Door Luuk von Burg
De Orange Lions zijn een van de favorieten voor het goud in Tokyo. Door de combinatie van ervaren speelsters en jonge fitte vrouwen die dagelijks trainen op Papendal heeft bondscoach Gertjan van der Linden een succesformule in handen, meent zijn evenknie aan de mannenkant, bondscoach Cees van Rootselaar. “Ze moeten het nu laten zien!”
Voor wie nieuw is in het rolstoelbasketbal, een snelle spoedcursus: De bal en het veld zijn precies hetzelfde als in het valide basketbal. Ook hier is het vijf tegen vijf, mag je niet terugspelen op de eigen helft, is er een 24 seconden schotklok en mag aanvallend niet langer dan drie seconden in de bucket staan, die regels zijn identiek. Het grote verschil is het puntensysteem. Iedere speelster haar handicap wordt ingedeeld tussen 1 en 4,5 punten. Hoe ‘zwaarder’ de handicap, hoe lager de punten. Op het veld mag maximaal 14 punten opgesteld staan.
Het puntensysteem is bij uitstek een aspect waar de Orange Lions een voordeel hebben. “Met Jitske Visser, de beste ‘eenpunter’ van de wereld, heeft Nederland een sterke troef in handen”, zegt Cees van Rootselaar, bondscoach van de rolstoelbasketbal mannen. “Daarnaast hebben ze Mariska Beijer, die werd uitgeroepen tot beste speelster van het WK in 2018 en Bo Kramer die eveneens behoort tot de wereldtop. Dus qua individuele kwaliteit hebben ze het wel goed voor elkaar. Maar je hebt natuurlijk ook een team nodig, en ook dat hebben ze, die onder leiding staat van een uitstekende staff. Gertjan van der Linden en Irene Sloof hebben zo veel ervaring en konden bijna dagelijks met de groep trainen op Papendal. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie. In groot land als Amerika bijvoorbeeld, had dat niet gekund.”
Tussen het valide- en rolstoelbasketbal zijn genoeg overeenkomsten volgens veelvoudig international Van Rootselaar. “Ook wij spelen pic & roll en uitgetekende plays. Juist in het rolstoelbasketbal wil je een mismatch creëren waarbij een laagpunter een hoogpunter moet verdedigen. De behendigere spelers brengen de bal op en de grotere wil je dichterbij de basket hebben, zo lastig is het allemaal niet”, legt van Rootselaar uit.
De Orange Lions vrouwen beginnen vannacht om 4:15 uur Nederlandse tijd tegen Amerika en dat is gelijk een van de grootste concurrenten voor de eindzege. “Engeland was de tegenstander in de finale op het WK, maar Amerika is altijd goed. Daarnaast zijn China, Duitsland, Canada en Australië geduchte tegenstanders, tussen die vijf landen en Nederland gaat het uiteindelijk”, aldus Van Rootselaar.
De wedstrijden worden via de livestreams van de NOS uitgezonden. De herhaling van de wedstrijden zullen later terug te zien zijn op het youtubekanaal van de Paralympische Spelen. 'Of Van Rootselaar zelf alle wedstrijden live gaat kijken?' "De wedstrijden die erom gaan zeker! Maar tegen Algerije om 4:15 uur, daar slaap ik nog een nachtje over", voegt hij lachend toe.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief