!
KeonaDouwstra-NedNor-VU18-aug24
11 augustus 2024

VU18 verslaat Noorwegen eenvoudig – strijdt nu om elfde plaats

De VU18 van de Nederlandse basketballbond hebben hun zaterdagse wedstrijd tegen Noorwegen redelijk soeverein met 68-45 weten te winnen. Daardoor speelt Oranje zondag om de 11e plek op het toernooi in Roemenië.

Oranje begon voor de verandering prima aan de wedstrijd, en had de Noorse ploeg al snel in een dominante houdgreep. Met Eve Blagrove terug in de starting line up was Oranje de tegenstander op alle fronten de baas, en hoewel de 14-4 tussenstand rap veranderde in 17-14 was het slotwoord in het kwart weer voor Oranje en stond er een mooie 21-14 op de borden.

Oranje trok de teugels nog wat aan in de verdediging en kon bij rust constateren dat de hardwerkende tegenstander flinke moeite had met scoren. Noorwegen scoorde 20 punten bij rust en Oranje kon er daar 39 tegenover stellen.

Na de wisseling der baskets hield Oranje controle, maar kreeg Noorwegen weer wat meer lucht, maar de Nederlandse selectie wist ook met een diepe rotatie de overhand te houden. Via 56-32 aan het begin van het laatste kwart was duidelijk dat de zege eigenlijk maar bij één ploeg terecht kon komen vandaag. De Noren kwamen nog wel iets dichterbij, maar de overwinning kwam nergens in gevaar, en Oranje kon zo met lachende gezichten voor de voorlaatste keer het veld af.

Coach Jorrick Creijgthon: "Vandaag ging alles een stuk beter. De balsnelheid, de alertheid op het veld, het delen van het bal: alles ging beter dan vorige wedstrijd. We wilden elke aanval de bal minimaal twee keer in the paint krijgen en daar hebben de speelsters heel hard hun best voor gedaan. Dan krijg je mooiere dingen dan wanneer we heel veilig van buitenaf blijven spelen. Al met al; een heel stuk betere wedstrijd."

Cijferwerk

Keona Douwstra (foto, via FIBA.basketball) was topscorer van de dag met 15 punten in 16 minuten. Janna Vogelaar scoorde er 11( en had de hoogste +/- rating van de dag met +31!) , Lynn Peters 10 (met 7 rebounds) en Milou van Vliet 8 (met 8 rebounds), net als Ricky Kaptein.

De vrouwen spelen vanmiddag (zondag 11 augustus) hun laatste wedstrijd op het EK. Om 14.30 uur treffen ze IJsland. Livestream vind je hier.