!
Utrecht Cangeroes huddle.jpg
7 maart 2021

Verlies en winst voor druk BC Utrecht Cangeroes in WBL

Door Ronald van Dam

BC Utrecht Cangeroes heeft dit weekeinde de derde zege van dit seizoen geboekt. De Utrechtse club won zondag in de Women's Basketball League met liefst 87-59 van het nog steeds puntloze Keyser Capital Martini Sparks. Daartegenover staat ook een nederlaag (59-79) die de ploeg van Ramon Kuipers vrijdag al incasseerde tegen koploper Lekdetec.nl. BC Utrecht Cangeroes kwam als enige twee keer in actie afgelopen weekeinde. Verder won Dozy BV Den Helder zaterdag met 55-64 bij Triple Threat. Hetzelfde deed 4Consult/Binnenland thuis met 72-62 tegen Jolly Jumpers.

BC Utrecht Cangeroes - Lekdetec.nl 59-79

De eerste van de twee duels die BC Utrecht Cangeroes dit weekeinde afwerkte, leverde weinig spanning op en kenmerkte zich door slordigheid, ook bij de bezoeksters. In het eerste en bij vlaggen ook in het tweede en derde kwart gooide Lekdetec.nl het tempo omhoog en werd er volgens coach Vincent van Sliedregt 'met focus' door zijn rotatiespeelsters gebasketbald. "De bal werd gedeeld en het gameplan werd in die fases goed uitgevoerd. Met als resultaat dat de wedstrijd al snel was beslist en ik iedereen heb kunnen laten spelen. Maar ik heb dus ook slordigheden gezien waar we aan moeten werken, willen we de rotatie kunnen verbreden."
BC Utrecht Cangeroes bleef weer consequent de press hanteren, ook al leverde dat nauwelijks balwinst op. Lekdetec.nl profiteerde van die strijdwijze met snelle scores tegen, vooral in transitie vanachter de driepuntslijn. Van Sliedregt: "En daar ligt onze kracht".

Scores BC Utrecht Cangeroes: Roos Hof 18 punten; Lea Romkes 10 punten en 6 rebounds.
Scores Lekdetec.nl: Lisanne de Jonge 18 punten, 7 rebounds, 3 steals, 3 assists en 3 blocks; Anne van Vlijmen 15 punten, 6 assists en 3/4 driepunters; Julia Jorritsma 13 punten.

Triple Threat - Dozy BV Den Helder 55-64

Volgens Den Helder-coach Mario Bennes stond zijn ploeg op voorhand een lastige uitwedstijd in Haarlem te wachten. "Hoe om te gaan met Naomi Halman en Katie Bussey en tegelijkertijd zelf in de wedstrijd komen? Dat was bij ons het thema deze week."
Alle voornemens ten spijt, zag Bennes zijn ploeg slecht aan de wedstrijd beginnen en dat dwong hem al na twee minuten bij de stand 7-0 een time-out te nemen. "Ze waren gewoon niet scherp, maar na die time-out kwamen we langzaam terug in de wedstrijd."
Het duel ging lange tijd gelijk op, met een bescheiden 35-40 voorsprong voor Den Helder bij rust. Bennes: "Dus was het doel om in de tweede helft de verdediging aan te scherpen. Dat lukte redelijk, maar aanvallend ging er bij ons niet heel veel goed."
Triple Threat bleef daardoor bij tot 50-53 in het vierde kwart. Daarna ging volgens Bennes de verdediging van zijn ploeg echt op slot, waardoor Den Helder alsnog met negen punten verschil won en de punten mee gingen naar de kop van Noord-Holland.
Dominique Schemmekes, coach van de thuisploeg: "We komen fysiek tekort, maar hebben dat vanaf het begin gecompenseerd door snel te spelen en breaks te lopen. Na hun snelle time-out gingen ze ook meteen het spel een beetje vertragen. We speelden een goede wedstrijd, zetten Den Helder verdedigend onder druk en dwongen ze tot lastige schoten die ze niet wilden nemen. Aanvallend moeten we in de laatste minuten nog meer op elkaar vertrouwen en erin geloven dat je die bal erin kan schieten. Je merkt dat als het spannend wordt de paniek toeslaat. Maak je keuze en deal ermee, goed of fout. Dat is beter dan geen keuze maken."

Scores Triple Threat: Iris Vennema 18 punten en 7 rebounds; Janine Guijt 14 punten; Naomi Halman 10 punten, 15 rebounds, 5 assists en 3 steals.
Scores Den Helder: Sarah Curran 22 punten en 11 rebounds; Kourtney Treffers 16 punten en 12 rebounds.

4Consult/Binnenland - Jolly Jumpers 72-62

Jolly Jumpers-coach Mart Kieftenbeld zag zijn ploeg niet voor de vierde keer op rij winnen, maar wel een goede wedstrijd spelen tegen een topteam uit de Women's Basketball League. "Ik denk dat we een goed en vlagen zelfs hoog niveau halen. Daardoor blijven we in de wedstrijd. Uiteindelijk moeten we er naar toe dat we dit soort wedstrijden 'killen'. Daarin heeft Binnenland meer rust en ervaring."
Zijn collega Joost van Rangelrooy vond het een lastige wedstrijd voor de thuisploeg. "Jolly Jumpers speelde er goed en wij waren niet scherp. Dan is het meteen een wedstrijd. In de tweede helft zijn we de strijd aangegaan en dat bleek - zonder groots te spelen - dit keer voldoende. Woensdag moet het beter in de topper tegen Grasshoppers."

Scores Binnenland: Eline Kasius 18 punten en 10 rebounds; Marlou de Kleijn 17 punten en 3/8 driepunters; Gabriëlle van den Bosch 15 punten en 3 steals; Jamailah Adams 10 punten en 6 steals.
Scores Jolly Jumpers: Anke Rikhof 12 punten en 5 rebounds; Noëlle Droste 12 punten en 8 rebounds; Iris Zwart 10 punten en 2/5 driepunters.

BC Utrecht Cangeroes - Keyser Capital Martini Sparks 87-59

Ramon Kuipers, coach van de thuisploeg, wist op voorhand dat dit een heel andere wedstrijd zou worden dan die tegen Lekdetec.nl, twee dagen eerder. "Tegen Bemmel wilden we een beter gevoel overhouden dan aan de eerste ontmoeting. Het was ook wel wat beter, maar verre van goed."
Dus voelde BC Utrecht Cangeroes na een aantal mindere wedstrijden achter elkaar de druk om als team veerkracht te tonen en goed voor de dag te komen tegen het nog overwinning loze Sparks. "Na een matige start komen weer een beetje terug bij onszelf", zag Kuipers. "Het was een duel met ups en een paar downs, maar overall ben ik toch tevreden. Het was goed dat we uiteindelijk nog een behoorlijk verschil op het scorebord konden zetten, ook voor onszelf."
Voor zijn collega Klaas Stoppels was de wedstrijd er eentje zonder al te veel hoogtepunten. "Na een redelijk eerste kwart staan we met het rustsignaal al op een respectabele achterstand. Na een matig derde kwart van ons was het gespeeld en dus konden de jonkies nog minuten maken. Niet te lang treuren, want woensdag wacht alweer de volgende wedstrijd."

Scores BC Utrecht Cangeroes: Roos Hof 18 punten; Lisa van Dalsum 14 punten en 4/5 driepunters; Renee Hoveling 14 punten en 4/7 driepunters; Irati Beltram Hernandez 10 punten en 6 assists; Hennie van Schaik 10 punten en 5 rebounds.
Scores Sparks: Demi Mulder 15 punten; Daniëlle Pruys 14 punten en 3 steals; KIm Jaasma 12 punten.

Gerelateerde artikelen