Rolstoelbasketbalscheidsrechters leiden wedstrijden in de Rolstoel Eredivisie, Cruyff Foundation Junior League en de rolstoel toernooidivisies. Deze rolstoelbasketbalwedstrijden worden geleid door twee scheidsrechters.
Om te mogen fluiten tijdens rolstoelbasketbalwedstrijden moet de Rolstoelbasketbalscheidsrechter 3-opleiding (RBS3-opleiding) succesvol worden afgerond. De RBS3-opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte: Het theoriegedeelte bestaat uit drie workshops, het praktijk gedeelte bestaat uit het fluiten van twee toernooien onder begeleiding van ervaren praktijkbegeleiders.
Wil je meer weten over de RBS3-opleiding? Klik dan op deze link. Wanneer je de opleiding afrondt, met een Proeve van Bekwaamheid, krijg jij het diploma waarmee je rolstoelbasketbalwedstrijden mag fluiten buiten jouw vereniging!
Het jaar van een rolstoelbasketbalscheidsrechter wordt traditioneel gestart met de scheidsrechterstage. Deze stage bestaat uit een dag(deel) waarop alle rolstoelbasketbalscheidsrechters gezamenlijk bijeenkomen om het jaar te beginnen. Er worden workshops gegeven met betrekking tot bijvoorbeeld spelregels, game management, en arbitragetechnieken.
Tijdens de rolstoelbasketbalstage worden ook de spelregeltesten afgenomen, welke behaald moeten worden om de licentie te krijgen/behouden.
De presentaties van de eerder gegeven afdelingsstages, zijn te vinden op de bijscholingspagina.
Een rolstoelbasketbalscheidsrechter fluit in de regel in een oranje shirt van Nike. Naast het shirt fluit een rolstoelbasketbalscheidsrechter in een zwarte pantalon met zwarte zaalschoenen. Wanneer een team speelt in een oranje shirt, is het aan te bevelen dat de scheidsrechters fluiten in het zwarte Nike shirt, of een ander afwijkend shirt. Belangrijk is dat beide scheidsrechters altijd in hetzelfde kleur shirt fluiten.
De officialkleding is te bestellen op de website van Basketballdirect.com.
Een rolstoelbasketbalscheidsrechter zal, nadat hij/zij ervaring heeft opgedaan in de toernooidivisie, bij voldoende kwaliteit doorgroeien naar de Rolstoel Eredivisie. Vervolgens kan een rolstoelbasketbalscheidsrechter worden voorgedragen als internationaal rolstoelbasketbalscheidsrechter en kan hij/zij worden ingedeeld bij internationale toernooien.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief