Als afdelingsscheidsrechter word je ingezet bij wedstrijden buiten je eigen vereniging. Je zorgt voor voldoende sportiviteit en respect tijdens wedstrijden in de tweede divisie en enkele jeugd eredivisies. Met een collega scheidsrechter én een team van tafelofficials (aangevuld met eventueel begeleiders en beoordelaren), leid jij de wedstrijd.
Bert de Wit (afdelingsscheidsrechter): “Ik heb altijd met veel plezier gefloten bij mijn vereniging, maar er nooit over nagedacht om hogerop te gaan fluiten. Later ging mijn vereniging op toenmalig rayon-niveau spelen, omdat er een leveringsplicht was werden spelers gezocht die een E-cursus (momenteel BS3-opleiding) wilden volgen. Toen werd het pas echt interessant: discussiëren over bijzondere situaties en spelregels vond ik erg leuk. Ook het fluiten werd leuker. Je merkt toch dat spelers en coaches anders met hun sport bezig zijn dan bij verenigingswedstrijden.”
Om te mogen fluiten tijdens afdelingswedstrijden moet de Basketbalscheidsrechter 3-opleiding (BS3-opleiding) succesvol worden afgerond. De BS3-opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte: Het theoriegedeelte bestaat uit vier workshops, het praktijk gedeelte bestaat uit het fluiten van wedstrijden onder begeleiding van ervaren praktijkbegeleiders.
Wil je meer weten over de BS3-opleiding? Klik dan op deze link. Wanneer je de opleiding afrondt, met een Proeve van Bekwaamheid, krijg jij het diploma waarmee je afdelingswedstrijden mag fluiten buiten jouw vereniging!
Na het afronden van de BS3-opleiding dien je een licentie 3 te halen. Dit is een toestemming van de NBB om op een bepaald niveau te mogen fluiten, doordat je aan bepaalde voorwaarde voldoet. Op de licentiepagina vind je meer informatie over licenties en bijscholingen.
Het jaar van een afdelingsscheidsrechter wordt traditioneel gestart met de scheidsrechtersstage. Deze stage bestaat uit een dag(deel) waarop alle afdelingsscheidsrechters gezamenlijk bijeenkomen om het jaar te beginnen. Er worden workshops gegeven met betrekking tot bijvoorbeeld spelregels, game management, en arbitragetechnieken.
Na de afdelingsstage wordt een spelregeltest online afgenomen, welke behaald moet worden om de licentie te krijgen/behouden.
De presentaties van de eerder gegeven afdelingsstages, zijn te vinden op de bijscholingspagina.
Een afdelingsscheidsrechter fluit in de regel in een oranje shirt van Nike. Naast het herkenbare oranje shirt fluit een afdelingsscheidsrechter in een zwarte pantalon met zaalschoenen. Wanneer een team speelt in een oranje shirt, is het aan te bevelen dat scheidsrechters fluiten in het zwarte Nike shirt, het grijze PEAK shirt of een ander afwijkend shirt. Belangrijk is dat beide scheidsrechters altijd in hetzelfde kleur shirt fluiten.
Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Dan zijn er vele opties die je kunt overwegen. Als je door wilt groeien tot 5-5 landelijke scheidsrechter, kan je dit kenbaar maken bij de planner van de afdeling. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. 3x3 scheidsrechter of Rolstoelbasketbalscheidsrechter behoort ook tot de mogelijkheden. Deze richtingen zijn overigens prima te combineren met jouw taak als afdelingsscheidsrechter.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief