!
BoKramer-NedJap-Aug24
30 augustus 2024

Nederland overklast Japan in opener Paralympics bij de vrouwen

Geen vuiltje aan de lucht in Parijs voor de Nederlandse rolstoelvrouwen. Tegen Japan kon het team van coach Gertjan van der Linden rustig het toernooi in rollen, op weg naar een enorme winst: 87-34.

Boxscore

De wedstrijd was nooit spannend. Nederland liep via Mariska Beijer, Carina de Rooij, Bo Kramer (And one!) en Jitske Visser uit naar 9-2 en keek nooit om. Na tien minuten stond er 29-7 op het bord, hadden Bo Kramer en Mariska Beijer al 9 en 8 punten én had Nederland een fieldgoalpercentage van maar liefst 70 procent.

Dat was de ballgame, hoewel de fieldgoalpercentages wat menselijker werden en ook Japan – iets – meer ging scoren. Bo Kramer (foto, via Steffie Wunderl / BSR Agency) deed aan die analyse overigens niet mee. Bij rust stond zij al op 27 punten bij 12 op 14 fieldgoals. Alle Nederlandse speelsters hadden toen al minuten gemaakt voor het team.

30 voor Beijer

Aan het eind van dit pak rammel stond Kramer nog steeds op 27 punten, met 12 rebounds. Ze speelde dan ook amper in de tweede helft. Mariska Beijer bleef heel de wedstrijd lang aan haar puntentotaal toevoegen: zij kwam uit op 30. Ook Julia van der Sprong kwam met 10 in de dubbele cijfers.

Morgen mogen de Nederlandse vrouwen wéér aan de bak. Dan wacht Amerika, een tegenstander van een heel ander kaliber. De Verenigde Staten werd in 2021 derde in Tokyo. Toen deelde het team óók een poule met Nederland en ons Oranje won toen met 68-58. Winst dus, maar dit is geen tegenstander die je zomaar voor lief neemt.