!
VU18-groep-NedIJs-aug24
13 augustus 2024

Vrouwen onder 18 worden elfde op EK in B-divisie

Oranje VU18 heeft het EK in de B-divisie afgesloten met een goede overwinning tegen IJsland, en eindigt daarmee als elfde in het toernooi. In de laatste wedstrijd van deze zomer voor de jonge talenten werd het 71-62 voor de formatie van coach Creyghton.

In de laatste wedstrijd van het toernooi stond er niet heel veel meer op het spel. Waar de reis aangevangen werd met het idee om goed in het linker rijtje van het toernooi terecht te komen was er uiteindelijk dus de strijd om de elfde plaats in de eindrangschikking - de bronzen medaille van het rechterrijtje.

De punten waren duur in het begin van de wedstrijd, en Oranje moest dan ook een achterstand toestaan van vier punten na tien minuten, die in het tweede kwart vakkundig werd omgebogen. Vanaf 11-15 werd het binnen twee minuten 16-15 en tot de 22-22 van Keona Douwstra bleven de ploegen elkaar redelijk in evenwicht houden. Oranje scoorde echter 10 van de 12 laatste punten van de eerste helft voor een fijn gat bij rust.

Toch slaagde Oranje er niet in om blijvend door te drukken naar dubbele cijfers, en beetje bij beetje knokte IJsland zich terug in de wedstrijd. Kort voor het eind van de derde periode acteerde Oranje even sterk, en zette Irene Wassink met een mooie turnaround jumper 51-38 op het bord, maar er moest nog een kwart komen.

En in dat kwart schoot IJsland net wat scherper dan Oranje dat al naar de bank was gegaan, maar toch weer de starters moest terugbrengen, want bij 55-55 zat IJsland weer helemaal in de wedstrijd. Uit de timeout was het meteen Lynn Peters die scoorde en in de volgende aanval tekende Milou van Vliet nog maar eens twee punten aan. Hoewel Oranje even een gat van acht punten wist te creëren kwam IJsland nog een keer terug tot 3 bij 63-60, maar daarmee was de koek ook op voor IJsland.

Coach Jorrick Creyghton: “Heerlijk dat we die laatste game eruit weten te slepen. We zijn allemaal helemaal leeg, maar we gaan op deze manier toch met een goed gevoel naar huis. Ik heb ervan genoten met deze meiden te werken. Die hebben weer een hoop info om mee naar huis te namen en er daar mee aan de slag te gaan voor komend seizoen!”

Cijferwerk

In een wedstrijd met 10 wisselingen van de leiding schoot Oranje matig vanaf de streep: 57.9% en ook een schamele 20% van achter de cirkel. Oranje zag vier speelsters in dubbele cijfers: Lynn Peters had 12 punten met 8 rebounds (en een foutloze 4 op 4 vanaf de streep), Milou van Vliet had 11 punten , ook met 8 rebounds. Keona Douwstra had 10 punten en ook Eve Blagrove voegde 10 punten toe.