!
Algemeen netje.jpg
29 maart 2023

Voormalig international en eredivisiespeler Renso Zwiers (67) overleden

Renso Zwiers, voormalig speler van Donar en international, is overleden. De geboren Groninger overleed vrijdagnacht op 67-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Zwitserland aan de gevolgen van een herseninfarct.

Renso Zwiers was een echt kind van de stad Groningen en maakte daar de opkomst van profbasketbal van dichtbij mee. Van zijn ouders mocht hij niet op voetbal, want dat vonden ze in huize Zwiers een 'te lompe sport', dus ging hij eerst korfballen. Later werd dat basketball, bij de groenteveiling, aan de Peizerweg in de stad Groningen.

Voor hij in 1972 bij Donar terechtkwam, speelde Zwiers bij Brinio, de club van de Rijks HBS. Bij GSSV Donar kwam hij te spelen met de studenten Leo Wubbolt, Ton Nederhoed, Henk Mantingh, Arend-Jan Julius en Jacob Houwing. "Ik heb dus nog studentenbasketball in Paddepoel meegemaakt", vertelde Zwiers enkele maanden voor zijn overlijden.

Zwiers, een forward, werd elk jaar een beetje beter. Hij kwam 35 keer uit voor het Nederlands team, en werd in zijn laatste drie Donar-jaren gekozen in het All Defens Team van de eredivisie. Menig speler had er een hekel aan om tegen Zwiers te spelen, ook toppers als Kees Akerboom senior. "Omdat ik wist hoe ik hem moest verdedigen."

Renso Zwiers DEZE

"Renso Zwiers was mijn grote voorbeeld", vertelde Donar-icoon Martin de Vries over hem in het boek Goud, ja. "Ze noemen mij Mister Donar, maar eigenlijk is Renso dat. Toen ik dertien was, speelde Renso al in Donar. Dat was gewoon een doodnormale, Groningse boerenknuppel en die speelde toch maar mooi in het eerste van Donar. Later werd hij international. Ik dacht: dat wil ik ook."

Zwiers kwam in totaal negen seizoenen voor Donar uit. De eerste landstitel in de geschiedenis van de club, in 1982, maakte hij echter niet meer mee. "Zwiers was te goed voor de bank, maar niet goed genoeg om kampioen te worden", vond toenmalig coach Maarten van Gent, met wie Zwiers regelmatig in de clinch lag. Zwiers vond het gedwongen vertrek 'best jammer'. "Al studeerde ik op dat moment af, en had ik sowieso wat minder tijd gehad. Bovendien had ik er geen lol meer in."

Na zijn vertrek uit Groningen en bij Donar, ging Zwiers in Weert spelen. "Daar was men heel blij met mij. Ik was daar in mum van tijd even belangrijk en bekend als in Groningen. De waardering die ik bij Weert kreeg, was misschien wel groter dan ik in Groningen ooit heb gehad."

Behalve als basketballer, was Zwiers eerst bij Philips en later bij DSM en OCI Nitrogen ook maatschappelijk succesvol. Hij woonde tot aan zijn overlijden in Sittard.

Dit artikel is overgenomen van www.rtvnoord.nl.

Foto: donarmuseum.nl

Gerelateerde artikelen