!
MilouvanVliet-NedGB-VU18-aug24
8 augustus 2024

VU18 niet naar kwartfinale op Europese Kampioenschappen

Oranje VU18 is er in Roemenië niet in geslaagd om de kwartfinales van het EK te halen en zo de hoop op promotie naar de A divisie levend te houden. Groot-Brittannië nam vroeg in de tweede helft het initiatief over en hield in een hectische slotfase het hoofd koel:57-67. Oranje speelt nu voor de 9e plek.

Boxscore

Team GB had zich een vreemde ploeg getoond op dit EK. Zo verloor men kansloos van Denemarken (waar Oranje van gewonnen had) en werd Litouwen verslagen (waar Oranje een pak van op de broek had gehad). De vraag was welke ploeg Oranje vandaag tegenover zich zou krijgen. Het antwoord bleek verrassend genoeg: beide ploegen.

In de openingsfase wist Oranje nog makkelijk het initiatief te pakken en richting een mooie voorsprong te spelen. De 18-11 aan het eind van de eerste periode was weinig op af te dingen. Dat het niet de hele wedstrijd zo zou blijven was al snel na de eerste rust duidelijk, want de Britten wisten wat beter door te komen. Oranje liet soms makkelijke kansen liggen, en zo kon het dat GB bij rust nog in de wedstrijd hing: 36-30.

The shot rattled out

Na rust ging het echter mis bij de formatie van Creyghton en co. Waar de Britten hun puntjes bleven maken , en er zestien lieten aantekenen in het kwart, kwamen er slechts zeven punten bij voor de Nederlandse formatie die dus aan het begin van het laatste kwart behoorlijk op achtervolgen aangewezen was.

Met nog een minuut of vijf te gaan was het gat twaalf punten en moest er een konijn uit de hoge hoed komen voor Oranje. Dat zat er helaas voor de supporters niet in, al kon Oranje nog terugkomen tot 57-60 op een layup van Milou van Vliet (foto, via FIBA.basketball) met nog ruim twee minuten te gaan. Een driepunter van Joa Karreman even later had zelfs een gelijke stand kunnen en misschien wel moeten betekenen maar ’the shot rattled out’ waardoor de opponent van Oranje opgelucht adem kon halen, en in de slotfase vanaf de vrijeworp lijn de overwinning binnen kon schieten.

Coach Jorrick Creighton: "We hebben echt wel gevochten, maar we lieten ze in te veel situaties komen waar zij in wilden spelen. Dan gingen we helpen als dat niet moest, of switchten we als dat niet uitkwam. It is, what it is. Nu moeten we gewoon negende worden en laten zien dat we de beste van de rest zijn."

Cijferwerk

Milou van Vliet 17 punten 15 rebounds , Janna Vogelaar 12 punten , Lynn Peters 9 (en een plusminus van 12, maar ernstig geplaagd door foutenlast)

De vrouwen spelen vanmiddag om 17.30 opnieuw. Tegenstander is dan Noord-Macedonië. Livestream vind je hier.