Door Ronald van Dam
"We zijn een mooi mens en een keiharde werker kwijt geraakt". Met die typering reageert rolstoelbasketbalcoach Gertjan van der Linden op het overlijden van Marc de Hond. Voormalig rolstoelbasketbalinternational en theatermaker De Hond bezweek woensdag op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van blaaskanker. Van der Linden: "Je kunt wel zeggen dat Marc niet voor het geluk is geboren, maar hij heeft er alles uit gehaald."
Marc de Hond werd in 1977 geboren in Amsterdam als zoon van opiniepeiler en ondernemer Maurice de Hond en Jasmin Dahlia Busnach, die in 1980 op dertigjarige leeftijd aan borstkanker overleed. De Hond begon in 1996 op 18-jarige leeftijd twee internetbedrijven. Later was hij radio-dj bij zenders als 3FM en Caz.
In 2002 werd bij De Hond een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. Bij een van de spoedoperaties raakten de zenuwen in zijn merg bekneld, waardoor hij gedeeltelijk verlamd raakte en in een rolstoel belandde. In 2007 begon De Hond met rolstoelbasketbal, eerst in de Nederlandse eredivisie en daarna haalde hij met zijn enorme drive en doorzettingsvermogen ook het Nederlands team. Onder leiding van Van der Linden deed hij mee aan het Europees Kampioenschap in 2011 in het Israëlische Nazareth. Vanwege zijn Joodse afkomst was dat voor hem extra bijzonder.
De veelzijdige De Hond maakte later ook documentaires, schreef boeken en ging het theater in. Eind 2018 werd bij een blaasoperatie opnieuw een tumor ontdekt, waardoor hij alle optredens moest uitstellen. Tot die tijd speelde hij nog steeds fanatiek rolstoelbasketbal in Hoofddorp. Zijn passie en kennis van de sport kwamen goed van pas toen hij in 2016 voor de NOS commentaar gaf bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. In 2017 was hij dagvoorzitter bij het Nationaal Basketball Congres.
Gertjan van der Linden, nu bondscoach van de Nederlandse rolstoelbasketbalsters, maar destijds bij de mannen, herinnert zich nog goed hoe De Hond bij het Nederlands team terecht kwam. "In het revalidatiecentrum kwam hij in aanraking met rolstoelbasketbal en ging bij Lely in Amsterdam spelen. Met zijn handicap gold hij als 'laagpunter' en die zijn schaars in het rolstoelbasketbal. En hij wist wat topsport was, want voordat hij verlamd raakte, had Marc op behoorlijk niveau als amateur gevoetbald. We hebben hem er toen bij gehaald, om eens te kijken wat mogelijk was. Die kans heeft hij met beide handen aan gegrepen, want Marc is toen bloedfanatiek aan de slag gegaan in ons fulltime programma op Papendal. Daar heeft hij trouwens zijn vrouw leren kennen, de meerkampatlete Remona Fransen. Marc zei altijd gekscherend: Gertjan, het beste wat ik op Papendal heb gescoord, is mijn vrouw. Daar ben ik je eeuwig dankbaar voor. Humor was bij hem nooit ver weg. Als er iemand in zijn eigen wilskracht geloofde, maar ook zijn tekortkomingen kende, was het Marc."
De Hond trouwde in november 2019 met Fransen, met wie hij twee kinderen kreeg: Livia en James. In maart van dit jaar vertelde De Hond niet te weten hoelang hij nog te leven had. "Zolang mijn situatie niet uitzichtloos is, blijf ik liever gedeeltelijk in ontkenning", zei de voormalig rolstoelbasketinternational.
In 2020 maakte De Hond nog de theatervoorstelling Voortschrijdend Inzicht. Door zich te laten interviewen door bekende Nederlanders wilde hij een portret maken van zichzelf voor zijn twee kinderen. Met sportjournalisten Frits en Barbara Barend sprak De Hond over wat hij met sport had bereikt en bij die opnamen waren ook Van der Linden en assistent-coach Irene Sloof aanwezig. Van der Linden heeft ongelooflijk veel bewondering voor De Hond. "Hij heeft toch maar mooi het Nederlands team gehaald, terwijl hij de pech had voor een laagpunter een behoorlijk zware handicap te hebben, wat zich bijvoorbeeld uitte in minder armkracht. Daardoor is het voor hem bij één EK gebleven, maar het blijft waanzinnig knap."
Van der Linden omschrijft hem als een 'vechter'. "In alles wat hij deed wilde hij de top halen. Als Marc ergens voor ging, dan ging hij er ook echt voor. Of het nou basketball was, of zijn theatertour. Voor het rolstoelbasketbal was hij ook een voorvechter, wat resulteerde in een mooie film over de sport. En toen hij zelf niet meer in Oranje zat, is hij achter de schermen altijd voor ons bezig gebleven. Heftig dit, hoor. We zijn een mooi mens en een keiharde werker kwijt geraakt. Je kunt wel zeggen dat hij niet voor het geluk is geboren, maar Marc heeft er alles uit gehaald in de tijd die hem was gegeven."
Ook collega-bondscoach Cees van Rootselaar van de mannenploeg is aangeslagen door het overlijden van Marc de Hond. "Een van de eersten die mij interviewden toen ik aangesteld werd als bondscoach, was Marc. Samen hebben we vorig jaar nog een aantal wedstrijden commentaar gegeven tijdens het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal voor vrouwen in Rotterdam. Een slimme, rustige, productieve man, een voorbeeld voor veel rolstoelbasketballers. Hoeveel kan je als mens hebben? Als je ziet en leest wat hij allemaal heeft moeten doorstaan, dan is het heel knap wat hij er van heeft gemaakt."
Marc de Hond wordt vandaag in besloten kring begraven.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief