!
LindsayPengel-WBLPreview-Sep24
17 september 2024

Lindsay Pengel en TopKip Lions willen rebounden met een ‘net wél’ jaar

Door Tiel van den Heuvel

Het was vorig jaar een vreemd seizoen voor het Landmeerse TopKip Lions. De ploeg was net zo duidelijk en verdiend tweede in de Womens Basketball League, als dat GBI Van Dijk Grasshoppers terecht kampioen werd. Dat moet dit jaar anders, aldus Lindsay Pengel van Landsmeer. “Vorig jaar voelde voor mij als een net-niet jaar. Dit jaar willen we een prijs pakken.”

Hoe is jouw basketbalreis ooit begonnen?

Ik kom uit een echte basketbalfamilie. Mijn ouders én broer speelden, dus ik was op jonge leeftijd al aan de zijlijn te vinden. Ik was 5 of 6 geloof ik, eigenlijk te jong om te spelen. Maar ze zagen me dribbelen en zeiden: kom jij maar mee doen! Dat was bij Apollo, in Amsterdam.

Was dat meteen in een meisjesteam, als je zo jong was?

Nee, Epiphany (Etienne) en ik speelden allebei met de jongens mee. Met haar speel ik tot de dag van vandaag samen! Pas toen ik een jaar of 12 was, denk ik, ben ik naar een meidenteam gegaan. Ik wilde wel echt eredivisie spelen, ik kende coach Johan Kaal al van Rayon Noord-Holland en Landsmeer was het meest dichtbij. Ik ben nooit meer weggegaan.

Wat is vandaag de dag jouw rol binnen het team?

Ik ben de startende pointguard en heb dus een leidende rol. Ik bedenk de plays, bepaal voor wie we die draaien en bepaal vaak het tempo. Ik ben ook één van de meer ervaren meiden in het team, dus ik ben ook één van de spelers naar wie we kijken als er iets moet gebeuren.

Is dat vrijheid die coach Chris van Kampen je geeft?

Zeker. Maar als wij er als spelers niet uitkomen zullen we altijd sparren: wat kunnen wij als team het best doen? Maar die verantwoordelijkheid krijg ik. Lees het team, kijk wat er gebeurt op het veld. Maar vooral ook: ga lekker basketballen en probeer het zelf op te lossen.

Hoe kijk je terug op vorig seizoen?

Inmiddels iets positiever dan een paar maanden terug. Het was een redelijk succesvol seizoen, maar voelde voor mij als een ‘net-niet’ seizoen. Je staat in de finales maar verliest die telkens net van Grasshoppers. We hebben goeie stappen gemaakt ten opzichte van voorgaande seizoenen, hebben goede aanwinsten gedaan. Mensen vielen weg, speelsters kwamen terug. Maar het was nét niet. Dit jaar moeten we de puntjes op de i zetten en het veranderen in een net wél seizoen.

Je zegt het zelf al: wedstrijden tegen Grasshoppers waren vaak close en jullie verloren meestal. Maar jullie versloegen ze ook twee keer. Wat ging er toen zo goed?

Die wedstrijden stonden alle koppen dezelfde kant op en voelde je echt de strijdlust van het team. Strategisch klopt het, de inzet was enorm en we gingen voor elkaar door het vuur. Veertig minuten lang. En tegen Grasshoppers moet je het veertig minuten brengen, want één moment van verslapping is het enige dat zij nodig hebben om de winst te pakken. Van een moment van zwakte kun je tegen hen niet herstellen.

Hadden jullie specifieke doelen voor deze off-season?

Vorig jaar waren we vooral bezig met het inpassen van nieuwe aanwinsten, met name center Richelle van der Keijl. Voorgaande jaren hadden we niet zo’n big big center, iemand met zo’n kracht. Maar haar komst veranderde ons spel in aanval en verdediging. Ik denk dat we daarvoor nu de puntjes op de i hebben kunnen zetten, en dat geldt ook voor andere speelsters geld die door zijn gestroomd vanuit de jeugd. Onze basis is hetzelfde. Nu konden we aan de details werken.

Hoe is het team anders?

Milou van Vliet komt erbij, vanuit Orange Lions Academy. Zij is echt een motor op het veld, heeft lengte en atletisch vermogen. Verder zal er méér jeugd meedoen, Landsmeer’s finest, en de ervaren krachten staan er ook weer.

Zien jullie in Richelle een groot deel van de oplossing van het Grasshoppers-probleem?

Zeker. Er is niemand die haar kan stoppen als het ons lukt haar in positie te brengen zodat ze haar ding kan doen. Niemand is zo groot en sterk als zij, ik ben altijd blij als ik met haar kan spelen! Dat is gewoon pick and roll, zij rolt naar de basket, ik hoef niet eens te kijken en die bal maar in haar richting te gooien, haha.

Wat zijn de concrete doelstellingen voor 2024-2025? Prijzen pakken?

Het liefst pak ik ze allemaal! Het mooiste is natuurlijk om af te sluiten als Nederlands kampioen. De prijzen tussendoor zijn leuk, maar de mooiste prijs ligt aan het einde van de playoffs. Toch: zo’n Final Four weekend kan heel vet worden, en ook een hele goede graadmeter zijn. Wie is er winterkampioen en domineert er op dat moment? En kan dat team het aan het eind van het seizoen nog steeds domineren?

Sowieso zouden jullie een keer – in – Katwijk willen winnen, toch?

Eerlijk: bij hun uit spelen is lastig. We wonnen alleen thuis twee keer van ze, vorig jaar. Heel Katwijk en Noordwijk zit daar tijdens hun thuiswedstrijden in het geel. Maar als wij daar gaan winnen, lijkt het me fantastisch om bij wijze van spreken een vingertje voor m’n mond te hebben en die zaal stil te krijgen. Dat zou heel lekker zijn!

Gerelateerde artikelen