!
2019_3x3NL_Edith-Oudshoorn.jpg

Spelregelbewijs

Competities

Spelregels

Spelregelbewijs

Basketball is een fantastische sport, maar spelregel technisch ook een lastige sport. Op de velden zijn er soms discussies te zien tussen spelers en scheidsrechters over de spelregels. Meer kennis van de spelregels zorgt voor meer begrip voor beslissingen van de scheidsrechters en maakt onze sport dus leuker, veiliger en positiever. Het spelregelbewijs maakt basketballers vertrouwd met de spelregels van onze sport.

Het spelregelbewijs wordt aangeboden via FlowSparks, de Elektronische Leeromgeving (ELO) van Basketball Nederland. Alle spelende leden van 13 jaar en ouder hebben automatisch toegang tot de omgeving waarin het spelregelbewijs behaald kan worden. Ook niet spelende leden, of leden die jonger zijn dan 13 jaar, kunnen door de verenigingen vrijwillig worden aangemeld, mits zij geregistreerd staan in Sportlink.

Inloggen voor het spelregelbewijs

Een wedstrijd spelend lid dat het spelregelbewijs dient te halen, ontvangt automatisch, eenmalig, een mail vanuit FlowSparks. Dit betreft alle wedstrijd spelende leden vanaf 14 tot en met 24 jaar. 13 jarige wedstrijd spelende leden krijgen wel alvast toegang tot FlowSparks, zodat zij tijd hebben om het spelregelbewijs op tijd te halen. Via de ontvangen welkomsmail kan het lid een account aanmaken. Met dit account krijgt de speler toegang tot FlowSparks en tot het spelregelbewijs. Wanneer een lid later nogmaals wil inloggen in FlowSparks kan dat via deze link: https://login.flowsparks.com/.

Voor het inloggen en aanmaken van het account moet het emailadres gebruikt worden dat in Sportlink geregistreerd staat.

Wat als je geen email hebt ontvangen?

Alle spelende leden tussen de 13 en 24 jaar ontvangen eenmalig een email waarbij ze toegang krijgen tot Flowsparks, de NBB e-learning omgeving. Wanneer deze mail niet terug te vinden is (check de spam) gaat het lid naar https://login.flowsparks.com Het emailadres dat ingevuld moet worden is het emailadres dat in Sportlink staat geregistreerd. Dit emailadres is door de vereniging in Sportlink geregistreerd. Vervolgens kiest het lid voor wachtwoord vergeten. Het lid ontvangt een mail om een (nieuw) wachtwoord aan te maken.

Leden ouder dan 24 jaar, die het spelregelbewijs willen halen.

Ieder lid dat ouder dan 24 jaar is, en het spelregelbewijs wil halen, kan zichzelf vrijwillig aanmelden voor het spelregelbewijs. Ga hiervoor naar https://nbb-digitaal.sportlink.com en kies voor:
- Afdeling Landelijk
- Opleidingen en inschrijvingen|
- Flowsparks
- Spelregelbewijs

Klik vervolgens op het groene bolletje en meld jezelf aan. Binnen 24 uur ontvang je een mail vanuit Flowsparks waarna je een account kunt aanmaken. Gebruik het emailadres dat door de ledenadministratie van je vereniging in Sportlink is geregistreerd. Weet je niet meer welk emailadres je hebt doorgegeven? Neem dan contact op met je vereniging.

Kunnen ouders of niet-leden ook het spelregelbewijs halen?

Helaas is dit niet mogelijk. Om het spelregelbewijs te halen moet je lid zijn van de NBB. Deze personen kunnen wel gebruik maken van alle informatie, spelregelvideo's en de spelregelpresentatie op onze site.

Handleiding voor verenigingen

Klik hier voor een handleiding voor verenigingen over het Spelregelbewijs

Klik hier voor een handleiding voor verenigingen over de inlog in FlowSparks

Opzet van het spelregelbewijs

De omgeving van het spelregelbewijs bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte krijgt de speler uitleg over de verschillende regels en reglementen die onze sport kent. Hierbij wordt alleen ingezoomd op onderwerpen die voor elke basketballer bekend moeten zijn. Zo leert de speler over de loopregel, de tijdsregels en de verschillende persoonlijke fouten. De uitleg in tekst wordt ondersteund door plaatjes en filmpjes. Aan het eind van een onderdeel krijgt de speler enkele oefenvragen om te testen of de uitleg voldoende is begrepen.

Wanneer de speler denkt voldoende kennis te hebben opgedaan kan de eindtoets gemaakt worden. In de eindtoets krijgt de speler 30 vragen over de spelregels. De vragen bestaan uit tekstvragen en videovragen. Wanneer de speler de test heeft behaald, is het spelregelbewijs behaald!

De hele module van het spelregelbewijs kan ook in de Engelse taal worden gedaan. Daarvoor moet bij de persoonlijke instellingen de taal worden gewijzigd in Engels.

Verplichting van het spelregelbewijs

Sinds de invoering van het spelregelbewijs hebben veel verenigingen hun leden gemotiveerd om het bewijs te halen. Bijna 50% van de basketballers tussen de 14 en 24 jaar zijn momenteel in het bezit van het spelregelbewijs (of hoger diploma). Maar, wanneer we een volgende stap willen zitten in een positiever en veiliger sportklimaat is het nodig dat alle spelers de regels kennen en begrijpen.

Vanaf de start van de competitie wordt na iedere wedstrijd gecontroleerd of een speler die heeft meegedaan in het bezit is van een spelregelbewijs. Wanneer een speler heeft meegedaan, terwijl deze speler geen spelregelbewijs heeft, wordt een waarschuwing genoteerd en per mail kenbaar gemaakt aan de verenging en de speler zelf. In totaal worden 7 waarschuwingen gegeven. Spelers krijgen op die manier de tijd om alsnog het spelregelbewijs te halen. Ook nieuwe leden krijgen zo voldoende tijd om aan de verplichting te voldoen.

Wanneer een speler voor de achtste keer meespeelt, zonder spelregelbewijs, wordt de speler aangemerkt als ongerechtige speler. Dit betekent dat het team de wedstrijd verliest met 20-0 en een boete ontvangt.

Toolkit voor verenigingen

Spelregelavond op de vereniging

Naast het spelregelbewijs zijn er natuurlijk meer mogelijkheden voor verenigingen om spelregelkennis van leden te vergroten. Zo kan een spelregelavond helpen om met elkaar te discussiëren over spelregels. Verenigingen die een spelregelavond willen organiseren of leden willen enthousiasmeren voor het spelregelbewijs, kunnen gebruik van onderstaand aanbod: