30 september 2024

ROUNDUP WEEK 2 WOMEN'S BASKETBALL LEAGUE

Na twee competitieronden zijn er nog drie ploegen ongeslagen in de Women’s Basketball League: TopKip Lions, Jolly Jumpers en Grasshoppers.

GBI VAN DIJK GRASSHOPPERS - DOZY BV DEN HELDER: 108-56

Grasshoppers driepunterde er zaterdag flink op los in sporthal Cleyn Duin in Katwijk. En dat tegen een zeer hoog percentage. Dit zorgde ervoor dat thuisploeg vrij vlot een gaatje kon slaan met de bezoekers uit Den Helder.

Bij de rust stond er een onoverbrugbare puntenkloof op het scoreboard: 58-26. In totaal vielen er liefst 16 driepunters door het netje. Met name Ilse Kuijt (19 punten) was trefzeker vanachter de driepuntlijn. Vijf van haar afstandsschoten waren raak. Ook Lotte van Kruistum (21 punten) en Mia Hordijk (17 punten) waren op dreef. Karin Kuijt was met 14 punten en 13 assists goed voor een double-double. Ook Den Helder-speelster Lotte Toornstra eindigde twee keer in de dubbele cijfers. Zij scoorde 17 punten en greep daarnaast 11 rebounds.

“Mia Hordijk was de ‘player of the game’, maar het hele team was productief”, stelde coach Axel Gouw van Grasshoppers na afloop tevreden vast.

Zijn collega Laura Kooij van Den Helder ziet ondanks de ruime nederlaag voldoende aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. “Het was een wedstrijd waarin Grasshoppers ons een les heeft gegeven in effectiviteit en agressiviteit”, aldus de ex-international.

QSTA UNITED - JOLLY JUMPERS: 53-65

QSTA United uit Bemmel speelde een prima eerste helft waarin een achterstand van vijf punten werd omgebogen in een voorsprong (33-31). Het derde kwart eindigde nipt in het voordeel (42-43) van Jolly Jumpers uit Tubbergen, die daarna verder afstand nam en het verschil wist uit te bouwen naar 12 punten.

“In de eerste helft waren wij onzorgvuldig met de bal, waardoor we veel turnovers hadden. Daarnaast kregen we weinig makkelijke schoten. De credits daarvoor aan Bemmel”, vertelt assistent-coach Martijn Bos van Jolly Jumpers. In vergelijking met de eerste wedstrijd van het seizoen liepen de spelpatronen al beter, aldus Bos: “Het was mooi om te zien hoe wij in het laatste kwart het spel met aanvallende en verdedigende druk verbeterden en hoe we daarmee de winst veiligstelden.”

Bij de Jolly Jumpers was Jade Brughuis topscorer met 18 punten, waaronder 4 driepunters. Marell Glaubitz en Jasmijn de Ceuninck van Capelle noteerden ieder 15 punten. Topscorer bij de QSTA United was Lisanne de Jonge met 17 punten.

COMFECTIVE HAMMERS - STARTPORTAAL-RENZA AIRFLOW BINNENLAND: 64-67

De dames van Comfective Hammers en Startportaal Binnenland brachten zaterdag een spannende pot basketbal op het parket in Zwolle. De wedstrijd werd pas in de verlenging beslist door de dames uit Barendrecht.

Binnenland had in het derde kwart een maximale voorsprong van veertien punten, maar die werd nog in hetzelfde bedrijf teruggebracht tot drie. Ook in het vierde kwart nam Binnenland afstand. Maar dankzij een eindsprint van Zwolle werd het verschil van elf punten (46-57) in zijn geheel weggepoetst. Daarna ging het gelijk op tot de zoemer. In de verlenging wisten de bezoekers opnieuw een gaatje te slaan. Dit keer werd de voorsprong behouden.

Toni Mesa, coach van Zwolle: “Wij wisten dat we mee konden strijden om de overwinning, maar de juiste focus ontbrak in het begin en er werd slordig gespeeld. In de tweede helft hebben we beter verdedigd en speelden wij ons spelletje, maar we konden het niet afmaken. De verlenging verloren we door zenuwen en slechte beslissingen.” Hij is blij met de geboekte progressie: “Maar we zullen er hard voor moeten blijven werken.”

Leonie Beens was met 23 punten, waaronder 3 driepunters, op dreef bij Zwolle. Bij Binnenland waren dat onder anderen Mimi van Stein (18 punten) en Maaike van Zeijl (14 punten).

TOPKIP LIONS - BC TRIPLE THREAT: 81-60

Triple ThreaT kwam zaterdag op bezoek in Landsmeer goed uit de startblokken tegen TopKip Lions. Het eerste kwart werd door de dames uit Haarlem met 15-21 gewonnen.

De teams waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Triple ThreaT speelde met een fanatieke verdediging en zocht in de aanval naar de juiste kansen.

In de tweede helft werd het verschil in ervaring duidelijk. De ploeg uit Landsmeer bleef met een hoog percentage scoren, terwijl Triple ThreaT veel moeite had om de basket van de tegenstander te vinden.

Chris van Kampen, coach van TopKip Lions, was tevreden over het vertoonde spel: “We hadden soms last van de druk die Triple ThreaT op de bal gaf. De transitie was goed en ik ben ook tevreden over de passing. De jonge dames deden het goed. Het was een mooie overwinning, maar we kunnen ons zeker nog een stuk verder ontwikkelen.”

Ondanks de nederlaag zag assistent-coach Mark Hooiveld van Triple ThreaT volop positieve punten: "Wij zijn goed bezig, maken verstandige keuzes in de aanval en houden energie in de verdediging. Wedstrijden tegen sterke tegenstanders, zoals TopKip Lions zijn waardevol voor onze ontwikkeling.”

Charlotte van Kleef (21 punten, 4 driepunters) en Richelle van der Keijl (20 punten, 11 rebounds) waren de topscores bij TopKip Lions. Bij de bezoekers uit Haarlem noteerden de 18-jarige talenten Naima Fox en Keona Douwstra respectievelijk 10 en 13 punten.

ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN - AT-AUTOMATION BAL 81-57

De dames van Zorg en Zekerheid Leiden wonnen de eerste thuiswedstrijd van het seizoen zondag met ruime cijfers van AT-Automation BAL. Leiden kende een goede start (25-15), waardoor de bezoekers uit Weert al snel in de achtervolging moesten. In het tweede bedrijf kwam BAL nog even terug tot 6 punten, maar daarna werd het verschil weer groter.

Leiden-coach Richard den Os: “Ik denk dat we een prima wedstrijd hebben gespeeld, met veel energie en in een hoog tempo. De schoten vielen lekker. We hebben 15 driepunters gemaakt. Ik heb veel goede dingen gezien, maar uiteraard ook zaken waaraan we moet werken.”

Topscorer bij Leiden was Rinske Scholten met 21 punten, waaronder vijf driepunters. Kim Schrama maakte 14 punten, gevolgd door Annemijn Mulder met 13. Bij de Limburgse formatie eindigde Emma Tibosch met 11 punten in de dubbele cijfers.