!
21 maart 2021

44 punten van Janine Guijt niet genoeg voor zege Triple Threat

Door Ronald van Dam

Met voor de meeste teams inmiddels driekwart van het ingekorte reguliere seizoen achter de rug, is Lekdetec.nl nog altijd koploper in de Women's Basketball League. De ploeg uit Bemmel blijft het goed doen. Het won zaterdagavond overtuigend met 89-69 voor Lions Basketball. 4Consult/Binnenland en Dozy BV Den Helder blijven in het spoor. Binnenland versloeg thuis Keijser Capital Martini Sparks met 88-63, Den Helder was in de Domstad met 47-72 duidelijk te sterk voor BC Utrecht Cangeroes. Zondag kwamen Jolly Jumpers en Triple Threat nog tegen elkaar in actie. Ondanks de 44 punten van de weergaloze Janine Guijt ging de zege met 90-83 toch naar de thuisploeg.

BC Utrecht Cangeroes - Keyser Capital Martini Sparks 47-72

De thuisploeg speelt graag full court defense, waarbij het een zone press afwisselt met man-to-man afwisselt. Dus had Den Helder-coach Mario Bennes daar in de aanloop naar de wedstrijd veel aandacht aan besteed. Het duel kende een aarzelend begin met veel gemiste schoten aan beide kanten. BC Utrecht Cangeroes kwam als eerste beter in de wedstrijd door wat makkelijke scores inside en door rake vrije worpen. Na vijtien minuten spelen stond de ploeg van Ramon Kuipers dan ook met 22-13 voor. Reden voor Den Helder om na een time-out de verdediging aan te scherpen, met een 2-14 run en een 24-27 voorsprong bij rust als gevolg.

Den Helder startte de tweede helft met veel energie. Zowel inside als outside begonnen de schoten bij de ploeg van Bennes te vallen, waardoor de voordelige marge werd uitgebreid uit naar twintig punten aan het einde van het derde kwart: 34-54. Daarmee was de wedstrijd min of meer gespeeld en 'kabbelde' zo door naar een eindstand van 47-72. Opvallend waren de 13 Helderse turnovers in de eerste helft en na rust nog maar vijf. Het schotpercentage van de bezoeksters ging van 29 procent voor rust naar 43 over de hele wedstrijd.

Kuipers, wiens ploeg met zes punten uit twaalf duels safe lijkt voor een play-offplek: "Helaas konden we Den Helder in het derde kwart niet stoppen. Ik heb wel goede dingen gezien om in de return op te kunnen voort borduren."

Scores BC Utrecht Cangeroes: Irati Beltran Hernandez 12 punten en 6 steals.
Scores Den Helder: Kourtney Treffers 24 punten, 8 rebounds en 5 steals; Kiki Fleuren 13 en 3/4 driepunters; Sarah Curran 10 punten en 5 steals.

Lekdetec.nl - Lions Basketball 88-69

Het gameplan van Lekdtec.nl lijkt in het eerste kwart te werken, getuige de 26-18 voosprong. Maar Lions, dat veel ervaring in huis heeft, is niet onder de indruk en weet vooral in één-tegen-één situaties de basket te vinden. De bezoekende ploeg buigt de achterstand om in een 38-39 voorsprong bij rust, ook door veel van buiten raak te schieten, iets dat Lekdetec.nl in die fase niet lukt.

Maar het schotpercentage van de thuisploeg gaat in het derde en vierde kwart flink omhoog en de ploeg van Vincent van Sliedregt slaagt erin de één-tegen-één van Lions aan banden te leggen. De bezoeksters gaan steeds meer forceren en met twee runs brengt Lekdetec.nl het verschil eerst op tien punten en uiteindelijk op twintig. Dat geeft Van Sliedregt de gelegenheid om nog wat door te wisselen. "Om dit er nog uit te persen in de tweede helft van de derde wedstrijd in één week tijd geeft ons het vertrouwen dat we op tempo met iedereen mee kunnen, en er zelfs over heen kunnen gaan."

Marlous Nieuwveen, de coach van Lions Basketball, was ondanks het verlies toch trots op haar team: "Ze hebben keihard gestreden en bij vlagen goed basketball laten zien. Helaas was op een gegeven moment de energie op en maakten we kleine foutjes. Bemmel sloeg vervolgens een gat en dat konden we niet meer goed maken. Al met al denk ik toch dat we gisteren een stapje in de goede richting hebben gezet, ondanks de nederlaag."

Scores Lekdetec: Yfke Hoek 17 punten, 8 rebounds en 3 assists; Yordi Kathmann 17 punten; Anne van Vlijmen 13 punten, 11 rebounds, 5 steals en 2/4 driepunters; Julia Jorritsma 13 punten, 9 rebounds en 3 blocks. Lisanne de Jonge 13 punten, 13 rebounds, 2 steals en 3 blocks.
Scores Lions: Tanya Bröring 23 punten, 11 rebounds en 4 assists; Myrthe den Heeten 16 punten en 5 rebounds; Charlotte van Kleef 12 punten.

4Consult/Binnenland - Keijser Capital Martini Sparks 88-63

"Na een slechte start hebben we uiteindelijk gemakkelijk gewonnen. Niets meer en niets minder", luidde de korte analyse van Binnenland-coach Joost van Rangelrooy na afloop. Het eerste kwart was met 16-21 voor de bezoeksters, maar na een sterk tweede kwart (21-4) leidde Binnenland bij rust met 37-25, om vervolgens met 30-16 in het derde kwart het karwei af te maken. In het laatste kwart hielden bij clubs elkaar met 22-22 in evenwicht.

Van Rangelrooy: "Er waren weinig hoogtepunten deze wedstrijd. Ik was blij met het goede spel van Jamy de Kock en Jaida Roper. Daarentegen waren we inside niet best. Volgende week moeten we weer tegen de Sparks en vervolgens wordt het langzaam klaarstomen voor de play-offs."

In zijn tweede wedstrijd als nieuwe coach zag Robert Tinga de Sparks goed starten. "We speelden met veel energie, lef en in een hoog tempo. Het was een van onze beste kwarten dit seizoen. Het tweede kwart lukt het niet om aanvallend gelijk op te gaan met Binnenland dat een enorme run maakt. Wat een mooie stap voorwaarts is in het teamproces, is dat we bij elkaar blijven als team en verdedigend goed bleven staan. Maar in het derde kwart geven we de scores te makkelijk weg en Binnenland is een kwaliteitsploeg die wel raad weet als ze van binnen en buiten de ruimte krijgen. Daar moeten we goed naar kijken, want de volgende wedstrijd spelen we weer tegen ze. De komende week kunnen we voor de eerste keer viermaal trainen in de nieuwe samenstelling zonder midweekse wedstrijd. Dan kunnen we hopelijk stappen maken, om tegen een team als Binnenland vier kwarten consistent te kunnen zijn."

Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 20 punten (9/16) en 9 rebounds; Jamy de Kock 14 punten en 7 rebounds; Jaida Roper 12 punten, 9 assists en 5 rebounds; Jamailah Adams 10 punten en 7 rebounds; Eva van Oosten 10.
Scores Sparks: Kim Jaasma 23 punten en 4/5 driepunters; Demi Mulder 13 en 4 rebounds; Ires van der Wal 10 punten en 4 steals.

Jolly Jumpers - Triple Threat 90-83

"Ongelooflijk, dit heb ik nog nooit meegemaakt", verzuchtte Triple Threat-coach Dominque Schemmekes na afloop. "Zij pakken 59 rebounds, twee keer zoveel dan wij, en ze mogen 47 vrije worpen nemen, waarvan 34 raak."
Wat Schemmekes ook nog niet meemaakte sinds Triple Threat in de WBL uitkomt, is een speelster die er namens zijn ploeg 44 punten in gooit, in dit geval Janine Guijt. Haar geweldige wedstrijd was niet voldoende om de punten mee naar Haarlem te nemen. Nadat Jolly Jumpers via 21-18 in het eerste en 30-22 in het tweede kwart een 51-40 voorsprong bij rust had opgebouwd, kwamen de bezoeksters door een sterk derde kwart (14-23) terug 65-63 met nog tien minuten te gaan. Maar Jolly Jumpers hield in het laatste kwart de rug recht en pakte zo toch de zege.
Mart Kieftenbeld, coach van Jolly Jumpers, vond het 'een rommelige wedstrijd in een hoog tempo'. "Wij hebben inside een flink overwicht en dat buiten we bij vlagen ook uit. Als we de boel controleren, lopen we makkelijk uit, maar als we de grip verliezen, wordt het weer een wedstrijd. Janine Guijt was weergaloos bij hun, maar gelukkig konden we het als collectief bolwerken."
Schemmekes: "Hetzelfde verhaal als altijd. We beginnen goed, maar verzwakken als we gaan wisselen. De bankspeelsters kregen echt veel minuten, maar komen maar tot vijf punten. Ze zijn jong en nog niet constant. Jolly Jumpers gooide alles inside. Naomi Halman is bij ons nog geblesseerd en al onze grote speelsters zaten snel in foutenlast. En als zij misten, pakten ze gewoon de aanvalsrebound en scoorden alsnog. Met vijf guards op het veld kom je daar op dit niveau mee weg. Als je aanvallende rebounds weggeeft, verdedig je eigenlijk voor niets."

Scores Jolly Jumpers: Noëlle Droste 22 punten en 9 rebounds; Birte Steggink 18 punten en 5 rebounds; Laura Steggink 11 punten en 10 rebounds; Pien Nijhuis 11 punten, 6 rebounds, 5 assists en 3 steals.
Scores Triple Threat: Janine Guijt 44 punten (15/31), 6 op 11 driepunters en 4 rebounds; Katie Bussey 23 punten, 7 rebounds en 3 steals; Iris Vennema 11 punten en 4 assists.