!
2223 WBL QFG1 GRA LEK
5 april 2023

Startportaal Binnenland steelt thuisvoordeel bij Jolly Jumpers in play-offs van WBL

Startportaal Binnenland is de eerste ploeg in de play-offs van de Women's Basketball League die in een uitwedstrijd heeft toegeslagen. De club uit Barendrecht woensdag met 79-86 bij Jolly Jumpers en heeft zaterdag aan een zege in eigen huis voldoende om de halve finales te bereiken.

Sportiff Grasshoppers had thuis geen problemen met Lekdetec.nl. Het was woensdag met 84-43 te sterk voor de geplaagde ploeg uit Bemmel en heeft nu een 1-0 voorsprong op zak in de best-of-three in de kwartfinales.

Komende zaterdag 8 april staan er vier wedstrijden op het programma.

Sportiff Grasshoppers (2) - Lekdetec.nl (7) 84-43

Lekdetec begon iets beter, resulterend in een kleine voorsprong halverwege het eerste kwart. Maar met een 9-0 run stelde Grasshoppers al snel orde op zaken. Het eerste kwart werd afgesloten met 24-15 op het scorebord, waarbij Sonja en Fleur Kuijt met totaal 15 punten scorend een groot aandeel leverden. Een 12-0 run in het tweede kwart besliste de wedstrijd voortijdig. Grasshoppers stond bij rust al met 45-20 voor. Voor Deborah Vos was het mooi dat ze haar rentree kon vieren met de laatste twee punten van de eerste helft.

Na de rust bleef Sportiff Grasshoppers met veel energie spelen. De thuisploeg bouwde het verschil uit naar 35 punten aan het einde van het derde kwart (66-31) en met een 18-12 score in het laatste kwart kwam de eindstand uit op 84-43. Grasshoppers had vijf speelsters in de dubbele cijfers, aangevoerd door Karin Kuijt met 13. Anne van Vlijmen was met 11 punten topscorer bij Lekdetec.nl.

Coach Renate Sluijs vond dat haar team de wedstrijd al snel naar zich toe trok toen halverwege het eerste kwart de verdediging werd aangetrokken: “We gingen daarna ook creatiever aanvallen, waardoor we makkelijker scoorden. In de tweede helft bleven we goed verdedigen en konden zo we verder uitlopen.”

"We maakten te veel individuele fouten, leden 29 keer balverlies en gaven 19 aanvallende rebounds weg", zag Jeroen van Vugt, coach van Lekdetec.nl. "Dat resulteerde in 44 extra punten voor Grasshoppers. Mentaal waren we niet klaar om er een wedstrijd van te maken."

Jolly Jumpers (4) - Startportaal Binnenland (5) 79-86

Tot 13-13 ging de wedstrijd gelijk op. Na een 0-7 run had Binnenland bij 13-20 het eerste gaatje te pakken en die kleine voorsprong bleef tot 51-56 halverwege het derde kwart op het scorebord. Maar de thuisploeg rechtte de rug, kwam tot tweemaal toe voor (59-57 en 71-69), om vervolgens Binnenland weer uit te zien lopen naar 73-81. Die klap kwam Jolly Jumpers niet meer te boven. Jasmijn de Ceuninck Van Capelle was met 18 punten topscorer bij de thuisploeg. Bij Binnenland was Marlou de Kleijn met 31 punten (12 op 18 schot), 5 rebounds en 7 assists ouderwets op dreef.

"Voorafgaand aan de wedstrijd leek er een gezonde spanning zichtbaar in het team", zag assistent-coach Martijn Bos van Jolly Jumpers. "We hebben geprobeerd om die om te zetten in focus en intensiteit. Beide waren goed vanaf de start. Onze schotselectie was overwegend prima, maar ons percentage te laag. Daardoor lukte het niet om sneller aan te haken en op bepaalde momenten verder uit te lopen."

Zijn Binnenland-collega Remy de Wit vond dat zijn team aardig begon, maar toch niet echt in de wedstrijd kwam en daardoor de voorsprong niet kon 'doordrukken'. "Dat kwam ook door de tomeloze inzet van Jolly Jumpers dat daar een groot compliment voor verdient. We doen onszelf tekort, doordat we enorm slordig zijn. We hadden 22 turnovers en dat is ons dit seizoen nog niet vaak overkomen. Met Lisa van den Adel, Lisa van Dalsum en Eline Kasius er weer bij, is er meer balans in het team. Dat helpt. Maar zaterdag moet het wel een stap beter om naar de volgende ronde te kunnen."

Foto Wim Kulk

Gerelateerde artikelen