!
10 oktober 2021

Sportiff Grasshoppers, Landslake Lions en Den Helder Suns nog ongeslagen

Door Ronald van Dam

Na drie speelronden in de Women's Basketball League zijn drie teams nog ongeslagen. Regerend landskampioen Den Helder Suns kwam zaterdag met de schrik vrij bij Jolly Jumpers (55-58), Sportiff Grasshoppers haalde uit bij Triple Threat (41-101) en Landslake Lions stuurde Martini Sparks met een nederlaag (92-65) terug naar Haren. Startportaal Binnenland won met 70-97 bij BC Utrecht Cangeroes en blijft zo in het spoor van de drie koplopers.

Jolly Jumpers - Den Helder Suns 55-58

Voor Den Helder geldt inmiddels: Jolly Jumpers uit, altijd lastig! Vorig seizoen verloor de landskampioen twee keer in Tubbergen en zaterdag leek dat weer te gaan gebeuren. De eerste score van de wedstrijd was nog voor Den Helder, maar matig spel van de vrouwen uit Noord-Holland leidde tot een 13-10 voorsprong voor de thuisploeg na het eerste kwart. Er veranderde in het tweede kwart niet veel aan het spel van Den Helder. Door slechte keuzes in aanval en veel miscommunicatie kon Jolly Jumpers de voorsprong uitbreiden naar 28-21 bij de rust. In de tweede helft ging de intensiteit bij Den Helder wel wat omhoog, maar Jolly Jumpers hield de voorsprong vast en leek de kampioen de eerste nederlaag van het seizoen toe te gaan brengen. Met iets minder dan twee minuten op de klok was het 55-52, waarna twee scores van Sarah Curran en eentje van Zoë Slagter ervoor zorgden dat Den Helder met de schrik vrij kwam. Zijn ploeg won met 55-58, maar coach Mario Bennes zag dat 'er nog genoeg werk aan de winkel is'.

Scores Jolly Jumpers: Iris Zwart 12 punten en 6 punten; Laura Steggink 12 punten.
Scores Den Helder: Sarah Curran 15 punten en 12 rebounds; Kiki Fleuren 14 punten en 2/4 driepunters.

Triple Threat - Sportiff Grasshoppers 41-101

Hoewel de uitslag misschien anders doet vermoeden moest Sportiff Grasshoppers wel degelijk geconcentreerd blijven spelen tegen de volgens Grasshoppers-coach Rick Driessen 'enorm getalenteerde' jeugdploeg uit Haarlem. Pas laat in het kwart ging bij Triple Threat het spreekwoordelijke licht uit. Via 33-2 in het vierde kwart, liep het verschil alsnog op naar zestig punten. Dominique Schemmekes, coach van Triple Threat: "Het begin was best okay, daarna scoorden we acht minuten lang niet en tegen een ploeg als Grasshoppers, voor mij zeker een titelkandidaat, houdt het dan snel op." Voor zijn collega Driessen was het fijn om te constateren dat captain Fleur Kuijt weer helemaal terug is in haar 5-5 ritme. De jonge routinier hield haar ploeg veertig minuten stabiel met scherpe coaching en ondersteuning in het veld.

Scores Triple Threat: Iris Vennema en Quinta van Schijndel beiden 9 punten.
Scores Grasshoppers: Ilse Kuijt 18 punten en 3/5 driepunters; Liselot Kulk 18 punten (7/14); Noor Driessen 12 punten; Iris Govers 10 punten.

Landslake Lions - Martini Sparks 92-65

Volgens Lions-coach Marlous Nieuwveen heeft Martini Sparks een betere ploeg dan vorig seizoen. "We waren dan ook gewaarschuwd na de oefenwedstrijd drie weken geleden die we nipt wonnen." In de eerste helft ging de strijd gelijk op, getuige de 40-33 ruststand. De verdedigende druk die de thuisploeg in het derde kwart gaf, was samen met het schot dat viel en het groeiende zelfvertrouwen genoeg om een ruime voorsprong te nemen. Via 37-18 groeide de marge naar 26 punten (77-51) en die werd daarna niet meer uit handen gegeven. Robert Tinga, hoofdcoach van de Sparks: "Zij schoten in die fase uit alle hoeken en standen raak en je ziet dat we dan verdedigend niet goed staan. Door de verdedigende druk die Lions ons geeft, komen we niet goed in onze aanval en wordt het geen teambasketball meer, maar 1 tegen 1, of 1 tegen veel. Dat is niet de manier waarop we willen spelen. Wel leuk om te zien dat Leonie Beens 10 punten maakt, wat voor iemand van pas 16 jaar een heel mooi resultaat is.

Scores Lions: Myrthe den Heeten 24 punten, 6/12 driepunters, 4 rebounds en 6 assists. Tanya Bröring 16 punten en 8 assists; Charlotte van Kleef 15 punten; Lindsay Pengel 10 punten.
Scores Sparks: Addy Clift 24 punten en 4/12 driepunters; Kim Jaasma 14 punten; Leonie Beens 10 punten.

BC Utrecht Cangeroes - Startportaal Binnenland 70-97

Binnenland-coach Joost van Rangelrooy sprak van een 'lastig begin' van zijn ploeg. Het vele doorwisselen droeg niet bij aan de rust in de Barendrechtse formatie. Pas in de tweede helft begon het te lopen bij Startportaal Binnenland en vervolgens was het duel snel gespeeld, wat Van Rangelrooy nog de gelegenheid gaf om de jonge meiden in zijn team waardevolle minuten te laten maken. Voor de thuisploeg was het de tweede nederlaag van het seizoen. Net als Triple Threat (0-2), Martini Sparks (0-3) en Jolly Jumpers (0-3) is de ploeg van Ramon Kuipers nog zonder zege. "Het was voor ons een lastige wedstrijd met personele uitdagingen. Ondanks een goed begin zijn we niet in staat Binnenland bij te houden. Met vlagen doen we het niet slecht tegen zo'n goed ploeg. Wel belangrijk om weer wat te leren met Den Helder uit voor de boeg komend weekeinde."

Scores BC Utrech Cangeroes: Renee Hoveling 22 punten, 5/11 driepunters, 8 rebounds, 5 assists en 4 steals; Josefien Cornelissen 12 punten.
Scores Binnenland: Janine Guijt 23 punten; Eline Kasius 19 punten en 9 rebounds; Marlou de Kleijn 17 punten en 8 rebounds; Jamailah Adams 12 punten, 10 rebounds, 8 assists en 3 steals.