Om te bepalen wie verantwoordelijk is voor het lichamelijke contact gelden diverse principes.
Cilinderprincipe
De ruimte binnen een denkbeeldige cilinder die een speler op de vloer inneemt. Ook de ruimte daarboven hoort daarbij. De grenzen van de cilinder zijn, als de speler in een normale spreidstand staat: de voorkant van de handpalmen, de achterkant van rug/achterwerk, de buitenzijde van armen en benen, waarbij de armen bij de ellebogen gebogen zijn, met de handen naar beneden of in de lucht.
Let op: Dit betekent dat je niet met bijvoorbeeld gestrekte armen, in de breedte, mag verdedigen.
Verticaliteitsprincipe
Iedere speler heeft het recht op een plaats op de speelvloer en de ruimte in zijn cilinder, zowel recht boven hem als naar de speelvloer toe. Behalve als deze ruimte al door een tegenstander is ingenomen.
Een speler die zijn verticale positie (cilinder) verlaat, en daarbij contact maakt door in de cilinder van de tegenstander te komen, is verantwoordelijk voor het contact.
Een verdediger moet niet worden bestraft, voor het verticaal verlaten van de speelvloer (binnen zijn cilinder) of voor het recht boven zijn hoofd hebben van zijn handen en armen binnen zijn eigen cilinder.
Let op: Dit betekent bijvoorbeeld dat een verdediger die stilstaat, met zijn handen recht boven zijn hoofd, geen fout kan maken. De aanvallende speler komt immers in de ruimte van de verdediger.
De aanvallende speler, of hij op de speelvloer is of zich in de lucht bevindt, mag geen contact veroorzaken met de verdedigende speler die een legale verdedigende positie heeft, door:
In deze clip een voorbeeld van een correctie verticaliteit van de verdediger.
Een illustratie van het cilinderprincipe.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief