!
MendelopdenOrth-NedAus-aug24
29 augustus 2024

Dat is één! Rolstoelbasketballers winnen eerste pot op Paralympics

Niet gemakkelijk, maar uiteindelijk wel overtuigend. Zo zag de Nederlandse overwinning op Australië eruit bij de eerste wedstrijd van de rolstoelmannen in Parijs. Het team gebruikte een sterke tweede helft en dominant vierde kwart om de Aussies te verslaan:66-55.

Boxscore

De wedstrijd ging twintig minuten lang gelijk op, waarbij Australië met een klein gaatje de rust in leek te gaan. Een mini-run van Nederland trok de stand nog vóór de zoemer zo goed als gelijk (30-28). In het derde kwart ging Nederland met een 16-10 periode over Australië heen. In het vierde waren de Orange Lions overtuigend sterker. Prachtige acties van onder andere Quinten Zantinge (11 pts) en Patrick de Boer (9 pts) lieten Australië verslagen achter.

Mendel op den Orth (foto, via Joris Verwijst/BSR Agency) was, net als zo vaak, topscorer voor Nederland met 26 punten. Toch begon ‘Superman’ traag, maar gelukkig ving met name Mattijs Bellers zijn productie in het begin van de game op. Die scoorde uiteindelijk ook 8 zeer nuttige punten.

Qua teamstatistieken deed Nederland bijna alles beter. De mannen schoten alleen slecht vanaf de vrije worplijn (3/13) én pareerden zes Australische drietjes met maar één eigen afstandsschot. Dat is goed nieuws voor coach Cees van Rootselaar: Nederland won overtuigend van een goed land, maar heeft nog zeker ruimte voor verbetering.

Voor Nederland wacht zaterdag de Verenigde Staten. De VS, één van de favorieten in Parijs, wonnen hun eerste wedstrijd met 66-56 van Spanje. De wedstrijd zal om 16.00 weer live te volgen zijn via de NOS.

Coach Cees van Rootselaar was uiteraard blij met de uitslag. "Verdedigend hebben we het héél goed gedaan. Vooral in de tweede helft. Een team als Australië op 55 punten houden is top. Alleen hun driepunters hielden ze eigenlijk in de wedstrijd." Hij is het met basketball.nl eens dat er ruimte voor verbetering is. "Vooral 3 op 13 vrije worpen. Dat moet simpelweg beter." Al met al vindt hij het fijn om de eerste wedstrijd binnen te hebben. "En dat in een geweldige ambiance. Het publiek was zó mooi!"