto Oosterwolde. “Dus besloten we te inventariseren wat het zou gaan kosten, van onze ambitie een plan te maken en dat voor te leggen aan de bond. Hebben we genoeg kader dat mee wil helpen en erin gelooft? Ja? Dan gaan we ervoor.”
Zijn team bestaat uit een aantal ervaren basketbalsters die van andere clubs overkomen, zoals Katie Bussey (Loon Lions), Janine Guyt (Haukar, IJsland) en Anique van Schijndel (Binnenland). Maar de meest opzienbarende speelster is voormalig international Noami Halman (foto hieronder) die na een afwezigheid van drie seizoenen haar rentree maakt in het basketball en voor het eerst sinds 2008 weer in de Nederlandse hallen te bewonderen is. Voeg daarbij een zestal hongerige jeugdspeelsters en Triple Threat zou best wel eens een vervelende luis in de pels van de gevestigde orde kunnen worden. Een tegenvaller is wel dat Britt Zappeij, die overkwam van Dozy BV Den Helder, in de voorbereiding voor de zoveelste keer in haar carrière een hersenschudding opliep en heeft besloten per direct te stoppen.
Over de doelstelling is Oosterwolde helder: “We kijken voorbij het eerste seizoen. Dit team moet het vlaggenschip van de club worden, waar jonge meiden in de regio naar opkijken. Met clinics en buitenschoolse activiteiten willen we die meiden naar de club halen en besmetten met het basketbalvirus. We zijn tevreden als na dit seizoen de organisatie staat en we perspectief bieden voor onze eigen jeugd, maar ook voor speelsters van buitenaf.”

Player to watch: “Ik maak daar graag een Rookie to watch van”, zegt Oosterwolde. “Let op Quinta van Schijndel, pas 17 jaar, piepjong, maar heel kalm, heel beheerst. Quinta is iemand met een hoge basketbalintelligentie, ook als persoon is ze al heel verstandig. Houd die maar in de gaten."

Lattes Montpellier Halman.jpg

BC Utrecht Cangeroes
www.utrechtcangeroes.nl
De Utrechtse club, achtste in het voortijdig gestopte seizoen, begint aan het tweede jaar op het hoogste niveau. “Vorig seizoen hadden we een net te kleine selectie”, zegt hoofdcoach Ramon Kuipers. “Dat kun je een tijdje compenseren, maar als je niet met tien speelsters kunt trainen, nekt je dat uiteindelijk.”
Het doel was derhalve aan die situatie iets te veranderen en de selectie breder en sterker te maken. Volgens Kuipers is dat redelijk gelukt. “We hebben er een aantal Utrechtse dames bijgekregen die terugkeren naar hun geboortestad, zoals Roos Hof, Elske Heerschop en Melissa ’t Jong, die een mooie mix vormen met de jonge meiden uit de U20 en de Promotiedivisie.” Hof speelde voor het laatst bij Loon Lions, Heerschop was er twee seizoenen uit met een ernstige knieblessure en ’t Jong komt over van Keyser Capital Martini Sparks. Andere nieuwkomers zijn Josefien Cornelissen (Loon Lions), Lea Romkes (Landstede) en de zussen Lisa en Anna van Dalsum (Almonte). “We hebben nu een selectie met tien vaste speelsters. Ons doel is een stap te maken. Toen we in de WBL gingen spelen was het de bedoeling om niet onderaan te blijven bungelen, maar op termijn een serieuze club tussen de gevestigde orde te worden. We willen dit seizoen een stap zetten richting de middenmoot. De top vier halen, dat wordt een hele grote uitdaging. Maar het zou mooi zijn als we af en toe teams kunnen verrassen.”

Player to watch: “Ik ben heel benieuwd naar Lea Romkes”, zegt Kuipers. Zij heeft de afgelopen twee seizoenen in de U20 en landelijke Tweede Divisie gespeeld en gooide er daar als center makkelijk twintig punten per wedstrijd in. Nu zal ze moeten vechten voor positie, maar Lea is een speelster met toekomst. Dat zal moeten laten zien.”

Michiel van Beers Sparks.jpg

Keyser Capital Martini Sparks
www.martinisparks.nl
Hoe hoog leg je de lat? Zichzelf die vraag stellend, komt Klaas Stoppels tot de conclusie dat de nummer zeven van vorig seizoen ‘ergens voor wil spelen’, dus de plaatsen vijf en zes. “Je wilt niet te makkelijk onder die lat door kunnen”, zegt de coach van de Keyser Capital Martini Sparks uit Haren.
De aanloop naar het nieuwe seizoen is volslagen anders dan een jaar geleden. Stoppels: “Toen nam ik het in de week voor de start van de competitie over van Glenn Pinas. Dat was lastig, want de hiërarchie was onder hem al bepaald.”
Zijn selectie heeft aan ervaring ingeleverd. Stoppels: “Vier starters zijn weg, een aderlating.” Melissa ’t Jong vertrok naar BC Utrecht Cangeroes, Jay-Eliza Burgos koos voor haar maatschappelijke carrière, Bente van Beers verhuisde naar Duitsland en import Mar LaMadrid keerde terug naar Spanje. Daarvoor in de plaats komen Iris van der Wal uit de U20 ploeg, Luna Love (Landstede), Suzanne van der Roest (Landstede) en Loïs Sillige (Groene Uilen).
Voorlopig zullen de wedstrijden in de WBL zonder publiek worden gespeeld. Stoppels: “Ik houd mijn hart vast, maar we zijn blij dat we weer kunnen spelen. Aan de andere kant voel je ook een beetje de angst. We krijgen veel vragen van ouders hoe we ermee om gaan als we voor een wedstrijd naar een – zeg maar – rood gebied moeten. We gaan het zien.”

Player to watch: “Meike Koelman”’, zegt Stoppels. “Ze is ontzettend snel, maar moet nog leren finishen. We zijn heel erg met haar bezig om die voorwaartse snelheid in opwaartse snelheid om te zetten. Meike is pas 20 jaar en heeft enorm veel potentie. A work in progress.”

Vrijdag 2 oktober: deel 2 met Jolly Jumpers, Lekdetec.nl en Dozy BV Den Helder.

Foto's: Michiel van Beers

Gerelateerde artikelen