!
22 FF huldiging
18 december 2022

Zeven geweldige vrouwen met ruim 900 interlands achter hun naam geëerd tijdens Final Four

Een prachtig moment zaterdagavond in sporthal Cleijn Duin in Katwijk. Zeven vrouwen die ontzettend veel voor het basketball in Nederland hebben betekend en dat vaak nog steeds doen, zijn tijdens de Final Four in het zonnetje gezet. Voormalig internationals Karen Mulder, Lia van Reemst, Gerda de Ridder, Annette Keur en Ria Bröring zijn door bestuur van de Nederlandse Basketball Bond benoemd tot Lid van Verdienste. Ex-international Els van der Heijden krijgt de Bondspeld en recordinternational Anita Blangé is als eerste vrouw benoemd tot Erelid van de Nederlandse Basketball Bond.

Alle onderscheidingen voor deze bijzondere vrouwen, samen goed voor ruim 900 interlands, werden uitgereikt door NBB-bestuurslid Jaap van der Put en Hans van Rooden. Laatstgenoemde is voorzitter van de Commissie Onderscheidingen die in het jaar dat de NBB 75 jaar bestaat werk maakt van een inhaalslag om de vrouwen en mannen die van grote betekenis zijn (geweest) voor het Nederlandse basketball op passende wijze eer te betonen.

Lia van Reemst kon door omstandigheden niet bij de huldiging aanwezig zijn. Haar onderscheiding werd in ontvangst genomen door Gerda de Ridder.

Hieronder zetten we (mede met dank aan basketbalhistoricus Jacob Bergsma) nog even op een rij wat bovengenoemd zevental voor het vrouwenbasketball in Nederland heeft betekend.

Els van der Heijden (Bondsspeld)

Zij speelde maar liefst zes EK’s in de jaren zestig en zeventig (1958, '60, '66, '68, '70 en '72) en kwam 114 keer uit voor het Nederlands vrouwenteam. Els van der Heijden speelde in de Europacup met haar club AMVJ, waar zij een bepalende speelster was. Ze was daarna ook als coach actief in het basketball.

Karen Mulder (Lid van Verdienste)

Voormalig international Karen Mulder speelde nog onder Van der Heijden, deed mee aan drie EK’s (1974, '76 en '78) en kwam tot 73 interlands. Ze was speelster van White Stars in Haarlem, Delta Lloyd Amsterdam en BV Amstelveen. Mulder is mede-oprichter van de Orange Guardians, een initiatief om ex-internationals te blijven betrekken bij het Nederlandse basketball, hen te verenigen en te blijven waarderen voor hun bewezen diensten.

Lia van Reemst (Lid van Verdienste)

Haar voormalig teamgenoot Lia van Reemst deed zes keer mee aan een EK (1974, '76, '78, '80, '81, '83) en aan het WK in 1979, de enige keer dat de Nederlandse vrouwen deenamen aan de mondiale titelstrijd. Ze is zes keer gekozen in het All Star Team van de eredivisie, waar zij van 1974 tot 1990 in uitkwam. Een jaar later werd ze als debuterend coach meteen uitgeroepen tot coach van het jaar. In totaal droeg ze 173 keer het shirt van Oranje.

Gerda de Ridder (Lid van Verdienste)

Dat deed ze onder andere samen met Gerda de Ridder die goed is voor drie MVP-titels (1981, '82, '85), zes EK’s achter haar naam heeft in de jaren zeventig en tachtig ( (1974, '76, '78, '80, '81, '83) en actief was op het WK van 1979 in Korea, plus het Olympische Kwalificatietoernooi in 1980. De Ridder kwam 143 keer uit voor het Nederlands vrouwenteam.

22 FF huldiging

Anette Keur (Lid van Verdienste)

De volgende vrouw in dit indrukwekkende gezelschap is Anette Keur. Zij speelde van 1981 tot 1992 in de eredivisie, met tussendoor een uitstapje naar de vermaarde universiteit van UCLA. In Nederland kwam ze uit voor BV Hoofddorp en Landslake Lions. Keur is 126-voudig international, speelde vier EK’s (1981, '83, '85, '89), werd zes keer gekozen in het All Star Team, driemaal tot MVP en was meerdere keren topscorer van de competitie.

Ria Bröring (Lid van Verdienste)

Ook Ria Bröring speelde decennia lang in de eredivisie en was actief op de EK’s van 1974, 1976, 1978 en 1980. Ze mocht net als Van Reemst en De Ridder naar het WK van 1979 en kwam 93 maal uit voor het Nederlands team. Na haar succesvolle carrière als speelster werd Bröring coach, onder andere bij Grasshoppers, maar was ook drie keer bondscoach bij een jeugd EK. Sinds 2010 is ze betrokken bij de begeleiding van talentvolle sporters in de regio Leiden, waar ze zich nog steeds inzet voor de ontwikkeling van het basketball.

Anita Blangé (Erelid)

Last, but zeker not least, is het Nederlandse basketball veel dank verschuldigd aan Anita Blangé. Samen met onder andere Bröring speelde zij met BOB uit Oud-Beijerland in de halve finale van de Europa Cup 1 tegen het Italiaanse Torino. Blangé debuteerde in 1976 als 15-jarige in de eredivisie en bij het Nederlands team. Ze speelde zeven EK’s en eindigde daarbij met Oranje twee keer als zesde. In 1980 werd Blangé uitgeroepen tot de beste center van het EK en kreeg zij een plek in het All Star Team. In 1981 werd Blangé gekozen in het Europees team en in 1986 in het Wereldteam. Ze basketbalde op hoogste niveau in Nederland, Duitsland, Italië en Spanje en is recordinternational bij de vrouwen met 216 interlands. Daarnaast was zij ook initiatiefnemer van de Leidse basketbalacademie.

Gerelateerde artikelen